Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Η Εθελοντική αιμοδοσία στην Β/θμια Εκπ/ση

Η Εθελοντική αιμοδοσία αναδεικνύεται ως η υπέρτατη πράξη φιλαλληλίας, ανθρωπιάς και αγάπης. Αιμοδοσία σημαίνει το μεγαλείο της προσφοράς ενός αγαθού , ανεκτίμητης αξίας, και αυτό με μεγαλειώδη τρόπο οικειοθελώς, ανώνυμα και μη ανταποδοτικά.
Καθήκον απέναντι στον συνάνθρωπο, αλλά και δικαίωμα.
Πρέπει να αντιληφθούμε ΟΛΟΙ  μας ότι το αίμα είναι εθνικό προϊόν , όπως το σιτάρι ή το λάδι. Σε αντίθεση όμως με αυτά τα προϊόντα που δίνει η γη , η μόνη πηγή αίματος είναι ο άνθρωπος. Κι ακόμη το αίμα όσο και αν έχει προοδεύσει η επιστήμη δεν μπορεί να παραχθεί στο εργαστήριο.
Θα πρέπει λοιπόν βαθιά να το συνειδητοποιήσουμε όλοι οι Έλληνες πως, όπως έχουμε δικαιώματα σε αυτόν τον τόπο, έτσι έχουμε και κάποιες υποχρεώσεις. Δεν πρόκειται λοιπόν για την διαδικασία του δίνω αίμα και παίρνω, αλλά για τη διαδικασία του μετέχω.
Η σημαντική ανθρωπιστική προσφορά που λέγεται αιμοδοσία, είναι ίσως η μεγαλύτερη προσφορά που μπορεί κάποιος να κάνει στο συνάνθρωπο του.
Στην αιμοδοσία, ο ρόλος και η συμβολή του εθελοντισμού είναι αποφασιστικής σημασίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι ο εθελοντισμός και η αιμοδοσία συναντιόνται αφού και οι δυο αποτελούν προσφορά ζωής και δημιουργία. Και εμείς θέλουμε να δώσουμε ένα άλλο νόημα στο σχολείο, θέλουμε να φτιάξουμε το σχολείο που προάγει την υγεία, σκύβοντας στο νέο άνθρωπο και τα προβλήματά του.
Ελπίζουμε να αντιμετωπιστεί με ρεαλισμό ο ατομικισμός του Έλληνα και να υπάρξει εμπιστοσύνη στο ότι, αν δώσω εγώ σήμερα αίμα για τον άγνωστο , αύριο μπορεί σίγουρα να σωθώ εγώ από έναν άγνωστο.
Γιατί λοιπόν οι Έλληνες δεν προσφέρουμε αίμα πρόθυμα , αφού είναι γνωστό πόσο φιλότιμοι και συναισθηματικοί είμαστε. Τι μας εμποδίζει; Φόβος; Προκατάληψη; Άγνοια; Ή μήπως δεν έχει γίνει σωστή ενημέρωση; Νομίζω ότι είναι όλα μαζί και από λίγο. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δοθεί βάρος στη σωστή και συνεχή ενημέρωση. Αυτή θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά και να αποφεύγονται τα συγκινησιακά κίνητρα της στιγμής (του τύπου τρέξτε και σώστε το παιδί που αιμορραγεί και κινδυνεύει) που ενώ είναι αποτελεσματικά, σύντομα ξεχνιούνται. Θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να αποκτήσει ο Έλληνας εθελοντική αιμοδοτική συνείδηση. Να ενημερώσουμε πρωτίστως τα παιδιά στα σχολεία, τη νεολαία μας. Να γίνουν ειδικά προγράμματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Αναμφίβολα ο πιο σημαντικός και αποτελεσματικός τρόπος είναι η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών για την εθελοντική αιμοδοσία.
Αυτό μπορεί να γίνει με την ευαισθητοποίηση των πολιτών όσο αυτοί είναι παιδιά , όσο βρίσκονται μέσα στα πλαίσια της σχολικής διαδικασίας.
Το σχολείο, μέσα από την εκπαίδευση η οποία επηρεάζει τη συνείδηση του παιδιού που διαμορφώνεται , πρέπει να δώσει στους μαθητές τις γνώσεις αυτές που είναι αναγκαίες για την υγεία, την πρόληψη, την κοινωνική προσφορά  (εθελοντική αιμοδοσία , δωρητές οργάνων σώματος , πρώτες βοήθειες κλπ).
Στόχοι μας είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ με κάθε πρόσφορο μέσο και η εξάπλωση της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας, που είναι η υπέρτατη πράξη φιλαλληλίας και αγάπης. Και ας μη ξεχνούμε ότι ο δείκτης της εθελοντικής αιμοδοσίας είναι ένας από τους δείκτες πολιτισμού της χώρας.
Η προσφορά αυτή και η διάδοση αυτής της ιδέας είναι η υπόθεση όλων μας, του κάθε πολιτισμένου ανθρώπου, του κάθε Έλληνα πολίτη.
Ευαισθητοποιημένοι λοιπόν από την ανάγκη εθελοντικής προσφοράς αίματος στη χώρα μας, η κ.Καρανίκα Αναστασία , Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Β/θμιας Εκπ/σης Κοζάνης σε συνεργασία με το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης «Γέφυρα Ζωής» και συγκεκριμένα με τον κ. Τσαουσίδη Θεόδωρο, πρόεδρο του Συλλόγου Αιμοδοτών, θα πραγματοποιήσουν προγράμματα προώθησης και ενημέρωσης πάνω σε θέματα Εθελοντικής Αιμοδοσίας στους μαθητές καταρχάς  των Λυκείων όλων των Σχολικών Μονάδων του Νομού μας (Ενιαία Λύκεια, Εσπερινά Σχολεία, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, κλπ).

   Συγκεκριμένα:

ΗΜΕΡΑ
ΗΜΕΡ/ΝΙΑ
ΠΡΩΪ
ΑΠΟΓΕΥΜΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ
13/2/2012
1ο ΕΠΑΛ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΤΡΙΤΗ
14/2/2012
2ο ΕΠΑΛ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΕΛ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΠΕΜΠΤΗ
16/2/2012
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Γ/ΣΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
17/2/2012
Γ/ΣΙΟ ΠΟΝΤΟΚΩΜΗΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ
20/02/2012
1ο ΣΕΚ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΤΡΙΤΗ
21/2/2012
ΕΠΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ
29/2/2012
6ο Γ/ΣΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΠΕΜΠΤΗ
1/3/2012
1ο Γ/ΣΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΕΣΠΕΡΙΝΟ Γ/ΣΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ
5/3/2012
2ο Γ/ΣΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΤΡΙΤΗ
6/3/2012
3ο Γ/ΣΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΠΕΜΠΤΗ
8/3/2012
4ο Γ/ΣΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
9/3/2012
5ο Γ/ΣΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ
12/3/2012
ΓΕΛ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

ΤΡΙΤΗ
13/3/2012
Γ/ΣΙΟ ΓΑΛΑΤΙΝΗΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ
14/3/2012
Γ/ΣΙΟ ΛΕΥΚΟΠΗΓΗΣ

ΠΕΜΠΤΗ
15/3/2012
Γ/ΣΙΟ ΞΗΡΟΛΙΜΝΗΣ

ΤΡΙΤΗ
20/3/2012
Γ/ΣΙΟ ΚΡΟΚΟΥ-ΑΝΩ ΚΩΜΗΣ

ΠΕΜΠΤΗ
22/3/2012
Γ/ΣΙΟ ΑΙΑΝΗΣ


Παρακαλούμε να επικεινωνήσετε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης <<Γέφυρα Ζωής>> κ. Τσαουσίδη Θεόδωρο, για επιβαβαίωση των επισκέψεων στα σχολεία σας, στα τηλέφωνα:2461038177 ή 6977337561.

           


Η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων
                                                         Β/θμιας Εκπ/σης Κοζάνης


                                                         Καρανίκα Αναστασία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας