Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Ιερά Πανήγυρις Αγ. Παρασκευής Μοσχοχωρίου

του παπαδάσκαλου Κων/νου Ι. Κώστα
Η εκκλησιαστική ιερά πανήγυρη για την Οσιομάρτυρα Παρασκευή στην ορεινή, πάνω από το Πλατανόρεμα, Αγία Παρασκευή Μοσχοχωρίου, σε λόφο (με υψόμετρο 1050 μ.) στα κατάφυτα και δροσερά Πιέρια όρη, διατηρεί ακόμα στην εποχή μας όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά της μακραίωνης λαϊκής ορθόδοξης εκκλησιαστικότητας,
με κέντρο το όνομα, το πρόσωπο και το βίο της Αγίας σε αναφορά πάντα με το όνομα, το πρόσωπο και το έργο του Ιησού Χριστού, που γίνονται (μέσα από τη συμμετοχή στην ευχαριστιακή Τράπεζα) γεγονός κοινωνίας προσώπων και ανάδειξης πολιτισμού αυθεντικού με τη θεανθρώπινη δυναμική-οπτική της αλληλοπεριχώρησης των πάντων. 



Στα εκκλησιαστικά πανηγύρια με τη συμμετοχή του λαού, που αθρόα προσέρχεται στους Αγίους από την ευρύτερη περιοχή (στην περίπτωση του πανηγυριού της Αγίας Παρασκευής Μοσχοχωρίου από όλη σχεδόν τη λεκάνη της λίμνης Αλιάκμονα-Πολυφύτου) ο τόπος νοηματοδοτείται από τον τρόπο. Και τα ανθρώπινα πρόσωπα νοούνται και καταξιώνονται μέσα από τη σχέση τους με τα άλλα ανθρώπινα πρόσωπα. Η εγωτική ατομικότητα και αυτάρκεια δε συνιστούν κοινωνία και είναι αναιρετικές κάθε ουσιαστικής ανοιχτής σχέσης. Παρασύρουν και μετατρέπουν την εκκλησιαστικότητα - την όντως κοινωνικότητα - σε πληκτικά φολκόρ με έντονα τα στοιχεία του άγχους της σημερινής ‘’κοινωνίας’’.

Στον Εσπερινό (25-7-2013) της Αγίας Παρασκευής Μοσχοχωρίου ήταν εμφανής η πολύ μεγάλη προσέλευση του λαού, όχι μόνο από το Πλατανόρεμα, αλλά και από τους πληθυσμούς όλης της λεκάνης του Αλιάκμονα-Πολυφύτου και από την Κοζάνη. Τον ι. Ναό, που έχει μεγάλη παράδοση, τον ευλαβούνται πολύ οι Πλατανορεματιώτες και την αγάπη τους την εκφράζουν με τη βαθιά πίστη τους προς την Αγία Παρασκευή, προς το κτίσμα και προς τον περιβάλλοντα χώρο. Η φράση ‘’Αγία Παρασκευή’’ στο λόγο του Πλατανορεματιώτη έχει ειδικό βάρος, βγαίνει από μια εσωτερική πηγή της ύπαρξής του, με βαθιά ιστορική προέλευση, που όχι μόνο δεν έχει χάσει τη δυναμική της, αλλά και που αποτελεί σήμερα το συλλογικό σημείο αναφοράς και ενότητάς τους.

Μέσα στη φράση ‘’Αγία Παρασκευή’’ υπάρχει το πρόσωπο της Αγίας, που ακουμπά στο όνομα ‘’Χριστός’’ και που μέσα και γύρω από αυτό το Όνομα πλησιάζουν για να εμπνευστούν, να χαρούν και να ζήσουν μαζί (συνυπαρκτικά) τα πρόσωπα και οι κοινωνίες τους, χωρίς αποκλεισμούς και ανόητες απορρίψεις οίησης, καταγωγής και φυλής.

Στις ιερές Ακολουθίες (Εσπερινός και Θεία Λειτουργία) έλαβαν μέρος οι πατέρες: ο Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Μύρου-ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, που κήρυξε και το θείο λόγο,  ο Οικονόμος Λουκάς Κουρκούτας - Εφημέριος Πλατανορέματος, ο Πρεσβύτερος Λάζαρος Βασδέκης - Εφημέριος Λευκάρων και ο γράφων. Έψαλαν στο Αναλόγιο οι ψάλτες: κ. Κώστας Ρήγας, κ. Ευθύμιος Σκαρκαλάς, κ. Χαράλαμπος Τζιφόπουλος, κ. Δημήτριος Κουρκούτας, κ. Αντώνιος Τζούνας, κ. Αστέριος Κάλφας, κ. Χαρίσιος Κουλιούφας και Θεόδωρος Τσιμόπουλος.

Τις Αρχές του Τόπου εκπροσώπησαν με τη συμμετοχή τους στις ιερές Ακολουθίες ο Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Δ. Μακεδονίας κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού κ. Βασίλης Κωνσταντόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι κ. Νικόλαος Λαζαριώτης και κ. Αναστάσιος Αλεξόπουλος, ο δημοτικός Σύμβουλος και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μενέλαος Μακρυγιάννης, ο Πρόεδρος Πλατανορέματος κ. Γεώργιος Λαγογιάννης και ο Πρόεδρος Μεσιανής κ. Γεώργιος Κωνσταντινίδης.

Ο Ιερός Ναός, διά του Εφημερίου π. Λουκά, προσέφερε δώρο από μία ξύλινη εικόνα (αντίγραφο της παλαιάς εικόνας του τέμπλου) της Αγίας Παρασκευής Μοσχοχωρίου στις πενήντα (50) και πλέον οικογένειες για την εθελοντική εργασίας τους στην προετοιμασία της πανήγυρης. 

Μετά τον Εσπερινό (25-7-13) στο προαύλιο του Ναού, ακολούθησε χορός, ανδρών-γυναικών με παραδοσιακές στολές, με τα τραγούδια της παράδοσης. Και ανήμερα της γιορτής (26-7-2013) μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας γύρω από το Ναό και η προσφορά σε όλους τους προσκυνητές του καθιερωμένου φαγητού της πανήγυρης, το κουρμπάνι.
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
26-7-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας