Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Πόσο απέχει η Κυψέλη από την Κοζάνη;

Του Τάκη Θεοδωρόπουλου
Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σουρωτήρι. Αυτό είναι γνωστό τοις πάσι, κυρίως δε στους δουλέμπορους που προωθούν την ανθρώπινη πραμάτεια τους στη χώρα της ευημερίας.
Πέρυσι τέτοια εποχή είχε δοθεί ένας επικός ιδεολογικός αγώνας για το αν πρέπει η Ελλάδα να χτίσει ένα τείχος για να προστατεύσει την επικράτειά της από την παράνομη είσοδο μεταναστών. Ειπώθηκαν, ως συνήθως, διάφορα μεγαλόστομα περί ανθρωπισμού,
αποφασίστηκε παρ' όλα αυτά το τείχος να χτιστεί, κι αν δεν πέσω τελείως έξω, μάλλον θα χτιστεί αφού η Ελλάδα θα έχει βγει από την εποπτεία της τρόικας.
Οι αριθμοί των ανθρώπων που περνούν στη χώρα μας κάθε μήνα είναι τρομακτικοί. Συμποσούνται, λέγεται, γύρω στα δύο εκατομμύρια ψυχές. Είναι επίσης γνωστό ότι η συντριπτική πλειονότητά τους «προωθούνται» για τα περαιτέρω στο Κέντρο της πρωτεύουσας.
Τα περαιτέρω είναι κι αυτά γνωστά. Συνωστίζονται σε διαμερίσματα μερικών τετραγωνικών κατά δεκάδες και καταλαμβάνουν ολόκληρες περιοχές. Αν οι κάτοικοι του Αγίου Παντελεήμονα και της Κυψέλης στείλουν τη Χρυσή Αυγή στο Κοινοβούλιο, αυτό δεν θα γίνει ούτε επειδή ξαφνικά έγιναν φασίστες ούτε επειδή συγκινήθηκαν από τη ροπαλοφόρο ρητορεία της. Αυτό θα γίνει γιατί αισθάνονται απροστάτευτοι από το επίσημο κράτος και είναι έτοιμοι να ζητήσουν προστασία από όποιον τούς την παράσχει με οποιονδήποτε τρόπο. Δεν χρειάζεται, νομίζω, να επαναλάβω για μια ακόμη φορά πως η παρουσία όλων αυτών των εξαθλιωμένων ψυχών στην πτωχευμένη Αθήνα είναι εύφλεκτο ανθρώπινο υλικό το οποίο, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να εκραγεί. Οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες και αν δεν αναφερόμαστε σ' αυτές είναι γιατί δεν τολμάμε καν να σκεφτούμε τι θα συμβεί.
Ας έρθουμε τώρα στο προκείμενο. Αποφασίστηκε, επιτέλους, να γίνουν στρατόπεδα, ή «χώροι», επί το ευγενέστερον, υποδοχής μεταναστών. Ο πρώτος θα γίνει στην Νεάπολη Κοζάνης και, όπως πέρυσι με την Κερατέα και τον χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, έτσι και φέτος, οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν ότι δεν θέλουν να το ακούσουν. Ώς ένα σημείο τούς καταλαβαίνεις. Οταν η αξιοπιστία του κρατικού μηχανισμού είναι κάτω από το μηδέν, γιατί να πιστέψουν ότι η περίφραξη του «χώρου» θα είναι αποτελεσματικότερη από τη φύλαξη των συνόρων στον Εβρο;
Σκέφτεσαι, βέβαια, αν είναι έτσι τα πράγματα, τι θα έπρεπε να πουν οι κάτοικοι του Κέντρου της Αθήνας; Να γίνουν όλοι κουμπουροφόροι όπως πρότεινε, εν δημοσκοπική απελπισία, ο κ. Καρατζαφέρης; Σκέφτεσαι ακόμη και το θέμα της κοινωνικής αλληλεγγύης, αυτόν τον κανόνα του χρυσού, τον μόνο που μπορεί να μας βγάλει από τον πόλεμο όλων εναντίον όλων που έχει κηρύξει ανάμεσά μας η κρίση και η ιδεολογία τού ο σώζων εαυτόν σωθήτω.
Διότι και οι κάτοικοι της Νεάπολης Κοζάνης ανήκουν στην ίδια κοινωνία με τους κατοίκους του Αγίου Παντελεήμονα ή της Κυψέλης. Κι αν κάποτε, ο μη γένοιτο, σκάσει η βόμβα του μεταναστευτικού, καμιά γεωγραφική απόσταση δεν θα είναι ικανή να τους προστατεύσει από το ωστικό κύμα της έκρηξης.
Το στρατόπεδο πρέπει να γίνει. Και όχι μόνον ένα. Αρκεί αυτοί που θα το κάνουν να το πάρουν σοβαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας