Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Η «μικρή ΔΕΗ» ανοίγει τον δρόμο για τις συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ Τιτάνιες διαβουλεύσεις

Από το TVXS.GR
Από το ξενοδοχείο Τιτάνια με ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για τα σχέδια ανάσχεσης της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ αναμένεται να ανοίξει σήμερα ο κύκλος των διεργασιών για τις συμμαχίες με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η Δημοκρατική Αριστερά συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης για να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στην εκδήλωση για την συγκρότηση ενός «παλλαϊκού μετώπου κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ» και αποφάσισε ότι δεν θα παρευρεθεί στην εκδήλωση αλλά θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και ότι παραμένει ανοιχτή στον διάλογο. Μιλώντας «στο Κόκκινο» ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας του παλλαϊκού μετώπου.
 Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής σε όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου - εκτός Χρυσής Αυγής, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ - αλλά και σε εξωκοινοβουλευτικά κόμματα όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι – που είπαν «ναι» - και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Επίσης, απέστειλε το προσκλητήριο σε ανεξάρτητους βουλευτές που τάσσονται απέναντι στο μνημόνιο, σε συνδικάτα, κινήματα, κοινωνικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς. Ήδη έχουν ταχθεί θετικά οι ανεξάρτητοι βουλευτές Μάρκος Μπόλαρης, Θόδωρος Παραστατίδης, Οδυσσέας Βουδούρης, Πάρις Μουτσινάς και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, από όπου σημειώνεται ότι προέρχονται οι Μπόλαρης και Ξενογιαννακοπούλου, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Παναγιώτης Ρήγας, έκανε λόγο για «πολιτική στρατολόγηση γενίτσαρων από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Tο θέμα των συμμαχιών απασχόλησε έντονα και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι διαφωνίες διατυπώθηκαν ως προς την πολιτική κατεύθυνση που θα πρέπει να έχει το κάλεσμα. 
Το ΚΚΕ δεν αναμένεται να ανταποκριθεί στο κάλεσμα καθώς γενικώς κρατά αρνητική στάση απέναντι στις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν αποκλείεται να στείλει εκπρόσωπο στην εκδήλωση, που θα ταχθεί υπέρ ενός «μετώπου αγώνα» αλλά σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών θα θέτει τις ενστάσεις του σχήματος για τις πολιτικές και κομματικές κατευθύνσεις μιας τέτοιας πρωτοβουλίας.

Η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ για την συμμετοχή στην εκδήλωση δεν λύνει τα εσωκομματικά ζητήματα που έχουν προκύψει.
Η ΚΟ αποφάσισε να μην προσέλθει στην εκδήλωση γιατί δεν υπήρχε πίνακας αποδεκτών της πρόσκλησης και άρα οι όροι δεν ήταν σαφώς δημόσιοι, σύμφωνα με στελέχη που μίλησαν στο Tvxs. Δήλωσε όμως, τις ευχαριστίες της για αυτή τονίζοντας ότι παραμένει ανοιχτή σε ένα δημόσιο διάλογο. Όσον αφορά την εκδήλωση αυτή καθεαυτή οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ είπαν πως «η εκδήλωση για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, καταγράφει την αναγκαιότητα έναρξης διαλόγου για τα κρίσιμα ζητήματα που κάθε κόμμα έχει θέσει ως προτεραιότητα στη σημερινή πολιτική συγκυρία». Αποφάσισαν ακόμη να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο προκειμένου «να αποκρουσθεί η περαιτέρω διάλυση, διάσπαση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ».
Υπενθυμίζεται ότι η Αγίου Κωνσταντίνου βιώνει μετά την εκλογική αποτυχία στις 25 Μαΐου έναν εσωτερικό αναβρασμό για το κατά πόσο θα πρέπει να κατευθυνθεί προς την κεντροαριστερά ή προς τον ΣΥΡΙΖΑ με κορυφαία στελέχη να έχουν μοιραστεί στα δυο στρατόπεδα. Αρκετά στελέχη, που υποστηρίζουν την κεντροαριστερή πορεία, είχαν αποτιμήσει ότι για την αποτυχία έφταιγε το «κλείσιμο του ματιού» του Φώτη Κουβέλη προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Σπύρος Λυκούδης, που έφυγε από την θέση του γενικού γραμματέα του κόμματος εξαιτίας της στάσης που κράτησε η Αγ. Κωνσταντίνου μένοντας εκτός των διεργασιών για την κεντροαριστερά, ήδη έχει δηλώσει την αρνητική του γνώμη για την συμμετοχή στο παλλαϊκό μέτωπο. Την Τετάρτη, πάντως τέσσερα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής – ο Ευάγγελος Ζορκάδης, ο Δημήτρης Λουκάς, ο Χρήστος Σταυρόπουλος και ο Θράσος Φωτεινός – τάχθηκαν με επιστολή τους κατά της «απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας».

Με την κατάθεση του νομοσχεδίου στις 2 Ιουλίου, άνευ απροόπτου, στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ θα ξεκινήσει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, όπως ήδη έχει προαναγγείλει. «Η κυβέρνηση δεν έχει την ηθική και δημοκρατική νομιμότητα να ιδιωτικοποιήσει τον όμιλο ΔΕΗ», τονίζει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου και την διενέργεια σχετικού δημοψηφίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας