Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Μέσω ΕΤΕπ η χρηματοδότηση για το φωτοβολταϊκό της Κοζάνης

Του Χάρη Φλουδόπουλου.capital.gr
Πιθανότατα και εντός του Απριλίου αναμένεται να κλείσει το χρηματοδοτικό σχήμα για την κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στη χώρα, από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μεγαλόπολη. Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία βρίσκεται στο τελικό στάδιο των συζητήσεων έχοντας κατ΄ αρχάς πάρει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία και αναμένεται να χορηγήσει περίπου το 50% του συνολικού ύψους της επένδυσης. Ταυτόχρονα όμως, η ΔΕΗΑΝ βρίσκεται σε καλό δρόμο και για το υπόλοιπο μέρος της χρηματοδότησης για το οποίο συζητεί με δύο ακόμη τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για την Παρευξείνια Τράπεζα και την Εθνική Τράπεζα, από τις οποίες η ΔΕΗ θα αντλήσει το υπόλοιπο  50% της χρηματοδότησης του έργου. 


Σημειώνεται ότι το project που θα κατασκευαστεί από τις θυγατρικές της ΔΕΗ Ανανεώσιμες «Αρκαδικός Ήλιος 1» και «Αρκαδικός Ήλιος 2» έχει κατακυρωθεί στην JP Άβαξ, και αφορά την κατασκευή δύο πάρκων ισχύος 39 και 11 MW αντίστοιχα.

Για τη χρηματοδότησή του, είχαν γίνει αρκετές συζητήσεις, ενώ εξετάστηκε ακόμη και η πιθανότητα η ΔΕΗ να απευθυνθεί σε κινεζικές τράπεζες (στο έργο θα χρησιμοποιηθεί κινεζικός εξοπλισμός Yingli), ωστόσο για να συμβεί κάτι τέτοιο οι διαδικασίες ήταν περίπλοκες και τα γραφειοκρατικά εμπόδια μεγάλα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η έδρα του μηχανισμού που παρέχει εξαγωγικές πιστώσεις για έργα που χρησιμοποιούν κινεζικό εξοπλισμό, βρίσκεται στην... Μογγολία.

Με την οριστικοποίηση του χρηματοδοτικού σχήματος, το έργο αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι μπορεί να έχει παραδοθεί και να λειτουργεί, πιθανόν και μέσα στο 2013.

Την ίδια στιγμή οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στον άλλο διαγωνισμό, για το ακόμη μεγαλύτερο πάρκο των 200MW στην Κοζάνη, δόθηκε τρίμηνη παράταση όπως ζητήθηκε από ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες. Έτσι ο διαγωνισμός αναμένεται να καταλήξει μέχρι το καλοκαίρι. Για την Κοζάνη ωστόσο αποτελεί ρητό όρο για τους συμμετέχοντες, η εξασφάλιση χρηματοδότησης –κάτι που δεν ίσχυε στη Μεγαλόπολη– γεγονός που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε ταχύτερη ολοκλήρωση του έργου.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας