Tου Πάσχου Μανδραβέλη
Οταν ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κ. Αμαντέου Αλταφάζ ρωτήθηκε να
σχολιάσει το κατά Βορίδην άνοιγμα της αγοράς ταξί απάντησε μειδιώντας:
«Στην Ελλάδα γίνονται εκλογές». Αργότερα, εκτός κάμερας, συμπλήρωσε ότι
λόγω εκλογών «θα δούμε πολλά περίεργα». Ενα από αυτά τα «περίεργα» είναι
να προκύπτει συντελεστής 1,5-3,5 ταξί ανά χίλιους κατοίκους και στην
Αθήνα που υπάρχουν 4 ταξί/1.000 κατοίκους να μην αφαιρούνται άδειες.
Τόσο περιβαλλοντικοί είναι οι λόγοι της μη απελευθέρωσης που θεσπίζεται πριν από τις εκλογές...
Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι τα «περίεργα» που βλέπουν οι Ευρωπαίοι είναι εξαιρετικά οικεία σ’ εμάς. Εκλογές πλησιάζουν κι όλοι -κόμματα και υπουργοί- παίζουν τον προσφιλή τους ρόλο, που είναι «ο φίλος του λαού». Μεταξύ μας: ποιος Eυρωπαίος ή λογικός άνθρωπος θα μπορούσε να καταλάβει την ευαισθησία της Νέας Δημοκρατίας για την ένταξη στα τεκμήρια διαβίωσης χώρων που είναι υπαρκτοί και νομιμοποιημένοι; Αλλο που δεν ήθελε ο έτερος «φίλος του λαού» κ. Παντελής Οικονόμου και Σάββατο πρωί ανακοίνωσε -από τηλεοράσεως, βέβαια- ότι θα προτείνει την απόσυρση της σχετικής διάταξης.
Η περιουσία κάποιου (σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ. λπ.) χρησιμεύει για να δίνει μια αδρή εικόνα των εισοδημάτων των φορολογουμένων. Για να συντηρεί κάποιος ένα σπίτι π. χ. 500 τ. μ. δεν μπορεί να εμφανίζει στη φορολογική του δήλωση 4.000 ευρώ τον χρόνο. Ασχέτως αν αυτό το σπίτι είναι νομιμοποιημένο αυθαίρετο ή νόμιμο, 4.000 τον χρόνο θα κοστίζει μόνο η θέρμανσή του. Τα τεκμήρια είναι ένα ατελές μέτρο, αλλά βοηθά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής για την οποία όλοι κόπτονται με πρώτους τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Κανείς Eυρωπαίος δεν θα μπορούσε να κατανοήσει γιατί αυτοί οι χώροι πρέπει να είναι εκτός τεκμηρίων διαβίωσης. Ισως αν στέλναμε στις Βρυξέλλες τον κ. Παντελή Οικονόμου -ως τυπικό δείγμα Ελληνα πολιτικού- να έπαιρναν κάποια ιδέα για το γιατί συμβαίνουν τόσα παράξενα πράγματα στην Ελλάδα.
Μόνο ένα οικείο για τους Eυρωπαίους και παράξενο για εμάς θα έχουν αυτές οι εκλογές. Πέρα από διευθετήσεις προς όφελος κάποιων συντεχνιών, που δεν έχουν άμεσο δημοσιονομικό αντίκτυπο, το πιο πιθανό είναι να μη συνεχιστεί «ο πολιτικός κύκλος της ελληνικής οικονομίας», που αποκάλυψε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου κ. Γεώργιος Παγουλάτος. Σε όλες τις εκλογικές χρονιές της μεταπολίτευσης το έλλειμμα αυξανόταν (πλην του 1996 που παρέμεινε σταθερό). Αν εξαιρέσουμε το 2009, που τινάχτηκε η μπάνκα στον αέρα, η αύξηση του ελλείμματος στις εκλογικές χρονιές ήταν μεταξύ 6% του ΑΕΠ (1981), και 0,5% (1993).
Φέτος, λόγω χρεοκοπίας και της συνακόλουθης αυστηρής επιτήρησης στα δημοσιονομικά, δεν υπάρχουν λεφτά για ακριβά δώρα τους ψηφοφόρους, όπως ήταν τα 500 εκατομμύρια στους αγρότες πριν από τις εκλογές του 2009. Δεν θα έχουμε επίσης τις συνήθεις προεκλογικές φανφάρες, εξόδοις των φορολογουμένων: η Ν. Δ. ήδη ανακοίνωσε ότι δεν θα στήσει εκλογικά κέντρα σε κάθε πόλη, δεν θα υπάρχουν πολλές ανοιχτές συγκεντρώσεις με πλαστικά σημαιάκια και δεν θα δούμε τις δαπανηρές μετακινήσεις ετεροδημοτών.
Τελικώς αυτές οι εκλογές θα έχουν και κάποιες καλές παραξενιές...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου