Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Τραυματικές απώλειες απο το σχέδιο ''Αθηνά''. Ορατός ο κίνδυνος της Αναπτυξιακής συρρίκνωσης απο την απώλεια του Πανεπιστημίου

του Σπύρου Κουταβα από το vetonews.gr
Από μία πρώτη ματιά που θα ρίξει κανείς στις αλλαγές που φέρνει το σχέδιο ''Αθηνά'' στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση διαπιστώνει ότι οι μεγαλύτερες παρεμβάσεις του σχεδίου του κ. Αρβανιτόπουλου εφαρμόζονται στα ΤΕΙ και λιγότερο στα Πανεπιστήμια. Για τα ΤΕΙ σε κάποιες περιπτώσεις οι αλλαγές είναι μεγάλες αλλά θα έλεγα αναμενόμενες. Η τρόικα από την εποχή του πρώτου μνημονίου έχει ζητήσει την μείωση του Οργανογράμματος στην Ανώτατη εκπαίδευση δηλαδή την μείωση νομικών προσώπων Πανεπιστημίων και ...Τεχνολογικών ιδρυμάτων.
Έτσι από τα 26 Πανεπιστήμια το σχέδιο ''Αθηνά'' προβλέπει 20, και από τα 14 ΤΕΙ το σχέδιο προβλέπει 12. Μεγαλύτερες αλλαγές έχουμε στα τμήματα αφού από τις 85 σχολές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με 533 τμήματα το σχέδιο ''Αθηνά'' προβλέπει μόνο 386 τμήματα.
Η νέα κατάσταση στο ΤΕΙ

Στην Δυτική Μακεδονία το ΤΕΙ θα υποστεί μια σημαντική συρρίκνωση αφού χάνει οκτώ τμήματα εκ των οποίων, δύο τμήματα στα Γρεβενά, δύο στην Καστοριά, δυο στην  Κοζάνη, ένα στην Πτολεμαϊδα και ένα στην Φλώρινα. Το κέντρο βάρους της Σχολής Διοίκησης Οικονομίας του ΤΕΙ μεταφέρεται απο την Κοζάνη  προς την Καστοριά, αφού εκεί δημιουργείται ένα υπερτμήμα με τέσσερις κατευθύνσεις με το δεύτερο τμήμα αυτό της Χρηματο-Οικονομικής Λογιστικής να παραμένει μόνο του στην Κοζάνη. Είναι πολύ πιθανό για την καλύτερη λειτουργία της Σχολής στο άμεσο μέλλον το τμήμα να μεταφερθεί στην Καστοριά, ώστε να αποτελέσουν μια κανονική σχολή Διοίκησης και Οικονομίας.
Στην Κοζάνη για κάποιο περίεργο λόγο παραμένει ανέγγιχτη η σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) όταν είναι γνωστό ότι δύο τμήματα της αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας και αλληλοκαλυψης το ΓΕΩΠΕ και το Αντιρρύπανσης. Παρόλα αυτά ενώνεται στην ΣΤΕΦ το νέο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής που μετονομάζεται και θα λειτουργεί στα Γρεβενά. Είναι φανερό ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα το τμήμα αυτό για λόγους Ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και βιωσιμότητας θα μεταφερθεί στην Κοζάνη. Η Φλώρινα μετρά τις λιγότερες απώλειες αφού σώζονται δύο από τα τρία τμήματα το Ζωϊκής και Φυτικής παραγωγής.
Το εύρος των αλλαγών στο ΤΕΙ δυτικής Μακεδονίας είναι αναμενόμενο αλλά θα μπορούσε ίσως να έχει περισσότερη τόλμη και φαντασία. Μάλιστα στο άμεσο μέλλον δεν φαίνεται να υπάρξουν αλλαγές εκτός από τις αναμενόμενες που αναφέραμε παραπάνω και που ίσως θα ήταν προτιμότερο να αποφασισθούν τώρα στα πλαίσια της διαβούλευσης.
Τι συμβαίνει με το Πανεπιστήμιο
Για το πανεπιστήμιο οι αλλαγές είναι περισσότερο δραματικές με απροσδιόριστες  και μή ορατές τις συνέπειες που θα ακολουθήσουν στο μέλλον. Το σχέδιο προβλέπει την ενσωμάτωση τριών τμημάτων της Φλώρινας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία και την συγχώνευση σχεδόν κατάργηση του τμήματος Βαλκανικών σπουδών. Επίσης προβλέπει την ενσωμάτωση των δύο Πολυτεχνικών τμημάτων της Κοζάνης στο ΑΠΘ. Άρα μένουν στην Φλώρινα τρία τμήματα, το Νηπιαγωγών, το Δημοτικής και το Εικαστικών τεχνών με μηδέν μέλη ΔΕΠ που θα υπάγονται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία. Η Παιδαγωγική Σχολή στην Φλώρινα αντιμετωπίζει αυξημένα προβλήματα δαπανών σε ότι αφορά τα λειτουργικά της έξοδα αφού μόνο για την θέρμανση απαιτούνται κάτι παραπάνω από 550.000 €/ετησίως. Στην δε Κοζάνη για τα κτίρια των Πολυτεχνικών τμημάτων απαιτούνται κάτι περισσότερο από 240.000 €/ετησίως μόνο για τα ενοίκια. Επίσης το ΑΠΘ διαθέτει τμήμα Μηχανολόγων μηχανικών πράγμα που σημαίνει ότι σε δεύτερο γύρω θα μπορούσε η νέα Πρυτανική αρχή με τις αυξημένες αρμοδιότητες που της προσφέρει ο νόμος Διαμαντοπούλου και επικαλούμενη αλληλοεπικάλυψη των τμημάτων και δυσβάστακτο λειτουργικό κόστος να καταργήσει το τμήμα της Κοζάνης και να απορροφήσει μέρος του προσωπικού του στην Θεσσαλονίκη.
Σε ακόμη πιο επίφοβη θέση μπορεί να βρεθεί κα το δεύτερο τμήμα των Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών το οποίο έχει μόνο 6 μέλη ΔΕΠ και θα είναι περισσότερο ευάλωτο στις μελλοντικές πιέσεις λόγο κόστους και περιορισμού των δαπανών. Στην ίδια δυσμενή θέση μπορούν να βρεθούν και τα τμήματα της Φλώρινας με ορατό τον κίνδυνο της ακόμη μεγαλύτερης συρρίκνωσης η του οικονομικού τους μαρασμού. 
Άρα, ας μην εφησυχάζουν οι αρμόδιοι , οι βουλευτές από όλα τα πολιτικά κόμματα, το Περιφερειακό συμβούλιο και ο περιφερειάρχης Γ. Δακής, οι δήμαρχοι Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας και Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος ότι θα συνεχίσει να υπάρχει Πανεπιστήμιο αλλά με άλλη πινακίδα. Τίποτα δεν είναι σίγουρο. Η υλοποίηση του σεναρίου που ανακοίνωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος είναι πολύ πιθανό σε άξονα μιας τετραετίας να οδηγήσει τα τμήματα σε οικονομικό μαρασμό, και εγκατάλειψη, όπου στο τέλος με κάποια αιτιολογία να αποφασισθεί εν συντομία το κλείσιμο τους.
Τα ερωτήματα είναι πολλά, όπως, θα είχε αυτή την μοίρα το πανεπιστήμιο εάν είχε εκλεγμένες Πρυτανικές αρχές;
Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα είχε αυτή την τύχη, αρκεί να δει κανείς την περίπτωση του Πανεπιστημίου Πελοπονήσσου. Τι φταίει, που ενώ το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ξεκίνησε την λειτουργία του αρκετά μετά την δυτική Μακεδονία, σήμερα η Τρίπολη έχει πανεπιστήμιο ενώ η δυτική Μακεδονία όχι;
Μη μου πείτε ότι φταίει το ''αυλάκι'' και οι ''πονηροί'' πολιτικοί του Μοριά. Αλλού πρέπει να ψάξουμε την παθογένεια μας και τα λάθη που έγιναν στην διαδρομή των τελευταίων 12 ετών. Όπως, στο χωροταξικό το Πανεπιστημίου με το κυριολεκτικό ''κόλλημα'' της Ζεπ , στην ανόητη κόντρα Λεούδη έναντι του Κουκουλόπουλου για το ιδιοκτησιακό του Πανεπιστημίου, μάλιστα χρησιμοποιήθηκε ως δούρειος ίππος στις δημοτικές εκλογές του 2006. Ακόμη στις φαραωνικές μελέτες της ΑΝΚΟ που εντόπισε μελετητικό ψητό με απευθείας ανάθεση και ζεστό χρήμα, και στην αναβλητικότητα του Χρήστου Μασαλλά που δεν προχώρησε όταν έπρεπε στην εκλογή λίγων μελών ΔΕΠ που χρειαζόταν προκειμένου να έχει οδηγηθεί το Πανεπιστήμιο σε εκλογή Πρυτανικών αρχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας