Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, ΑΝΚΟ ΑΕ και ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχαν στο τελευταίο εργαστήριοτου προγράμματος καινοτόμων υποστηρικτικών χρηματοδοτικών μέτρων DIFASSστη Σουηδία.

                             
ΤοπρόγραμμαDifassδιευκολύνειτηνπρόσβασηστηχρηματοδότησηγιατιςεπιχειρήσειςμετηνανταλλαγήκαινοτόμωνυποστηρικτικώνμέτρων. Εστιάζειστηνανάπτυξηκαιεφαρμογήμηκλασσικών χρηματοδοτικώνοικονομικώνεργαλείων. Οιεταίροιτουπρογράμματοςμοιράζονταιτιςκαλέςπρακτικέςπουπροέρχονταιαπόδιάφορεςευρωπαϊκές περιφέρειες.
Αυτέςαποτελούνται απόκαινοτόμαυποστηρικτικάμέτραπουεφαρμόζονταιήχρηματοδοτούνταιαπό (ημί-) κρατικούς φορείς.

Στατελευταία 3 χρόνιατοπρόγραμμαDifassοργάνωσε 8 εργαστήρια καλώνπρακτικών σε χώρες της Ευρώπης. Τοπιο πρόσφατο υλοποιήθηκεστην πόληBorlängeτηςΣουηδίας.  Φιλοξενήθηκεαπότονεταίρο Teknikdalenαπότις 2 έως τις 4Ιουνίου, όπου 5 νέεςκαιεπιτυχημένεςπεριφερειακέςπρωτοβουλίεςκοινοποιήθηκανστουςεταίρουςτουπρογράμματος.

ΟStureEricsson, ΔιευθύνωνΣύμβουλοςτηςTeknikdalenκαιοδήμαρχοςτουBorlängeκοςJanBohmanκαλωσόρισαντηδιεθνήομάδαστηνπόλη. ΕκμέρουςτηςεπιστημονικήςομάδαςτουDifass, oMaciekWoźniakεπανεξέτασετιςκαλέςπρακτικέςcrowdfundingτηςτελευταίαςσυνάντησηςστηΜπρατισλάβα, Crowdaboutnow.comαπότηνΟλλανδίακαιCrowdcube.comαπότοΗνωμένοΒασίλειο.
Ο Συμεών Καραφόλας από το ΤΕΙ Δυτ.Μακεδονίαςέκανε πλήρη εισαγωγήσχετικά με το Ταμείο Jeremie, τις Χρηματοδοτήσεις Μezzanine (τύπος ενδιάμεσης χρηματοδότησης), τα Ίδια Κεφάλαια &τα Κεφάλαια Επιχειρηματικής Συμμετοχής,ενώ επίσης έκανε και μία ειδική αναφορά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα JEREMIE, που ήταν και το κεντρικό θέμα της Σουηδικής ημερίδας.

ΗFedericaRosiαπότηFinlombardaέδωσεέναπαράδειγματηςεφαρμογήςτουπρογράμματοςJEREMIEστηνΙταλίακαιηAntonellaPisanoενημέρωσεγιατηνπρωτοβουλίαFIN-EN.euηοποία έχει αντίστοιχους στόχους με το Difass. OOlleStenbergαπό τη Σουηδική θερμοκοιτίδα και την Εταιρία Τεχνολογικών Πάρκων εξήγησε πώς διευκολύνεται η ανταλλαγή γνώσης μεταξύ επενδυτικών κεφαλαίων στη Σουηδία. Ο FrancescoFionda έδειξε πώς το περιφερειακό εργαλείο ενδιάμεσης χρηματοδότησης ενδυνάμωσε τη συμμετοχική θέση των ΜΜΕ στην AostaValley της Ιταλίας.  

Toαπόγευμα της πρώτης μέραςοAudriusZabotkaτηςINVEGAέδειξεπωςηΛιθουανία, ηΛετονίακαιηΕσθονίαένωσαντιsδυνάμεις τους στο Βαλτικό Ταμείο Καινοτομίας, δημιουργώντας πολλές ευκαιρίες συν-επένδυσης. ΟViktorTothέκλεισετιςπαρουσιάσειςδείχνονταςπώςέναπρόγραμμακεφαλαίωνεπιχειρηματικούκινδύνουστηνΟυγγαρίαμεταφέρειπόρουςσεκεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου, λειτουργώντας ως Ταμείο χρηματοδοτήσεων.

Οι συμμετέχοντες ψήφισαντηνΣουηδικήΚαλήΠρακτικήπουπαρουσίασεοOlleStenbergωςτηνκαλύτερη. Προτίμησαντηνπρωτοβουλίααυτήγια την πρόταση διαχείρισης τωνκεφαλαίων αρχικής ώθησης και τονοδηγό καλών πρακτικών που υλοποιήθηκε σχετικά με το πώς μπορεί να συσταθεί ένα επενδυτικό ταμείο.










Τηδεύτερημέρατουπρογράμματος
Difassηομάδατων εταίρων έκανετηεπίσκεψητηςστοBoomTownMusic&BusinessPark. Στη συνέχειαοKajPodgórskiτουςξενάγησεστονεντυπωσιακόχώροπου λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα γιασυγκροτήματακαιμουσικούς. Εκείμπορούνναεξασκηθούν, ναηχογραφήσουνκαιναεκπαιδευτούναπόκορυφαίους επαγγελματίες σε όλα τα θέματα της μουσικής βιομηχανίας, από τη δημιουργία μουσικής έως και το management.

ΤοDIFASSδιαθέτειέναδιαδραστικόιστότοποwww.difass.euμεβίντεοόλωντωνκαλώνπρακτικώναπό τις ημερίδες και νέα από το Twitter.

ΤοπρόγραμμαυποστηρίζεταιαπότοINTERREGIVC.Οκεντρικόςστόχοςτουπρογράμματοςείναιηβελτίωσητηςαποτελεσματικότηταςτωνπεριφερειακώνπολιτικώνκαιεργαλείων. ΤοINTERREGIVCπαρέχειχρηματοδότησηγιατηδιαπεριφερειακήσυνεργασία στην Ευρώπη. Εφαρμόζεται στο πλαίσιο τουστόχου της εδαφικής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και χρηματοδοτείται μέσω του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης (ERDF).
_________________________________________________________________________________

ΓιαπερισσότερεςπληροφορίεςσχετικάμετοπρόγραμμαDifassμπορείτε να επικοινωνήσετε με:

·         τονεπικεφαλήεταίροτουτμήματοςεπικοινωνίαςκοFrankHiddinkτηςΕπιχειρηματικήςΑναπτυξιακής Friesland (NL) στο τηλ. 0031 58 845 8045 ή με e-mailf.hiddink@bdfriesland.nl
·         τον διαχειριστή του προγράμματος DifassκοRobertNemethτηςPannonBusinessNetwork (HU) στο τηλ. 0036 94 505 003 ή με e-mailnemeth@pbn.huήεπισκεφτείτετονιστότοπομας www.difass.eu.
·         τους υπευθύνους του DIFASS στη Δυτική Μακεδονία, κ. Θεόδωρο Θεοδωρόπουλο από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στο e-mail: theodoropoulos@hotmail.com, κ. ΣιμεώνΚαραφόλα από το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στο e-mail: skarafolas@yahoo.gr και τον κ. Τάσο Σιδηρόπουλο από την ΑΝΚΟ στο e-mail: tsidiropoulos@anko.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας