Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Προσεχώς καλύτερα...

Του Παναγιώτη  Λάμψια
Επειτα από δυόμισι χρόνια, το πρώτο καλό νέο για τη χώρα είναι η επιτυχία του περιβόητου PSI, καθώς η μείωση του χρέους αποδίδει άμεσα αποτελέσματα, που αφορούν τη ζωή όλων μας. Τα κοντά 4 δισ. ετησίως που θα εξοικονομηθούν μόνον από τους τόκους πέραν των 105 δισ. μείωσης του χρέους δεν είναι κάτι που συμβαίνει κάθε μέρα.
Αντιθέτως, αυτό το μοναδικό στην ιστορία «κούρεμα» μπορεί να αποτελέσει τη μεγάλη ευκαιρία για να ξεφύγουμε από έναν φαύλο κύκλο αναπαραγωγής ελλειμμάτων και διόγκωσης του χρέους που μας έφτασε έως εδώ. Κανείς δεν μπορεί να υποστη­ρί­ξει ότι λύθηκαν τα προβλήματα και πως από αύριο όλα βαίνουν καλώς.
Κάθε άλλο, οι πάντες πρέπει να συνειδη­το­ποιή­σου­με πως ο δρόμος παρα­μένει μακρύς και δύσκολος. Ωστόσο φαίνεται πως υπάρχει ουσιαστική ελπίδα και αυτήν πρέπει να αξιο­ποιήσουμε για να πιά­σουν τόπο οι θυσίες. Η διαμόρ­φω­ση συνθηκών σταθεροποίησης της οικονομίας και η αισιοδοξία για το μέλλον μπορούν να λειτουρ­γή­σουν καταλυτικά για την επόμενη μέρα.
Δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη ευφυΐα για να αντιληφθεί κανείς ότι αν αλλάξει το κλίμα στην οικονο­μία και αρχίσει ταυτοχρόνως να απο­κα­θί­σταται η ρευστότητα, μπορεί να αναστραφεί η πορεία διάλυσης και σταδιακά να επιστρέψουμε σε συν­θή­κες ανάκαμψης και ανάπτυξης.
Για να εξασφαλιστεί, όμως, αυτή η πορεία, πρωτίστως το πολιτικό σύ­στη­μα, αλλά όχι μόνον αυτό, οφείλει να λειτουργήσει έστω και τώρα με αίσθημα ευθύνης και ρεαλισμό, αποβάλλοντας τον μικροκομματισμό και τον λαϊκισμό. Οι υποχρεώσεις είναι συγκεκριμένες και έχει πλέον καταστεί απολύτως σαφές πως ελιγ­μοί δεν μπορούν να γίνουν αποδε­κτοί. Ως εκ τούτου απαιτείται η στοι­χει­ώ­δης τόλμη κατά την επερχόμενη προεκλογική περίοδο για να λε­χθούν τα πάντα με το όνομά τους και να αναληφθούν οι απαραίτητες δεσμεύ­σεις έναντι των πολιτών. Οι ψευδαι­σθή­σεις που επιμένουν να καλλιερ­γούν ορισμένοι και η φαυλότητα που ενδημεί σε πολλά κόμματα πρέπει να τύχουν της περιφρόνησης των πολιτών στην κάλπη. Από μηχανής θεός δεν υπάρχει και θαύματα δεν συμβαίνουν πια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας