Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Π. Κουκουλόπουλος: Κανένας Δήμος στη Χρυσή Αυγή

(συνέντευξη στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και το Γιάννη Καμπουράκη)
Έχετε ψηφίσει ουκ ολίγα σκληρά μέτρα, στο πλαίσιο του μνημονίου εδώ και τρεισήμισι χρόνια. Μέτρα που διέλυσαν το κοινωνικό κράτος, που απορρύθμισαν τις εργασιακές σχέσεις που μείωσαν δραματικά το εισόδημα του μέσου πολίτη. Δεν ψηφίσατε τη διάταξη για τη δημοτική αστυνομία. Μπορείτε να εξηγήσετε τους λόγους;
Η συγκεκριμένη διάταξη δεν ήταν μνημονιακή μας υποχρέωση, ούτε προαπαιτούμενο για την ομαλή δανειοδότηση της χώρας. Η καταψήφιση της είχε αρνητικές συνέπειες μόνο για τους εμπνευστές της που βρίσκονται εντός των τειχών.
Τρεισήμισι χρόνια τώρα ψηφίζω με το χέρι ψηλά και το κεφάλι ψηλά και έτσι θα συνεχίσω.
Δηλώνω περήφανος που ανήκω στην- μικρή σήμερα- Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ γιατί μαζί με τους πολίτες κρατήσαμε όρθια τη χώρα στην ευρωζώνη με τεράστιο τίμημα. Δεν ξέρω καμιά χώρα της ευρωζώνης που διανοείται την κρατικοποίηση της Δημοτικής αστυνομίας. Πουθενά στο σύγχρονο κόσμο το κεντρικό κράτος δεν είναι υπεύθυνο για την εύρυθμη λειτουργία των πόλεων. Πρώτιστη αποστολή του είναι η αποτελεσματική εκπροσώπηση της χώρας στα διεθνή φόρα, εκεί που λαμβάνεται το μεγαλύτερο μέρος των αποφάσεων που αφορούν τη ζωή μας. Η Ελλάδα έχει το πιο συγκεντρωτικό κράτος στην Ε.Ε. και εκεί ακριβώς συμπυκνώνεται και το πρόβλημα μας. Πρόκειται για ζήτημα βαθιά πολιτικό, ιδεολογικό, αξιακό.
Πέραν αυτών, η απαξίωση και συρρίκνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης που αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο του πολίτη στην κρίση , στερείται λογικής.
Γνωρίζετε καλά αυτά που λέγονται για σας μετά την αρνητική ψήφο το βράδυ του πολυνομοσχεδίου. Ότι στην περίπτωσή σας, λόγω συνεργασίας και φιλίας, ο Ευ. Βενιζέλος λειτούργησε με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Και ότι έπρεπε να σας είχε βγάλει από κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, αφού η θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου δε συμβιβάζεται με την αθέτηση της κομματικής γραμμής. Τι απαντάτε; 
Το βάρος που σηκώνει η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρος του εδώ και 3,5 χρόνια είναι πρωτοφανές. Η πίεση σε όλους μας είναι τεράστια και η ένταση μόνιμος σύντροφος μας. Είναι φυσιολογικό να λέγονται πολλά και να ακούγονται περισσότερα από όλους μας.
Η αγωνία και η πίστη για την πατρίδα και την παράταξη μας ενώνουν και αυτό είναι που έχει σημασία.
Ο ρόλος του καθένα μας στην Κυβέρνηση, στο κόμμα, στο Κοινοβούλιο, είναι πρόσκαιρος και οι αποφάσεις του Προέδρου για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σεβαστές. Για όλα τα υπόλοιπα οι απαντήσεις υπάρχουν στο Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής και το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ. Καθώς επίσης και στον ορισμό της αποκλίνουσας άποψης από τον Δημήτρη Τσάτσο στο βιβλίο του «Εσωκομματική Δημοκρατία».
Είναι αλήθεια ότι αρνηθήκατε τη θέση που σας πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο υπουργείο Εσωτερικών;
Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα ούτε τα Υπουργεία τα ένσημα της. Η πολιτική είναι ιδέες και πράξη, λόγος και αποτέλεσμα, αγώνες και αγωνίες μαζί με τους πολίτες για ένα καλύτερο αύριο.
Δεν θα έλεγα όχι σε μια κυβερνητική θέση με διακριτή ευθύνη. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ήταν εφικτό με βάση τις προτεραιότητες που υπήρχαν.
Δεν έχω κανένα πρόβλημα γιατί οι ρόλοι μας κάθε φορά δεν είναι ούτε εμπόδιο, ούτε εφόδιο. Είναι θέσεις μάχης. Όπως έγραψε ο Αντόνιο Γκράμσι «οι αγωνιστές δεν μπορούν και δεν πρέπει να ελεεινολογούν ποτέ, επειδή πάλεψαν όχι γιατί τους ανάγκασε κανείς αλλά γιατί το θέλησαν οι ίδιοι συνειδητά».
Πως εκλάβατε εσείς την – κατ΄ εντολήν Σαμαρά – απειλή του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου για πρόωρες εκλογές αν από τώρα ή μέσα στο Φθινόπωρο η κυβέρνηση δεν καταφέρνει να περάσει από τη Βουλή κάποιο νομοσχέδιο; Αυτή είναι η συνεργασία που θέλετε με τη ΝΔ στην κυβέρνηση;
 Η πολιτική σταθερότητα είναι απαίτηση των πολιτών και εθνική ανάγκη. Σε δοκιμασία τη θέτουν οι μονομερείς ενέργειες, οι προχειρότητες και τα οριζόντια μέτρα.
Σε δοκιμασία τη θέτουν, δυστυχώς, και οι δανειστές μας με παράλογες απαιτήσεις όπως αυτή που αποτυπώθηκε στην προχθεσινή τροπολογία για τους κατόχους διδακτορικών.
Κανένας δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την αξιοπρέπεια μας.
Όλα τα άλλα είναι λεονταρισμοί που δεν αξίζουν σχολιασμού γιατί στερούνται νοήματος.
Κύριε Κουκουλόπουλε, το ΠΑΣΟΚ ψελλίζει κάποια πράγματα για την ανάγκη υπέρβασης του μνημονίου από ένα νέο εθνικό σχέδιο, αλλά στην πράξη η χώρα συνεχίζει να βουλιάζει. Βουλιάζει μέσα σε ένα άκρως νεοφιλελεύθερο σχέδιο όπου σταδιακά χάνει τις δομές της και τις υποδομές της, χάνει τις παραγωγικές πηγές της και φως στο τούνελ δε φαίνεται. Τι περιμένει να κερδίσει η κυβέρνηση, τι περιμένει να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ από τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής, όταν πλέον οι πιο έγκυροι διεθνείς αναλυτές λένε ότι οδηγεί και σε νέα αδιέξοδα; 
 Στην Ελλάδα του 2009 ούτε μπορούμε, ούτε πρέπει να γυρίσουμε. Βρεθήκαμε στο μάτι του κυκλώνα με δική μας ευθύνη στις χειρότερες δυνατές συνθήκες.
Η βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή είναι η συνταγή των δανειστών και είναι ακραία νεοφιλελεύθερη. Τη δεχτήκαμε γιατί δεν είχαμε άλλη λύση, δεν μας δάνειζε κανείς άλλος.
Η προσπάθεια αυτή έφτασε στα όρια της, γι΄ αυτό λέμε όχι άλλα μέτρα.
Απαιτείται μια νέα συμφωνία που θα σέβεται τις θυσίες του λαού και θα δίνει ελπίδα και προοπτική σε όλους και κυρίως στη νέα γενιά.
Αυτή είναι η μια όψη των πραγμάτων. Η άλλη όψη είναι οι νεοφιλελεύθερες επιλογές που σχεδιάζονται με επιμέλεια εντός των τειχών και σερβίρονται ως μνημονιακές υποχρεώσεις.
Από την ενέργεια μέχρι τις υπηρεσίες γενικού συμφέροντος και από την απελευθέρωση των επαγγελμάτων μέχρι το ωράριο προωθούνται πολιτικές που βαφτίζονται «μεταρρυθμίσεις» ενώ στην ουσία πρόκειται για πολιτικές αναδιανομής υπέρ των ολίγων.
Σ΄ αυτό το σημείο πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ορθώσει το ανάστημα του για να ξαναβρεί την ταυτότητα του.
Δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, είναι όμως επιβεβλημένο γιατί αυτοί που θέλουν να γίνουν ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ επαγγέλλονται τη στασιμότητα, όταν δεν υπαινίσσονται την επιστροφή στο παρελθόν.
Προέρχεστε από την τοπική αυτοδιοίκηση. Σε δέκα μήνες η χώρα έχει ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές. Βλέπετε να αλλάζει ξανά ο πολιτικός χάρτης; Βλέπετε, για παράδειγμα, τη Χρυσή Αυγή που συνεχώς ενισχύεται στις δημοσκοπήσεις να αναλαμβάνει πλέον και μεγάλους ή μικρούς δήμους της χώρας; 
Κανένας Δήμος στη Χρυσή Αυγή. Οι δυνάμεις του συνταγματικού τόξου έχουν υποχρέωση σ΄ αυτή την ελάχιστη σύγκλιση. Η διαφύλαξη και η προστασία της δημοκρατίας απ΄ όλους μας, δεν είναι απλώς σεβασμός στην ιστορία και τον πολιτισμό μας, αλλά και απαραίτητη συνθήκη για το μέλλον μας. Ακριβώς γι΄ αυτό είναι υπόθεση όλων των πολιτών.
Η Χ.Α. καλλιεργεί το μίσος και το διχασμό, τη βία και την απομόνωση.  Μιλάει για καταστροφή και προτείνει τον όλεθρο. Μιλάει για έθνος και προτείνει τη συρρίκνωση του. Είναι καιρός να καταλάβουμε όλοι ότι η Χ.Α. είναι ναζιστικό κόμμα και δεν είναι το υποκατάστατο «εισαγγελικών»  τηλεοπτικών εκπομπών όπου προσέφευγε κάθε αγανακτισμένος επειδή «δεν υπάρχει κράτος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας