Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Επιστολή Γιώργου σε Παπαδήμο: "Plan A", μας δανείζουν, "Plan Β", μας χρεοκοπούν!

Γιάννης Αντύπας, Ανδρέας Μπελεγρής
Τα δύο σχέδια της Τρόικας για την Ελλάδα γνωστοποίησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο και τους αρχηγούς της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, κκ Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Καρατζαφέρη. Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου το πρώτο σχέδιο περιλαμβάνει τη βοήθεια προς την Ελλάδα, την στήριξή της στις διαρθρωτικές αλλαγές και τη δέσμευση εκ μέρους της ότι θα υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα.

Το δεύτερο σχέδιο προβλέπει πιθανή χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επίσης τόνισε πως ο χρόνος που έχει απομείνει για διαπραγματεύσεις είναι ασφυκτικός και ότι επιβάλλεται από τις συνθήκες να ληφθούν οι αποφάσεις σήμερα. Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των
πολιτικών αρχηγών κράτησε επιφυλάξεις σε σειρά ζητημάτων, όπως υποστήριξε ο ίδιος, προκειμένου να ληφθεί συλλογική απόφαση.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου εχθές έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο με τις θέσεις του επί των θεμάτων των διαπραγματεύσεων. Σε αυτή ζητά εκλογές το 2013 και προστασία των κατώτατων επικουρικών συντάξεων, ενώ περιλαμβάνονται ακόμη οι πάγιες θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τα δώρα και τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, όπου όμως αφήνεται ένα παράθυρο μείωσης "στις πιο φτωχές περιοχές της χώρας".
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ακόμη ότι η ενίσχυση των τραπεζών θα πρέπει να γίνει με "ανταλλάγματα" για το δημόσιο.
Τα βασικά σημεία της επιστολής είναι τα εξής:
  • να υπάρξουν κίνητρα της μείωσης των εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με ρητές δεσμεύσεις από τους κοινωνικούς εταίρους και ιδιαίτερα οι επιχειρηματίες για πλήρη διαφάνεια στην λειτουργία των εταιριών τους.
  • να δεσμευτούμε, κράτος, κόμματα και κοινωνικοί εταίροι, σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σε όλα τα ζητήματα (μη-μισθολογικά) που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και προστατεύουν - στο μέτρο του δυνατού - τον μισθό του εργαζομένου. 
  • η ανάγκη για τη συγχώνευση των επί μέρους Ταμείων είναι επιτακτική  
  • να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στην περαιτέρω μείωση των κατώτατων επικουρικών συντάξεων, θέτοντας ένα ελάχιστο όριο, το οποίο δεν θα επηρρεασθεί από τη μείωση και αναζητώντας, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, τη μεταφορά της επιβάρυνσης στις μεγάλες επικουρικές συντάξεις  
  • δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αντίληψη ότι "οι τράπεζες ιδιωτικοποιούν τα κέρδη και κοινωνικοποιούν τις ζημιές τους"
  • η γενική πεποίθηση είναι ότι η ζωή αυτής της Κυβέρνησης πρέπει να επεκταθεί, ακόμα και μέχρι την λήξη της τετραετίας, δηλαδή το 2013, διότι αυτό εξασφαλίζει πολιτική ηρεμία και σταθερότητα και εγγυάται ότι τα όσα αποφασίσουμε και ψηφίσουμε θα γίνουν και πράξη.
Τις θέσεις αυτές ανέπτυξε ο Γιώργος Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως το βράδυ της Κυριακής, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα, για τα αποτελέσματα της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών με τον κ. Παπαδήμο, αλλά και ενόψει της νέας συνάντησης των τελευταίων την Δευτέρα.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Πάνος Μπεγλίτης, είπε ότι «αρχή του ΠΑΣΟΚ είναι ότι τίποτα δεν πρόκειται να συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα και από τους τρεις αρχηγούς».
Ο κ. Μπεγλίτης είπε επίσης, ότι «το ΠΑΣΟΚ θα πορευθεί με το ίδιο αίσθημα εθνικής ευθύνης με το οποίο πορεύθηκε στη διετή κυβερνητική του θητεία και με εθνικό στόχο την αποτροπή της χρεοκοπίας της χώρας».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος έδωσε εντολή στο υπουργείο Οικονομικών και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να συντάξουν σημείωμα, το οποίο θα είναι έτοιμο αύριο, των συνεπειών για τη χώρα εάν οι ευρωπαίοι εταίροι ενεργοποιήσουν, την χρεοκοπία της Ελλάδας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν θελουμε τα λεφτα τους.
Δεν θελουμε να μας σωσετε αλλο.
Δεν θελουμε να σκοτωσουμε το μελλον των παιδιων μας ,αρκει που το υποθηκευσαμε.
Δεν θελουμε να χασει τη ζωη του αλλος αστεγος.
Δεν θελουμε ενα κρατος που θα μας κυνηγα.
Δεν αντεχουμε αλλο την υποκρισια κ τις βρωμικες αλλα εξωραισμενες εκφρασεις σας.
Δεν θελουμε να βλεπουμε φιλους,συγγενεις ,γνωστους, ανεργους.
Δεν θελουμε να βλεπουμε καταθλιπτικους κ αγελαστους ανθρωπους.
Δεν θελουμε να μη μπορουμε να δουμε ενα φως,μια ελπιδα,παρα μονο κοροιδια.
Δεν αντεχουμε αλλο το αρπαγμα σας απο τις καρεκλες της εξουσιας ,ερημην μας κ χωρις την δικη μας εγκριση.
Δεν αντεχουμε αλλο,να βλεπουμε συνανθρωπους μας χωρις ρευμα στο σπιτι τους,χωρις ζεστασια.
Δεν μπορουμε αλλο να βλεπουμε να ξεπουλιουνται ολα κ κυριως το μελλον των παιδιων μας.
Θελουμε μια αλλη κοινωνια,αλλοιως παραγωγικη κ οχι ερμαιο εργολαβων,εταιρειων,κουμπαρων κ αρπακτικων.
θελουμε ενα δημοσιο κ ενα κρατος που να προστατευει τους πολιτες ,την κοινωνια, το δημοσιο συμφερον το μελλον των παιδιων μας.
Θελουμε ολοι να μπορουν να εχουν την υγεια τους.
Ολοι το φαι τους. Δεν θελουμε να βρισκουμε ανθρωπινα οντα σε παραγκες,χαρτοκουτια,παρεα με τους μονους πραγματικους φιλους,τα ζωα τους.
Θελουμε να μας σεβονται γιαυτο που ειμαστε κ οχι γιαυτο που θελουν να μας κανουν οι ισχυροι του κοσμου.
Θελουμε να σεβομαστε τον καθε Λαο γιαυτο που ειναι κ οχι γιαυτο που θα θελαμε να ειναι.
Θελουμε πισω την Αξιοπρεπεια μας.
Θελουμε Δημοκρατια,που δεν την αντεχετε πια,γιατι το μονο που σκεφτεστε ειναι τα λεφτα,τα χρηματιστηρια,τα στοιχηματα στις ζωες των ανθρωπων.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.

Το Προφίλ μας