Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Οκτώ «ΟΧΙ», ένα «ΝΑΙ» για τα κέντρα μεταναστών

Την ώρα που η δήμαρχος Βοΐου Παναγιώτα Ορφανίδου-Παπακωνσταντίνου* είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της απόφασης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την ίδρυση «στρατοπέδου» μεταναστών στα διοικητικά όρια του δήμου της, στην περιοχή Νεάπολη**, δήμαρχοι-πρόεδροι ΠΕΔ και περιφερειάρχες, με δηλώσεις τους στην aftodioikisi.gr δε φαίνονται διατεθειμένοι να δεχθούν τη δημιουργία 30 ανάλογων κέντρων*** αμαχητί.

Μάλιστα, ορισμένοι θεωρούν πως είναι προεκλογικό τερτίπι, έχει γίνει με προχειρότητα και δε λύνει το πρόβλημα που είναι μια συνολική μεταναστευτική πολιτική, και όχι αποσπασματικά, βιαστικά, χωρίς μελέτες, χωρίς διάλογο με την κοινωνία μέτρα****. Μοναδική εξαίρεση ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ο οποίος με σημερινές δηλώσεις του στην ΕΡΤ ζήτησε «η λύση του προβλήματος να ξεκινήσει από την Αττική».

ΑΤΤΙΚΗ
Σγουρός: Η λύση πρέπει να ξεκινήσει από την Αττική
Θετικός στο να δημιουργηθεί το πρώτο κέντρο κράτησης μεταναστών από την Αττική εμφανίστηκε μιλώντας στη ΝΕΤ ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός. «Η λύση του προβλήματος  πρέπει να ξεκινήσει από την Αττική, η οποία αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, σε άλλες του δηλώσεις, ανέφερε  ότι οι περιφέρειες θα συμβάλουν στο σχεδιασμό του υπουργείου και επισήμανε ότι το θέμα απασχολεί χρόνια την ελληνική κοινωνία, η οποία ακούει δυστυχώς μόνο λόγια και υποσχέσεις από τους εκπροσώπους του κράτους.
«Το πρόβλημα έπρεπε να έχει λυθεί χθες», είπε με έμφαση ο περιφερειάρχης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειές του από το 2007 για το τεράστιο πρόβλημα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Δακής: Όχι στα κέντρα μεταναστών
Αντίθετος με το κέντρο κράτησης που είναι να δημιουργηθεί στην περιφέρειά του, όπως άλλωστε και ο Δήμος Βοΐου, είναι ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, ο οποίος και για το λόγο αυτό συγκαλεί την Παρασκευή το περιφερειακό συμβούλιο, όπου είναι προσκεκλημένος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Στη σύσκεψη, μάλιστα, στην Κατεχάκη, πρότεινε -όπως είχε πει και στην aftodioikisi.gr- τα πρώτα κέντρα να είναι στην Αθήνα, εκεί όπου υπάρχει το πρόβλημα.
Στο ίδιο μήκος κύματος, είχε κινηθεί μιλώντας στην ιστοσελίδα και ο πρόεδρος του ΠΕΣΥ Παναγιώτης Πλακεντάς (εδώ).

ΗΠΕΙΡΟΣ
Καχριμάνης: Μόνο αν συμφωνήσουμε όλοι
«Εάν συμφωνήσουν όλοι οι φορείς, περιφέρειες, δήμοι, κεντρική εξουσία, πρέπει να γίνουν αυτά τα κέντρα λαθρομεταναστών, είναι αναγκαία κοινωνική δομή», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Ηπείρους Αλέκος Καχριμάνης. Σημείωσε, ωστόσο, πως «δεν μπορεί να λέει κανείς (σ.σ. ο υπουργός) ό,τι θέλει».
«Αναγνωρίζω το πρόβλημα. Υπάρχει. Εμείς ως Περιφέρεια Ηπείρου το έχουμε ζήσει. Για παράδειγμα, πέρυσι στην Ηγουμενίτσα, και επίσης φέτος. Χθες, μάλιστα, είχαμε φόνο στα Γιάννενα», συμπλήρωσε.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Κομήτσας: Δε μας πείθουν
οι...ειλικρινείς διαθέσεις της Πολιτείας
Πρέπει να μας πείσει για τις ειλικρινείς της διαθέσεις η Πολιτεία, διότι «άλλα υπόσχεται για να πάρει τη συναίνεση των δημάρχων, και άλλα κάνει μετά με αποτέλεσμα να μας εκθέτει στην τοπική κοινωνία», τονίζει, μιλώντας στην aftodioikisi.gr, o ΠΕΔάρχης Θεσσαλίας και δήμαρχος Κιλελέρ Ρίζος Κομήτσας.
«Καταρχήν, συμφωνούμε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα περιορισμού της λαθρομετανάστευσης, της παραμονής τους εδώ, αλλά της ελεύθερης διακίνησής τους στη χώρα», ωστόσο, όπως σημειώνει, «δεν ξέρουμε αν αυτό αποτελεί δέσμευση και της επόμενης κυβέρνησης, ή γίνεται για προεκλογικούς λόγους. Πρέπει, δε, και στην Αττική να υπάρξουν τέτοιοι χώροι και να μη φανεί ότι "ξεφορτώνουμε" το πρόβλημα στην επαρχία». «Όταν, λοιπόν, ακούμε αντισταθμιστικά οφέλη, θεωρούμε ότι είναι το τυρί στη φάκα», καταλήγει.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Μοσχολιός: Όχι, χωρίς διαβούλευση με τοπικές κοινωνίες
«Το χρονικό όριο των δέκα ημερών, που ο υπουργός έδωσε στους περιφερειάρχες, προκειμένου να υποδείξουν τρεις κατάλληλους χώρους δεν αφήνει περιθώρια σοβαρής διαβούλευσης», σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός, υπογραμμίζοντας:
«Οποιαδήποτε πρόταση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δεν μπορεί να επιβληθεί στις τοπικές κοινωνίες, αν δεν δοθεί πρώτα ο κατάλληλος χρόνος για διάλογο, ώστε να εκτιμηθούν σωστά όλα τα στοιχεία και παράμετροι. Είναι προφανές ότι το θέμα θα συζητηθεί με τους συναδέλφους Δημάρχους στα πλαίσια της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, όπως και με τον κ. Κατσιφάρα για να εξετάσουμε τα επόμενα βήματά μας»

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Νικολάκου: Δεν πρόκειται να δεχθούμε τα «στρατόπεδα»
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναγνωρίζει το πρόβλημα που υπάρχει με το μεταναστευτικό, αλλά από εκεί και πέρα είμαστε απολύτως αντίθετοι στη λογική των οριζόντιων αποφάσεων, και δε θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί κανένα τέτοιο κέντρο», δήλωσε, μιλώντας στην ιστοσελίδα η θεματική αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου, η οποία εκπροσώπησε τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη στη συνάντηση με το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (λείπει σε ταξίδι στη Ρωσία για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Πελοποννήσου).
«Δεν προκύπτει από πουθενά γιατί πρέπει να γίνουν τρία κέντρα λαθρομεταναστών σε κάθε περιφέρεια, και εν πάσει περιπτώσει δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην Πολιτεία για τις πράξεις της, διότι στην τελική άλλα θα κάνει, όπως έπραξε και με τις αρμοδιότητες της Υγείας (σ.σ.: έδινε της ΔΥΠε ο «Καλλικράτης» στις περιφέρειας, αλλά με νόμο η κυβέρνηση τις «επέστρεψε» στην κεντρική διοίκηση).
«Άλλωστε», καταλήγει, «δεν μπορούμε να δεχθούμε τέτοιες λύσεις-εξπρές από μια κυβέρνηση που έχει διάρκεια "ζωής" 20 ημερών, τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει διάλογος και με τους αιρετούς και με τις τοπικές κοινωνίες, και τη στιγμή που δεν υπάρχει σχεδιασμός και μελέτες».

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Περγαντάς: «Όχι», χωρίς την τοπική συναίνεση
«Αποφάσεις που έχουν παρθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές, θα αντιδράσουμε», σημειώνει μιλώντας στην ιστοσελίδα ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς.
Όπως επισημαίνει, «χρειάζεται ένας ευρύς διάλογος, ένας διάλογος μέσα στα θεσμικά Όργανα της Αυτοδιοίκησης (ΕΝΠΕ, ΚΕΔΕ), τα οποία και θα πάρουν τις σχετικές αποφάσεις. Κατόπιν, οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να μεταφερθούν στις περιφέρειες και στις περιφερειακές ενώσεις δήμων, επειδή στα χωρικά όρια των δήμων θα γίνουν, αν γίνουν, τα κέντρα αυτά, έτσι ώστε να φτάσουμε με συναίνεση σε αποτελέσματα που θέλουν οι κοινωνίες».

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ
Σιμιτσής: Δεν θέλουμε άλλα κέντρα· φτάνει!
«Δε χωράει άλλο κέντρο μετανάστευσης στην περιφέρεια, υπάρχουν ήδη σε θέσεις-φωτιά, στον Έβρο. Δε συζητάμε τίποτε άλλο», τόνισε μιλώντας στην aftodioikisi.gr o ΠΕΔάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Κώστας Σιμιτσής, τασσόμενος στο πλευρό και στις θέσεις του περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη.
«Σε γενικές γραμμές, δε λέμε όχι στο να συζητηθεί το θέμα, μέσα από ένα διάλογο από όλες τις πλευρές, όχι αποσπασματικά, βιαστικά, ώστε να γίνει κατανοητό και από τις υπόλοιπες κοινωνίες», προσθέτει.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Φωτόπουλος: Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα
Σε αναμονή των προτάσεων των υπουργείων Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη βρίσκεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου -όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Μίμης Φωτόπουλος, μιλώντας στην aftodioikisi.gr (εκπροσώπησε τον αναπληρωτή περιφερειάρχη Διονύση Ψωμιάδη στη χθεσινή συνάντηση με το Μ. Χρυσοχοΐδη). «Με αυτές τις προτάσεις, θα πάμε στις τοπικές κοινωνίες για διαλογο. Αν τις αποδεχθούν καλώς, αν όχι, δε θα τις αποδεχθεί και η περιφέρεια. Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα-προεκλογικά τερτίπια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας