Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Βλαχοδήμαρχοι και Πόντιοι Πιλάτοι

του Ζήση Πιτσιάβα από το Kozanimedia.gr
Ξεκαθαρίζω κάτι. Το θεσμό του Δημάρχου τον σέβομαι περισσότερο από κάθε άλλο που έχει σχέση με την πολιτική. Δυστυχώς όμως κατά καιρούς Δήμαρχοι έχουν γίνει άνθρωποι, από συγκυρίες, από τύχη ή και από λάθος. Η ετυμηγορία των πολιτών σεβαστή…Στη Δυτική Μακεδονία βιώνουμε το τελευταίο διάστημα μια άνευ προηγουμένου απώλεια δομών, υποβάθμιση υπηρεσιών κλπ. Τελευταίο χτύπημα η παιδεία. Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας βρίσκονται αντιμέτωπα με το σχέδιο «Αθηνά» με τους Δημάρχους της περιοχής να ανεβαίνουν στα κάγκελα μη τυχόν και χάσουν κάνα τμήμα ή μήπως και πάρουν κάνα παραπάνω από τον δίπλα Δήμαρχο.

Χθες, στην Περιφέρεια ο Γιώργος Δακής συγκάλεσε σύσκεψη φορέων για το σχέδιο «Αθηνά». Οι Δήμαρχοι έπιασαν στασίδι και ακούγοντας εισηγήσεις και προτάσεις τα «έχωναν» δεξιά και αριστερά μετρώντας σουβλάκια, γκαρσονιέρες και… τεκίλες.
Κουβέντα για ακαδημαϊκά κριτήρια, κουβέντα για υποδομές, κουβέντα για βιωσιμότητα τμημάτων. Νεαρός Αντιδήμαρχος μάλιστα από τη Φλώρινα εμφανίστηκε στη σύσκεψη και στο 1 λεπτό της παρέμβασής του το μόνο που είχε να πει, ήταν η αξίωση για την έδρα του Πανεπιστημίου. Αλήθεια δεν έμαθε πως δεν έχουμε Πανεπιστήμιο πλέον;;;
Λίγο νωρίτερα ο Δήμαρχος Καστοριάς είχε παραδεχτεί πως έβγαλε από κτίριο της πόλης παιδιά Γυμνασίου, μεταφέροντάς τα σε στάβλο(έτσι είπε), προκειμένου να ετοιμάσει κτίριο για να έρθει το τμήμα της Αρχιτεκτονικής. Το αν είναι καλύτερο για τη Δυτική Μακεδονία να έχει Πολυτεχνική Σχολή, απλώς δεν τον απασχολούσε. Ίσως να πιστεύει ο άνθρωπος πως οι νέοι και οι νέες της χώρας θα τρέξουν σε μια σχολή στην Καστοριά μόνο και μόνο για να λένε πως σπουδάζουν Αρχιτέκτονες.
Στην Εορδαία ντε και καλά ένα ακόμα τμήμα για να γίνει σχολή. Στην Κοζάνη τα θέλουμε όλα επειδή τα είχαμε από χρόνια πριν, όπως είπε ο Δήμαρχος.
Στα Γρεβενά πάλι να ακούς πως έχουν καινούργιες εγκαταστάσεις.
Και μέσα σε όλα αυτά ένα άτολμο πολιτικό προσωπικό που κόβει το καρπούζι στη μέση. Ναι, σε όλους. Και στις Πρέσπες αν ήταν δυνατόν θα έστελναν τμήμα.
Πόντιοι Πιλάτοι που δεν τολμούν να πουν πως για να λειτουργήσει σωστά ένα Πανεπιστημιακό ή Τεχνολογικό Ίδρυμα οι σχολές και τα τμήματα δεν πρέπει να είναι σαν σκόρπια διαδήλωση.
Σας καλώ να αναζητήσετε το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Δεν είχε υποπέσει στην αντίληψή μου, ώσπου το είδα χθες. Δέκα αράδες όπου μάλλον ο κάθε Δήμαρχος πήγαινε και συμπλήρωνε το δικό του αίτημα.
Απολύτως κανένα σχέδιο, απολύτως καμία συγκροτημένη ακαδημαϊκή πρόταση.
Δυστυχώς η Δυτική Μακεδονία στην πιο κρίσιμη φάση των τελευταίων ετών, τώρα που καλείται να ορθώσει ανάστημα, έχει αφήσει τις τύχες της σε ανθρώπους που δεν αντιλαμβάνονται. Πάσχει από ηγέτες που θα οδηγήσουν έναν συνολικό αγώνα, πάσχει από πολιτικούς που θα αναλάβουν την ευθύνη για τις επόμενες γενιές, μη υπολογίζοντας το αν θα εκλεγούν την επόμενη φορά.
Η προκλητική απάθεια του πολιτικού προσωπικού, βγάζει μπροστά Δημάρχους που παίζουν πινγκ- πονγκ με την το θέμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης λες και είναι το νερό από τη δεξαμενή που δεν το στέλνουν στο διπλανό χωριό. Έτσι όπως το πάνε όμως, μάλλον θα διψάσουμε όλοι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας