Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, αντέχει και αλλάζει

Την πρόσφατη ρήση Βενιζέλου περί... εφτάψυχης γάτας θυμήθηκαν πολλοί στο ΠΑΣΟΚ. Η συμμετοχή στην ψηφοφορία για την ανάδειξη συνέδρων ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Η Ιπποκράτους ανακοίνωσε ότι ψήφισαν 112.718 άτομα.

Η χθεσινή εσωκομματική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ κατέδειξε ότι το κόμμα, παρά τις απώλειές του, έχει διατηρήσει σημαντικό αριθμό μελών και επιπλέον εξακολουθεί να είναι το πιο μαζικό κόμμα στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Επίσης, η αθρόα προσέλευση των μελών του κόμματος στις κάλπες αποτελεί θετικό δείγμα για την ηγεσία του Κινήματος, το πρώτο ουσιαστικό μετά τις εκλογές του καλοκαιριού, καθώς φανερώνει ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ που την εκφράζει σήμερα εξακολουθούν να συγκινούν ένα διόλου ευκαταφρόνητο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.
Η υψηλή συμμετοχή αποκλιμάκωσε και την ένταση στο εσωτερικό του κόμματος, ενώ εξουδετέρωσε τις όποιες φωνές καταγγελίας.
Στις δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος έδωσε πανηγυρικό τόνο σχολιάζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, αντέχει, αλλάζει, μετασχηματίζεται και αγωνίζεται για τη χώρα και τους πολίτες» για να προσθέσει πως «η συμμετοχή σάρωσε τις μιζέριες και τα κατάλοιπα μηχανιστικών αντιλήψεων». Προέβλεψε μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ θα βγει από το Συντακτικό του Συνέδριο ισχυρό και ριζικά ανανεωμένο και τόνισε: «Εγκαθιδρύει μια νέα σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης με την κοινωνία, με όσους πιστεύουν στις αξίες του ευρωπαϊκού σοσιαλισμού, της μεγάλης Κεντροαριστεράς».
Το κρας τεστ των εσωκομματικών εκλογών αναπτέρωσε το ηθικό τόσο στην ηγεσία του κόμματος όσο και στα στελέχη, που πορεύονται πλέον προς το 9ο Συνέδριο ευελπιστώντας ότι θα αναδείξει τα μείζονα πολιτικά ζητήματα και θα περιορίσει τις αντιπαραθέσεις.
 Μάλιστα συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σχολίαζαν ότι «τώρα πλέον για να ανακάμψει το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να πείσει τους πολίτες και να αξιοποιήσει το δυναμικό του», αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει περιθώριο επαναπατρισμού και παλαιών ψηφοφόρων του που μετακινήθηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν είναι τυχαίο ότι στη συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο Βαγγέλης Βενιζέλος επισημαίνει: «Εμάς μας ενδιαφέρει η κοινωνική και εκλογική βάση που επέλεξε συγκυριακά να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο και τον Ιούνιο. Η κριτική για μας για τον ΣΥΡΙΖΑ αφορά την ηγεσία του, δεν αφορά μία κοινωνική βάση η οποία ψάχνει τον προσανατολισμό της μετά το σοκ που υπέστη λόγω κρίσης».
Επίσης η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να ξανασυναντηθούμε με ανθρώπους που αναζήτησαν, αλλά δεν βρήκαν αλλού απαντήσεις και μας παρακολουθούν», για να προσθέσει ότι «απευθυνόμαστε σε αυτούς και λέμε, ελάτε να κάνουμε ξανά ισχυρή τη δημοκρατική παράταξη».

ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ. Ο κ. Βενιζέλος λίγη ώρα πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας προανήγγειλε εμμέσως ακόμη μία φορά εκπλήξεις στο Συνέδριο, που αρχίζει επισήμως την Παρασκευή και ολοκληρώνεται την Κυριακή με την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής. «Το ΠΑΣΟΚ θα αποδείξει ότι διατηρεί πάντα το πλεονέκτημα των εκπλήξεων και των ανατροπών με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το ασφαλές μέλλον της νέας γενιάς», δήλωσε. Παράλληλα οι πληροφορίες επιμένουν ότι πράγματι στο Συνέδριο ο κ. Βενιζέλος έχει αποφασίσει ήδη από τις αρχές του χρόνου να προχωρήσει σε κάποιες προτάσεις-αλλαγές που θα συζητηθούν.
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ανέφερε χθες ότι το Συνέδριο είναι η αρχή και όχι η ολοκλήρωση της προσπάθειας να αφήσουμε πίσω τον κυβερνητισμό και την εσωστρέφεια και να παρουσιάσουμε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Στον αντίποδα, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννης Μανιάτης τάχθηκε (Real) υπέρ της συμμετοχής στην κυβέρνηση με τα καλύτερα στελέχη.
Επίσης με άρθρο του ενόψει Συνεδρίου («Καρφί») ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισημαίνει ότι η ανανέωση του ΠΑΣΟΚ είναι αίτημα και όχι άλλοθι. Δεν διεκδικείται ως όχημα απαλλαγής από τον λεγόμενο κυβερνητισμό, αλλά ως αίτημα αποκατάστασης του ιστορικού συγκριτικού πλεονεκτήματος της παράταξης σε ιδέες και ανθρώπους.

«ΑΥΤΟΚΑΘΑΡΣΗ». Με συνέντευξή του («6 μέρες») ο στενός συνεργάτης του κ. Βενιζέλου Γιάννης Δατσέρης τονίζει ότι μέσα από το Συνέδριο πρέπει να προκύψει ένα κόμμα που θα αναγνωρίσει την ανάγκη αυτοκάθαρσης από κάθε πρακτική και φορέα διαφθοράς και ανομίας, ενώ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη συσπείρωση του ευρύτερου πολιτικού χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού.


Αυξάνονται στους 4.200 οι σύνεδροι
Λόγω της μεγάλης συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των συνέδρων του ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει και το μέτρο εκλογής των συνέδρων. Εκτιμάται, έτσι, ότι οι σύνεδροι θα αυξηθούν κατά μία χιλιάδα. Επομένως στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν περί τους 4.200 αντιπροσώπους. 
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας