Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Συνέντευξη Τύπου Πρόσκληση στην ημερίδα «Ηλεκτρική ενέργεια για ποιον; Οι Θέσεις του ΚΚΕ»


Όπως ξέρετε το ΚΚΕ βρίσκετε σε προσυνεδριακή διαδικασία για το 19ο Συνέδριό του που θα γίνει 11 – 14 Απρίλη 2013. Βασικό καθήκον του 19ου Συνεδρίου είναι και η σύγχρονη επεξεργασία του προγράμματος του Κόμματος, υπολογίζοντας τις εξελίξεις που έχουν συντελεστεί και τις σημερινές απαιτήσεις.

Από αυτή την άποψη είναι ακόμη μεγαλύτερη αναγκαιότητα να συζητήσουμε με τους εργαζόμενους, να πούμε τις θέσεις μας, να ακούσουμε την γνώμη τους και ιδιαίτερα με τους εργαζόμενους σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας όπως ηλεκτρική ενέργεια (η.ε.).
Στα πλαίσια αυτά η Κ.Ο. ΔΕΗ Δυτ. Μακεδονίας διοργανώνει την ημερίδα «Ηλεκτρική ενέργεια για ποιον; Οι θέσεις του ΚΚΕ» την ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ 10:30 το πρωΐ στο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ.
Η λιγνιτική παραγωγή η.ε. της Δυτ. Μακεδονίας είναι καθοριστικής σημασίας για την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας και άμεσα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της λαϊκής οικονομίας με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό και κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής που προτείνει το ΚΚΕ, με στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αυτό είναι υπόθεση της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων και της συμμαχίας τους και πρέπει να ελέγχεται από αυτά. Επομένως έχει ιδιαίτερη σημασία για μας η γνώμη τους να βγάλουν συμπεράσματα με βάση την πείρα τους και την πραγματικότητα.
Η πείρα που έχει συσσωρευθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια βοηθάει το λαό να βγάλει πολύτιμα συμπεράσματα, αν ακουμπήσει σ’ αυτή και την αξιοποιήσει. Προϋπόθεση να χειραφετηθεί από την άρχουσα τάξη το κράτος της και τους μηχανισμούς της,(αστικά κόμματα, κυβέρνηση, τοπική διοίκηση, ΜΜΕ κλπ.
Η πορεία απελευθέρωσης της αγοράς η.ε. και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ αποδεικνύεται ένα έγκλημα με πολλαπλές σοβαρές συνέπειες για το λαό, τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και το περιβάλλον. Το έγκλημα συντελείτε εδώ και χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές της απελευθέρωσης της αγοράς η.ε. και την προωθούν μαζί με την ΕΕ. Την ίδια εγκληματική διαχείριση συνεχίζει η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ.
Καταστροφικές ήταν οι συνέπειες και για την περιοχή μας με έκρηξη της φτώχειας και της ανεργίας, την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, τα τεράστια προβλήματα με τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών Ανάργυροι – Μαυροπηγή , Ποντοκώμη, Ακρινή κλπ.
Σοβαρές και διαχρονικές ευθύνες έχει και η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, οι παρατάξεις ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και ΝΔ στο συνδικαλιστικό κίνημα της ενέργειας. Στο όνομα του ρεαλισμού, του εφικτού και του εκσυγχρονισμού αποπροσανατόλιζαν τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ και τα λαϊκά στρώματα διαχωρίζοντας τεχνητά το ξεπούλημα, από την πολιτική της ΕΕ και την απελευθέρωση της η.ε.. Πίσω από τις αγωνιστικές κορόνες και τις απεργιακές κινητοποιήσεις για δημόσια ΔΕΗ στην ουσία έβαλαν πλάτη στις διάφορες μορφές ιδιωτικοποίησης της. Το ίδιο έκαναν για τις διάφορες μορφές προσωρινής ελαστικής εργασίας που οδήγησαν σε απώλεια περίπου 5.000 θέσεων μόνιμης και σταθερής δουλειάς στην περιοχή μας, οδήγησαν στο αίσχος του δουλεμπορίου. Στη λογική του εφικτού οδήγησαν το κίνημα από ήττα σε ήττα.
Οι τοπικές διοικήσεις των κομμάτων του ευρομονοδρόμου, είτε πλειοψηφούσαν οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ, πάντα με τη συμμετοχή του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, ήταν πυροσβέστες της οργής και της αγανάκτησης του λαού, των λαϊκών αγώνων. Στη λογική του εφικτού, του όλοι μαζί, εγκλώβιζαν το λαό με ψεύτικες υποσχέσεις για λύση των προβλημάτων, μέσα από τα Σύμφωνα Συνεργασίας και Συνύπαρξης, τον τοπικό πόρο, σχέδια επί χάρτου για μεταλιγνιτική περίοδο κλπ. Στήριζαν τις κυβερνήσεις που με τα ΜΑΤ και τα δικαστήρια τσάκιζαν το λαϊκό κίνημα.
Σήμερα έχουν κάνει σημαία της ανάπτυξης για την περιοχή την κατασκευή της μονάδας ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ V που θα είναι μόνο μια προσωρινή ανάσα και με τα δίκτυα των ενεργειακών δήμων είναι άμεσοι συνεργοί για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της η.ε. και την παράδοσή της στους μονοπωλιακούς ομίλους που θα είναι η ταφόπλακα της περιοχής.
Οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες όπως αυτές που καλλιεργούν τα άλλα κόμματα του ευρομονόδρομου και ο ΣΥΡΙΖΑ, περί υγιούς ανταγωνισμού, δημόσιας ΔΕΗ στα πλαίσια της απελευθερωμένης αγοράς η.ε., ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη κλπ. Χωρίς γραμμή ρήξης και ανατροπής με την πολιτική της απελευθέρωσης, τη στρατηγική της ΕΕ και των μονοπωλίων δεν μπορεί να υπάρξουν θετικές εξελίξεις υπέρ του λαού. Όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο κοροϊδεύουν τον κόσμο. Το έχει αποδείξει η ίδια η ζωή.
Το ΚΚΕ προτείνει ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης που είναι επιστημονικά επεξεργασμένος, ρεαλιστικός σήμερα. Στηρίζεται στον κεντρικό σχεδιασμό και έχει στόχο την ικανοποίηση των αναγκών του λαού και όχι την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.
Σε αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ αντί για ιδιωτικοποιήσεις και απελευθέρωση της αγοράς η.ε. προτείνει τον ενιαίο, αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας που θα διαχειρίζεται συνολικά τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Είναι ο μόνος δρόμος που  μπορεί να διασφαλίσει φθηνή η.ε. για το λαό, μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για τους εργαζόμενους, προστασία του περιβάλλοντος, να προωθεί παράλληλα την ανάπτυξη της περιοχής μας.
Μόνο σε αυτή τη γραμμή πάλης και συσπείρωσης μπορεί ο κοινός αγώνας των εργαζομένων της ΔΕΗ, του εργατικού κινήματος και των λαϊκών στρωμάτων να εμποδίσει τα αντιδραστικά σχέδια κυβέρνησης , Ε.Ε, πλουτοκρατίας να είναι αποτελεσματικός, να έχει νικηφόρα προοπτική.
Αυτή την πρόταση του ΚΚΕ καλούμε τον λαό της περιοχής μας και τους φορείς του, συλλόγους, εργατικά συνδικάτα, συνδικαλιστές, εργαζόμενους, στελέχη παραγωγής της ΔΕΗ να συζητήσουμε να μας πουν τη γνώμη τους.
Μόνο η συμμαχία της εργατικής τάξης, των μικρών επαγγελματοβιοτεχνών και αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων μπορεί να διασφαλίσει ανάπτυξη για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού.
Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε το λαό της περιοχής μας να πάρει μαζικά μέρος στην εκδήλωση:
«Ηλεκτρική ενέργεια για ποιον; Οι θέσεις του ΚΚΕ».
ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ 10:30 το πρωΐ στο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας