Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Κοζάνη: Ιστορικός περίπατος της ΟΒ Μαθητών της ΚΝΕ για τα 70 χρόνια της ΕΠΟΝ (ΦΩΤΟ)

Με έναν ιστορικό περίπατο στην πόλη, η Οργάνωση Βάσης Μαθητών Κοζάνης της ΚΝΕ γιόρτασε τα 70 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ.
Πρώτος σταθμός του περιπάτου, το μνημείο του Μητροπολίτη Ιωακείμ, οποίος πάλεψε ενεργά μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, και το οποίο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης. Οι μαθητές που συμμετείχαν σε αυτήν την πρωτοβουλία της ΚΝΕ μίλησαν για όλη την περίοδο 1940-'44, αλλά και για πιο πριν, για την καπιταλιστική οικονομική κρίση του 1929, για το πώς φτάσαμε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ η συζήτηση στάθηκε στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και την Απελευθέρωση.

Δεύτερος σταθμός, το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, που πήρε το όνομά του από τον κομμουνιστή οικοδόμο Νίκο Πλακοπίτη, ο οποίος ταυτίζεται με τα πρώτα βήματα ανάπτυξης του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος στην Κοζάνη και βρήκε θάνατο στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
Τρίτος και τελευταίος σταθμός, τα γραφεία της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, όπου οι μαθητές μοιράστηκαν ιστορίες με μαχητές της Αντίστασης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας