Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Κρέας αλόγου σε κεφτεδάκια του ΙΚΕΑ

Από 14 ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, αποσύρονται κεφτεδάκια που πωλούνταν στα καταστήματα ΙΚΕΑ, μετά τον εντοπισμό κρέατος αλόγου σε δείγμα στην Τσεχία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εκπροσώπου του ομίλου, Ίλα Μάγκνουσον, η επίμαχη παρτίδα, που πωλείτο με την ονομασία Koetbullar, αποσύρθηκε από όλες τις χώρες στις οποίες είχε διατεθεί: Τσεχία, Ελλάδα, Κύπρο, Σλοβακία, Ουγγαρία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ισπανία και Ελλάδα.

«Μόλις λάβαμε τις πληροφορίες από τις τσεχικές αρχές, σταματήσαμε τις πωλήσεις της συγκεκριμένης παρτίδας», δήλωσε η κ. Μάγκνουσον.
Παράλληλα, προκειμένου να κατευνάσει τις ανησυχίες στην εγχώρια αγορά της, η σουηδική εταιρεία ανακοίνωσε ότι σταματά τις πωλήσεις κατεψυγμένων κεφτέδων αλλά και κεφτέδων που πωλούνταν στα εστιατόρια του καταστήματός της σε όλη τη Σουηδία, παρόλο που η εν λόγω παρτίδα δεν είχε διατεθεί εκεί.
Νωρίτερα, ο όμιλος είχε ανακοινώσει ότι η συγκεκριμένη παρτίδα είχε πωληθεί στην Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία και τη Γαλλία.
Οι τσεχικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντόπισαν κρέας αλόγου σε δείγμα από το υποκατάστημα του IKEA στην πόλη Μπρνο, από ένα προϊόν το οποίο στη συσκευασία του αναφέρει ότι περιέχει «κεφτεδάκια βοδινού και χοιρινού» κρέατος, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Το φορτίο που ελέγχθηκε δεν είχε διανεμηθεί προς πώληση στους καταναλωτές.
Διενέργεια ελέγχων
Ο όμιλος ΙΚΕΑ ανακοίνωσε επίσης ότι διενεργεί ελέγχους σε δείγματα από την επίμαχη παρτίδα για να διαπιστώσει τι ποσότητα κρέατος αλόγου περιείχαν. Αν το ποσοστό είναι λιγότερο από 1%, τότε τα προϊόντα θα θεωρηθεί ότι μολύνθηκαν κατά την επεξεργασία και εντός του περιθωρίου λάθους.
Η επιχείρηση άρχισε ελέγχους στα προϊόντα κρέατος που διαθέτει εδώ και δύο εβδομάδες, αλλά οι έλεγχοι σε 12 δείγματα κεφτέδων δεν είχαν δείξει ίχνη κρέατος αλόγου, σύμφωνα με την κ. Μάγκνουσον.
Η επίμαχη παρτίδα είχε παρασκευαστεί από την σουηδική εταιρεία Familjen Dafgård και πωλείτο στο τμήμα τροφίμων των καταστημάτων ΙΚΕΑ και όχι στις καφετέριες, σύμφωνα με την εκπρόσωπο.
 Κρέας αλόγου και σε άλλα προϊόντα στην Τσεχία
Η κτηνιατρική υπηρεσία της Τσεχίας, που επέχει επίσης ρόλο εθνικού φορέα ελέγχου τροφίμων στη χώρα αυτή, διαβίβασε τα ευρήματά της στο Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές της ΕΕ (RASFF), όπως ανέφερε η ίδια σε ανακοίνωσή της.
Ερευνητές ανακάλυψαν επίσης κρέας αλόγου σε μπιφτέκια που εισήχθησαν από την Πολωνία, η συσκευασία των οποίων ανέφερε ότι επρόκειτο για «βοδινά προμαγειρεμένα μπιφτέκια» που είχαν καταλήξει στην εταιρεία εμπορίας και διανομής τροφίμων BidVest της Τσεχίας.
Οι Τσέχοι ερευνητές είχαν προηγουμένως βρει κρέας αλόγου και σε άλλα προϊόντα που διατίθενται στην τσεχική αγορά χωρίς το περιεχόμενό τους να δηλώνεται με σαφήνεια.
Οι έλεγχοι έγιναν μετά το ξέσπασμα του πανευρωπαϊκής κλίμακας σκανδάλου τον περασμένο μήνα, όταν έλεγχοι που διενεργήθηκαν στην Ιρλανδία αποκάλυψαν ότι προϊόντα βοείου κρέατος επίσης περιείχαν ένα ποσοστό κρέατος αλόγου.
Η υπόθεση πυροδότησε την ανάκληση χιλιάδων έτοιμων γευμάτων και έπληξε την εμπιστοσύνη στη βιομηχανία τροφίμων στην Ευρώπη.
Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες οι ευρωπαίοι υπουργοί Γεωργίας, με το σκάνδαλο να αναμένεται να βρεθεί στην επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας