Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

H Ιταλία έβγαλε ακυβερνησία και Γκριλουσκόνι

Κεντροαριστερά: 31,61% στη Γερουσία, 29,55% στη Βουλή
Μπερλουσκόνι (κεντροδεξιά): 30,65% στη Γερουσία 29,14% στη Βουλή
Μπέπε Γκρίλο (Κίνημα Πέντε Αστέρων): 23,80% στη Γερουσία, 25,50% στη Βουλή
Μάριο Μόντι (Επιλογή Πολιτών) 9,14% στη Γερουσία 10,54% στη Βουλή

«Γκριλουσκόνι» είναι το νέο όνομα -το έδωσε η εφημερίδα Repubblica- της ιταλικής πολιτικής ζωής και προέρχεται από τα επίθετα των Μπέπε Γκρίλο και Σίλβιο Μπερλουσκόνι οι οποίοι είναι ουσιαστικά οι πραγματικά κερδισμένοι των χθεσινών εκλογών.

Οι κάλπες στην Ιταλία έβγαλαν ακυβερνησία επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους των Βρυξελλών και ειδικά της Γερμανίας. Η Ιταλία μοιράστηκε στα τρία. Η κεντροαριστερά του Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι ήρθε πρώτη στη Βουλή αλλά στη Γερουσία δεν κατακτά την πλειοψηφία των εδρών. Ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο εκτινάχθηκε σε αριθμούς.
Η μόνη περίπτωση να μην οδηγηθεί ξανά σε εκλογές η Ιταλία είναι να δημιουργηθεί ένας μεγάλος συνασπισμός, και το οποίο δεν αποκλείεται αυτή τη στιγμή.
Οι αγορές κατέρρευσαν
Οι αγορές ενθουσιάστηκαν προς στιγμήν όταν διαφάνηκε ότι κερδίζει τις εκλογές ο κεντροαριστερός συνασπισμός αλλά στη συνέχεια κατέρρευσαν όταν άρχισαν να μεταδίδονται τα πραγματικά αποτελέσματα. Το ευρώ σημείωσε ιστορικά χαμηλά και ο Dow Jones υποχώρησε κατά 200 μονάδες.
Ο λαϊκισμός θριάμβευσε
Ο Μπερλουσκόνι πραγματοποίησε θριαμβευτική επιστροφή την οποία επιχείρησαν να αποτρέψουν τόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και ο Μάρτιν Σουλτς. Ο Γκρίλο με το σύνθημα «Ολοι είναι κλέφτες» διέψευσε τις δημοσκοπήσεις και έστειλε το κόμμα του στην πρώτη θέση στη Βουλή και στη Γερουσία.
Τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να οδηγήσουν την Ιταλία πάλι στις κάλπες. Δεδομένου ότι ο Γκρίλο έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε καμία κυβέρνηση, ο Μπερλουσκόνι αναμένεται να ασκήσει πίεση για τη συγκρότηση ενός μεγάλου συνασπισμού.
Ο κεντροαριστερός Μπερσάνι θα βρεθεί έτσι αντιμέτωπος με ένα μεγάλο δίλημμα: αν αρνηθεί θα θεωρηθεί υπεύθυνος για τις νέες εκλογές ενώ αν δεχθεί θα εκτεθεί τόσο απέναντι στους ψηφοφόρους του όσο και απέναντι στην Ευρώπη.
Μπερσάνι: Μπαίνουμε σε ευαίσθητη φάση
«Η κεντροαριστερά νίκησε στη Βουλή και σε αριθμό ψήφων στη Γερουσία. Είναι προφανές σε όλους ότι εισερχόμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη φάση για τη χώρα. Θα διαχειριστούμε τις ευθύνες που μας έδωσαν αυτές οι εκλογές με γνώμονα το συμφέρον της Ιταλίας» δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο ηγέτης της κεντροαριστεράς Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι.
Η ακυβερνησία σε αριθμούς
Κεντροαριστερά: 31,61% στη Γερουσία, 29,55% στη Βουλή
Μπερλουσκόνι (κεντροδεξιά): 30,65% στη Γερουσία 29,14% στη Βουλή
Μπέπε Γκρίλο (Κίνημα Πέντε Αστέρων): 23,80% στη Γερουσία, 25,50% στη Βουλή
Μάριο Μόντι (Επιλογή Πολιτών) 9,14% στη Γερουσία 10,54% στη Βουλή
Ο συσχετισμός δυνάμεων στη Γερουσία σκιαγραφεί απολύτως τον εφιάλτη της ακυβερνησίας. Η κεντροαριστερά του Μπερσάνι απέσπασε την τελευταία στιγμή περισσότερες έδρες στη Γερουσία από την κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι, καθώς και περισσότερες ψήφους. Το ποσοστό αυτό όμως δεν του δίνει την πλειοψηφία στο Σώμα. Με δεδομένο ότι ο Μπέπε Γκρίλο έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας τα νούμερα δεν βγαίνουν.
Η κεντροαριστερά μαζί με τον Μάριο Μόντι έχει αθροιστικά λιγότερες έδρες από τις 158 που απαιτούνται για την πλειοψηφία. Η μόνη λύση θα ήταν ένας μεγάλος συνασπισμός κεντροαριστεράς-κεντροδεξιάς.
Πιο σαφή είναι τα πράγματα στη Βουλή όπου το πλειοψηφικό σύστημα που ισχύει δίνει τουλάχιστον το 55% στον Μπερσάνι. Τα δύο νομοθετικά σώματα όμως έχουν την ίδια νομοθετική ισχύ και το γεγονός αυτό καθιστά αν όχι αδύνατη, τουλάχιστον εξαιρετικά δύσκολη την παραγωγή του νομοθετικού έργου.
Liberation: Εκλογές-απόρριψη της Ευρώπης
«Ενα είναι βέβαιο. Αυτές οι εκλογές έδειξαν για πρώτη φορά στην Ιταλία με τόσο ξεκάθαρο τρόπο μια απόρριψη της Ευρώπης. Μέχρι τώρα η Ιταλία ήταν χώρα εξαιρετικά φιλοευρωπαϊκή, η Ευρώπη δεν ήταν αντικείμενο πολιτικού διαχωρισμού, ήταν αντικείμενο συναίνεσης. Τώρα έχει γίνει αντικείμενο διαχωρισμού. Στην πραγματικότητα το κοινό σημείο ανάμεσα στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στον Ρομπέρτο Μαρόνι, στον σύμμαχό του από τη Λέγκα του Βορρά και στον Μπέπε Γκρίλο είναι η απόρριψη της Ευρώπης» γράφει η εφημερίδα.
www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας