Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Πάντα με λάθος συμμάχους

του Νίκου Μπίστη
Ηταν όντως εντυπωσιακή η σύμπτωση απόψεων του Αλέξη Τσίπρα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κάμερον στην απόρριψη της υποψηφιότητας Γιούνκερ. Όχι βέβαια οτι ασχολήθηκε κανεις στην Ευρώπη με την δήλωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. αλλα ακόμα θυμόμαστε την θεσμικού χαρακτήρα δήλωση του Τσίπρα υπέρ της υποψηφιότητας του Γιούνκερ που πολλοί έσπευσαν να επιδοκιμάσουν ως στροφή στην λογική. Ηταν βέβαια δήλωση απευθυνόμενη προς τους έξω. Η νέα απότομη στροφή αφορά τους μέσα. Και εδώ δεν επιτρέπεται καμία επαφη με την λογική η την πραγματικότητα. Ο Γιούνκερ κατα τον ΣΥΡΙΖΑ Εσωτερικού ειναι απλώς ο μνημονιακός εντολοδόχος της Μέρκελ .

Η πραγματικότητα είναι οτι η Μερκελ ηταν αρχικά επιφυλακτική και αναζητούσε άλλη λύση. Η συμφωνία επήλθε με την υποστήριξη των Σοσιαλιστών που έλαβαν υπόψη τους τρία πράγματα: αυτο καθεαυτό το αποτέλεσμα, την ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη, άποψη που συμμερίζεται ο Γιούνκερ και την δυνατότητα κάτω απο την δική τους πίεση να υπάρξει κάποια χαλάρωση στην πολιτική της λιτότητας. Ολα θα κριθούν στην πράξη αλλα όλοι αναγνωρίζαμε και πριν τις εκλογές οτι ο Γιούνκερ δεν είναι Μπαρόζο.
Δεν είναι τυχαίο οτι η σφοδρή επίθεση του Καμερον στον Γιούνκερ αφορά στον πυρήνα του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Ο Κάμερον θέλει λιγότερη Ευρώπη, ενίσχυση του ρόλου των Εθνικών κοινοβουλίων, επιστροφη στην διακρατική συνεννόηση. Αυτές ειναι οι πάγιες θέσεις οχι μόνο των Βρετανών συντηρητικών αλλα και των απανταχού ευρωσκεπτικιστών. Αυτη η θέση που αν επικρατήσει θα οδηγήσει σταδιακά στην αποδυνάμωση της ΕΕ και τελικά στην διάλυση της συναντάται με μια εξ αριστερών ( υποτίθεται) πατριωτική και ανεξαρτησιακή γραμμή , που εγγυάται μόνο την απομόνωση αυτών που θα την ακολουθήσουν. Η επιστροφή στα ξύλινα τείχη του εθνικού κράτους, το οποίο μόνο του σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης θα κατορθώσει να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες είναι το σημείο συνάντησης μιας αναχρονιστικής Αριστεράς με την ευρωσκεπτικιστική Δεξιά και δυστυχώς την ακροδεξιά.
Η σύγχυση και η διπλη γλώσσα του ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε και σε αυτό το θέμα. Μετα την πρόσκληση στο ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ η ανακοίνωση για τον Γιούνκερ αποτελει άλλη μια απόπειρα συμβιβασμού με την Αριστερή Πλατφόρμα και το παρδαλό και ασυνάρτητο αντιμνημονιακό μέτωπο. Η ουσία ειναι οτι και έξω και μέσα βρίσκεται πάντα με λάθος και επικίνδυνους συμμάχους.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας