Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Εδώ Καστοριά: Προσεχώς, Μεσαίωνας

Από το protagon.gr 
Για την Αλεξιάδα της Καστοριάς πατήστε εδώ
Η Σαββοπουλική ρήση «για όσους χάσανε τη μάνα τους την Κων/πολη... αυτές οι πόλεις είναι κάτι σαν τη θεία τους», πιστέψτε με, ταιριάζει γάντι στην Καστοριά. Βυζαντινούπολη με τα όλα της! Τις εκκλησιές της, τις παραδόσεις της - ακόμα και την αρχιτεκτονική της αντινομία! όπου μοντέρνες συνοικίες ραμφίζουν μέτρο-μέτρο τις παλιές παραδοσιακές... Κάτι σαν ευρωπαϊκή και ασιατική πλευρά, ας πούμε. Και όλα μαζί, αντικατοπτρισμένα στον καμβά της λίμνης!

Ήρθε, λοιπόν, πέρσι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του Δήμου να ενισχύσει όλα τα παραπάνω ή τουλάχιστον να συμβάλλει προς μια τέτοια κατεύθυνση, θεσπίζοντας ένα ασυνήθιστο για τα mainstream πολιτιστικά γούστα φεστιβάλ. Το «ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΌ ΦΕΣΤΙΒΑΛ - ΑΛΕΞΙΑΔΑ».
Η θεματική είναι βασισμένη επάνω στην επική απελευθέρωση της πόλης το 1083 μ.Χ., από τον Αλέξιο Κομνηνό.
Και από κει ξετυλίγεται το κουβάρι. Δρώμενα συναυλιακά με φόντο υπέροχες κρυμμένες γωνιές της πόλης, περιήγηση στα βυζαντινά μνημεία που χρησιμοποιούνται και ως σκηνικά σε θεατρικά αναλόγια, περιπλάνηση στη μεσαιωνική αγορά, στις γεύσεις, στα χρώματα, στις ενδυμασίες της εποχής, παρελάσεις από έφιππους σημαιοφόρους και, όλα μαζί, σε παράλληλη δράση με εκπαιδευτικά σεμινάρια και προγράμματα για την τέχνη και την τεχνολογία στη Βυζαντινή πόλη. Ένα συγχρωτισμένο σκηνικό του τότε με το σήμερα, καθώς σε καμιά περίπτωση δεν αποκλείονται διακείμενα του τύπου «Η Άννα Κομνηνή συναντά των εκ Κωνσταντινουπόλεως ορμώμενο Κωνσταντίνο Καβάφη» ή «Μουσικοθεατρικά δρώμενα του δρόμου εντός της βυζαντινής αγοράς από πειραματικές ομάδες χορού», και ο κατάλογος συνεχίζεται.
Η Δύση φιλά Ανατολή, συναντιούνται καλλιτέχνες απ' όλο τον κόσμο, ενισχύονται η παράδοση και η έρευνα, αναμειγνύεται η Ιστορία με την κληρονομιά. Αυτή, τουλάχιστον, είναι η γενικότερη προσδοκία των διοργανωτών. Η πρώτη χρονιά, πέρσι, άφησε ανάμεικτα συναισθήματα. Καλές εντυπώσεις μαζί, όμως, με μια γκριμάτσα δισταγμού. Μακάρι να γίνει θεσμός και στην πορεία θα διορθώνονται και τα ατοπήματα.
Ας μην γκρινιάζουμε με όλα. Οι πόλεις χρειάζονται όσο ποτέ άλλοτε τονωτικές ενέσεις, ιδιοσυγκρασιακού τύπου. Να θυμηθούν οι ίδιες ποιες είναι, από πού κρατά η σκούφια τους! Και έπειτα, να βιώσουν και οι πολίτες το ίδιο!
Ραντεβού στην Καστοριά, λοιπόν, από 22 Αυγούστου μέχρι 1η Σεπτεμβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας