Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

FuelGR: μια εφαρμογή για τα φθηνότερα πρατήρια βενζίνης ανά περιοχή από το Δημήτρη Ντέμο

Ο Δημήτρης Ντέμος κατάγεται από τα Σέρβια Κοζάνης και σπουδάζει στο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλίας, στη Λάρισα. Μπορείτε να βρείτε την εφαρμογή εδώ στο Store και εδώ στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.
 

 Με την τιμή της βενζίνης να ανεβαίνει διαρκώς, όλο και λιγότεροι επιλέγουν το αυτοκίνητο σαν κύριο μέσο μεταφοράς. Στις μέρες μας όμως η ενημέρωση, με την εξέλιξη της τεχνολογίας είναι αρκετά εύκολη, οπότε ο καθένας μπορεί να πληροφορηθεί για τις τιμές που επικρατούν στην αγορά μέσω εφαρμογών για smartphone ή προγραμμάτων για τα Windows. Μια τέτοια εφαρμογή είναι το fuelGR

Το fuelGR είναι μια εφαρμογή για Windows 8.1 η οποία προβάλλει τιμές καυσίμων για όλα τα πρατήρια της Ελλάδος και για όλους τους τύπους καυσίμου.
Η εφαρμογή τροφοδοτείται με δεδομένα από το σχετικό RESTAPI που έχει αναπτύξει η ομάδα του Συστήματος Αποδελτίωσης Ιστού DEiXTo (
http://deixto.com) και το οποίο να σημειωθεί ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί δωρεάν από όποιον ενδιαφέρεται για τέτοια δεδομένα (περισσότερα στο http://deixto.gr/fuel/). Πρωτογενής πηγή των δεδομένων είναι βέβαια το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης. 

Το fuelGR λειτουργεί σε περιβάλλον Windows 8.1 και προβάλλει τιμές για κάθε τύπο καυσίμου για όλα τα πρατήρια της Ελλάδος. Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα επιτρέπει στο χρήστη να ορίσει «αγαπημένα» πρατήρια ώστε να τα παρακολουθεί ευκολότερα, να λάβει κατευθύνσεις οδήγησης για την εύρεση του επιλεγμένου πρατηρίου, να δει τα φθηνότερα πρατήρια της περιοχής, αλλά και να αποστείλει διορθώσεις θέσης για τα πρατήρια που δεν έχουν ακριβές γεωγραφικό στίγμα. 

Η εφαρμογή εμφανίζει στον χάρτη τα πρατήρια του (Καποδιστριακού) δήμου που επέλεξε ο χρήστης, με μορφή pins. Η εμφάνιση των αποτελεσμάτων γίνεται σε πραγματικό χρόνο και εκτός από το δήμο που τον ενδιαφέρει μπορεί ο χρήστης να επιλέξει από ποιες εταιρίες να εμφανίζονται πρατήρια, το είδος του καυσίμου καθώς και την παλαιότητα των τιμών (πότε τις καταχώρησαν οι πρατηριούχοι). Με κλικ πάνω σε κάποιο pin ανοίγει το infobox του πρατηρίου. Εκεί εμφανίζονται αναλυτικά οι πληροφορίες του. Μπορεί επίσης ο χρήστης να βάλει το πρατήριο στα αγαπημένα ώστε να το διακρίνει εύκολα αργότερα, να δει εκτίμηση απόστασης από τη θέση του μέχρι το πρατήριο, ακόμη και να λάβει οδηγίες πλοήγησης προς το πρατήριο απλά με ένα κλικ.

Δύο επίσης πολύ μεγάλες ευκολίες που προσφέρει το πρόγραμμα είναι οι λειτουργίες «zoom» και «τα φθηνότερα πρατήρια». Επιλέγοντας τη λειτουργία «zoom» μπορεί ο χρήστης είτε να μεταβεί στη θέση του είτε στο πρατήριο το οποίο βρίσκεται πιο κοντά στη θέση του. Με τη λειτουργία «τα φθηνότερα πρατήρια» εμφανίζεται μια λίστα με τα 3 φθηνότερα πρατήρια της περιοχής για εύκολη προβολή. Με κλικ πάνω σε κάποιο πρατήριο της λίστας (εφόσον έχει θέση στο χάρτη) ο χρήστης μεταβαίνει στην τοποθεσία του πρατηρίου. Επίσης, τα πρατήρια μπορούν να προβληθούν σε προβολή λίστας απο το φθηνότερο στο ακριβότερο. Πάλι με κλικ πάνω σε κάποιο πρατήριο γίνεται μετάβαση στην τοποθεσία του πρατηρίου. 

Όσον αφορά τον υπολογισμό της θέσης των πρατηρίων, το Υπουργείο δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία των πρατηρίων, ο υπολογισμός της γίνεται με αυτόματο τρόπο. Σε περίπτωση που είναι αδύνατος ο εντοπισμός του πρατηρίου, εμφανίζεται ένα ενημερωτικό box που λέει πόσα ακόμη πρατήρια υπάρχουν χωρίς θέση στον χάρτη. Με κλικ στο box γίνεται μετάβαση στη λειτουργία αποστολής διορθώσεων. Εκεί, εάν κάποιος χρήστης γνωρίζει την τοποθεσία κάποιου πρατηρίου, μπορεί να τοποθετήσει την πινέζα στο σημείο στον χάρτη όπου βρίσκεται το πρατήριο και στη συνέχεια να πατήσει «Αποστολή Διόρθωσης». Με αυτό το τρόπο, συμμετέχουν και οι χρήστες στην ανάπτυξη του προγράμματος έτσι ώστε να γίνει με το καιρό πληρέστερο και πιο αποδοτικό.

Παράλληλα, εκτός απ το κύριο πρόγραμμα, υπάρχει και ένα webwidget. Είναι ένα widget προγραμματισμένο εξ'ολοκλήρου σε HTML5 ώστε να είναι ελαφρύ και συμβατό με όλες τις συσκευές. Η λειτουργία του είναι η προβολή των φθηνότερων πρατηρίων για τον δήμο που επέλεξε ο χρήστης. Η ενημέρωση των πληροφοριών γίνεται αυτόματα οπότε δεν απαιτείται καμία επιπρόσθετη δουλειά από τον χρήστη της ιστοσελίδας. Σύντομα (κατά τους δημιουργούς) θα δοθεί η δυνατότητα παραμετροποίησης του widget κατά βούληση και λήψης του σχετικού κώδικα για ενσωμάτωση σε άλλα sites (ενημερωτικά, blogs, κτλ). Προς το παρόν μπορείτε να το ζητήσετε μέσω email.

Χρησιμοποιώντας κάποιος το πρόγραμμα, μπορεί να καταλάβει ότι πρόκειται για μια πολύ καλή δουλειά με εύκολη διεπαφή χρήστη και καλά μελετημένες λειτουργίες. Για παράδειγμα, η εφαρμογή θυμάται τις τελευταίες ρυθμίσεις του χρήστη και την επόμενη φορά μπορεί να ζητήσει αυτόματα δεδομένα με βάσει αυτές. Επίσης θυμάται το τελευταίο σετ δεδομένων που έλαβε και μπορεί έτσι να λειτουργήσει μερικώς και off-line. Σε περίπτωση λοιπόν που είτε θέλετε να προμηθευτείτε καύσιμα στη χαμηλότερη τιμή είτε να πάτε σε ένα πρατήριο σε περίπτωση ανάγκης, το πρόγραμμα fuelGR θα σας λύσει τα χέρια.

Το πρόγραμμα κατασκευάστηκε από τον, Ντέμο Δημήτρη στο πλαίσιο της πτυχιακής του εργασίας και υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Εφαρμογών Φώτη Κόκκορα που δημιούργησε το RESTAPI. Ο Δημήτρης κατάγεται από τα Σέρβια Κοζάνης και σπουδάζει στο 
τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλίας, στη Λάρισα. Μπορείτε να το βρείτε εδώ στο Store και εδώ στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

Τέλος να αναφέρουμε ότι άλλοι φοιτητές του ίδιου τμήματος εργάζονται σε εκδοχές της ίδιας εφαρμογής για διαφορετικές πλατφόρμες και σύντομα θα διαθέσουν (πάντα δωρεάν!) τις fuelGR εφαρμογές τους. Ήδη είναι διαθέσιμη η έκδοση για
Windows Phone εδώ.
Ο Δημήτρης επίσης αναπτύσσει την έκδοση για συσκευές με Android. Θα είναι διαθέσιμη για δωρεάν λήψη μέσα στο καλοκαίρι.





Σχόλιο ai-vreS: Συγχαρητήρια Δημήτρη!
Να σημειώσουμε ότι ο Δημήτρης έφτιαξε για μας και την εφαρμογή με τις εφημερίες των φαρμακείων στα Σέρβια.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικές εφαρμογές! Και αν χρησιμοποιηθούν σε ευρεία κλίμακα θα είναι και μέσο πίεσης των τιμών προς τα κάτω.

ai-vreS είπε...

Κάποια στιγμή θα γράψουμε και για τη "μάχη" των τιμών προς τα κάτω :-)

Το Προφίλ μας