Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Η «μικρή ΔΕΗ» και τα μεγάλα θέματα

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
Το επίμαχο νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ θα κατατεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες προς ψήφιση στη Βουλή. Λίγες είναι οι πιθανότητες να μην περάσει, έστω και με λιγότερες ή περισσότερες προσθήκες, εφόσον η εμπειρία μέχρι τώρα έχει δείξει ότι τα όσα αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση προχωρούν μέχρι τέλους.
Στο πλαίσιο αυτό, οι αυτοδιοικητικοί φορείς και όλοι όσοι αυτές τις ημέρες συνεδριάζουν εκτάκτως για να δηλώσουν την αντίθεσή τους θα πρέπει να κινηθούν διαπραγματευτικά ένα βήμα παραπέρα.
Το να εμείνουν σε απλές ανακοινώσεις, στις οποίες θα δηλώσουν περίτρανα την αντίθεσή τους, δεν αρκεί.
Αφού το θέμα της ΔΕΗ έχει ανοίξει με τον τρόπο που έχει ανοίξει, είναι σημαντικό για την περιοχή να μη το δει περιορισμένα, αλλά ως μέρος μιας συνολικής ατζέντας θεμάτων από τα οποία πρέπει να πάρει κάτι.
Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε plan B, εναλλακτικό σχέδιο δηλαδή. Δεν είναι μόνο η «μικρή ΔΕΗ» το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή, είναι συνολικά τα ανοιχτά θέματα του πόρου, των μετεγκαταστάσεων, των τιμολογίων κλπ. Δεν μπορεί μια ζωή να δίνουμε, αλλά ποτέ να μην παίρνουμε κάτι σε αντάλλαγμα.
Εννοείται ότι όλα αυτά θα έπρεπε να έχουν ανοίξει και να έχουν συζητηθεί καιρό πριν. Eστω και τώρα, όμως, πρέπει να τα συζητήσουμε συνολικά, όχι αποσπασματικά. Γιατί έτσι χάνουμε τη διαπραγματευτική μας δύναμη.

Ιωάννα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας