Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

«Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»: Εν αναμονή των πρόσθετων πόρων για τη Δυτική Μακεδονία

της Βάσως Σάφη από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Εν αναμονή της κατανομής των πρόσθετων κονδυλίων του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» για τη Δυτική Μακεδονία, τα οποία φτάνουν περί τα 18 εκ. ευρώ, ενώ το ενδιαφέρον του κόσμου είναι αισθητά μεγάλο, τόσο που νέες αιτήσεις για την περιοχή δεν γίνονται πλέον δεκτές.Όπως σημειώνει η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»: Αναγκαία κρίνει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» με πρόσθετους πόρους, εκτιμώντας ότι το υφιστάμενο κονδύλι των 600 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να καλύψει την αυξημένη ζήτηση και τη συνέχιση του προγράμματος μέχρι και την άνοιξη του 2014.
Το ΥΠΕΚΑ εκτιμά ότι στο πλαίσιο της αναθεώρησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων θα πρέπει να μεταφερθούν στο «εξοικονομώ κατ’ οίκον» συνολικοί πόροι ύψους 270 εκατ. ευρώ, οι οποίοι εκτιμά ότι θα δημιουργήσουν περί τις 6.500 θέσεις επιπλέον θέσεις εργασίας την επόμενη διετία.
Από τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ προκύπτει ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περί τις 140.000 αιτήσεις, οι οποίες υπερκαλύπτουν κατά μεγάλο ποσοστό τις σημερινές χρηματοδοτικές δυνατότητες του προγράμματος, των περίπου 60.000 έργων-αιτήσεων. Από τις 140.000 αιτήσεις πάνω από 65.560 πολίτες έχουν λάβει προέγκριση δανείου, ενώ άλλοι 8.000 βρίσκονται στο στάδιο λήψης προέγκρισης. Ενας αριθμός 31.000 αιτήσεων έχει ήδη υπαχθεί και άλλες 13.000 βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου από τις τράπεζες. Δώδεκα χιλιάδες έργα έχουν εκταμιευθεί πλήρως και 14.000 έχουν λάβει προκαταβολή. Ειδικά στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Νοτίου Αιγαίου, οι υφιστάμενοι μετά την προσαύξηση πόροι επαρκούν για την κάλυψη των αιτημάτων που βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου από τις Τράπεζες, αλλά όχι για την υποδοχή νέων αιτήσεων προέγκρισης δανείου. Αντιστοίχως, στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Στόχου Αμιγούς Σύγκλισης (ΕΠΑΕ), οι πόροι επαρκούν επίσης μόνο για την κάλυψη των αιτημάτων που βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου από τις τράπεζες.
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε μιλώντας στον «Π.Λ.» ο πρόεδρος του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Κοζάνης Κώστας Κυριακίδης, τα κονδύλια για τη Δυτική Μακεδονία έχουν εξασφαλιστεί, και αφορούν περί τα 18 εκ. ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ. «υπήρχε η δυνατότητα υπερδέσμευσης για κονδύλια 59 εκ. ευρώ για την Κεντρική Μακεδονία και 18 εκ. Ευρώ για τη Δυτική Μακεδονία, όπως και 0,6 εκ. ευρώ για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριακίδης, λέγοντας πως τα κονδύλια αυτά θα μεταφερθούν από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ στο 20 εξάμηνο του 2013.  Ωστόσο, τα επιπλέον κονδύλια δεν έχουν δοθεί και δεν έχουν δοθεί χρήματα στις τράπεζες, ώστε να ικανοποιηθούν οι εκκρεμείς αιτήσεις στη Δυτική Μακεδονία, οι οποίες είναι εκατοντάδες μιας και το ενδιαφέρον του κόσμου λόγω και των κλιματολογικών συνθηκών, είναι μεγάλο. «Οι τράπεζες ακόμη δεν δέχονται αιτήσεις αλλά αναμένουμε να μπουν τα κονδύλια που εγκρίθηκαν στη διαδικασία.

Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, διαμερισμάτων και πολυκατοικιών
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ Οίκον, παρέχει άτοκα δάνεια και επιχορηγήσεις προς τα νοικοκυριά για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, διαμερισμάτων και πολυκατοικιών. Η συνολική δημόσια δαπάνη είναι 396 εκατ. Ευρώ και διαχειριστής του Ταμείου είναι η ΕΤΕΑΝ ΑΕ.
Στο πρόγραμμα έχουν υπαχθεί περισσότερες από 25.000 κατοικίες με επιλέξιμους προϋπολογισμούς σχεδόν 250 εκατ. Ευρώ, ενώ έχουν ήδη εξοφληθεί επιλέξιμες δαπάνες 80 εκατ. Ευρώ σε δάνεια και 48 εκατ. Ευρώ σε επιχορηγήσεις.
Το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με το ΥΠΕΚΑ – το οποίο έχει την ευθύνη για το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ Οίκον – προκειμένου να απλοποιηθούν οι προϋποθέσεις συμμετοχής, να επιταχυνθεί η υλοποίηση του προγράμματος και η απορρόφηση των πόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας