Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Καστορίας Σεραφείμ: "Σήμερα δικαιώθηκε ο Χριστόδουλος"

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Τρύφωνος στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας και στον ομώνυμο Ιερό Ναό Νέας Λεύκης Καστοριάς. Παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, τη συμμετοχή πολλών κληρικών της Μητροπόλεώς του αλλά και την παρουσία πλήθος κόσμου που κατέκλυσε τον περικαλλή Ιερό Ναό.

Σήμερα τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Ποιμενάρχου της Καστοριάς κ. Σεραφείμ, του πρωτοσυγκέλλου π. Αθανασίου Γιαννουσά και άλλων κληρικών της ακριτικής Μητροπόλεως.
Στο θείο λόγο του ο κ. Σεραφείμ αναφέρθηκε στη ζωή του νεαρού Αγίου τρύφωνος ο οποίος ήταν γόνος μιας ευλογημένης οικογένειας και ανατράφηκε με ευλάβεια παίρνοντας τις αρχές και τις βάσεις από αυτήν.
Και αναρωτήθηκε ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα, "εμείς για ποια οικογένεια μιλάμε σήμερα; Πάντως όχι γι’αυτήν που υπάρχει ο αλληλοσεβασμός και αποτελεί μια κατ’οίκον Εκκλησία".
"Σήμερα φτάνουμε στο σημείο να θρηνούμε τα παιδιά μας αλλά υπεύθυνοι είμαστε εμείς, γιατί δεν τους δώσαμε τις σωστές βάσεις, δεν τους μεταδώσαμε τις αξίες και τις αρχές της πίστης, της παράδοσης και της Πατρίδος, δεν τους γνωρίσαμε τον Χριστό. Αλλά ψάχνουμε τρόπους να μιμηθούμε τα πρότυπα των Δυτικών, αυτών που διέλυσαν την οικογένεια και το μόνο που σκέφτονται είναι πως θα διαλύσουν και την Πατρίδα. Αφού σύνθημά τους είναι, χτυπήστε τους την παράδοση, χτυπήστε τους την οικογένεια, χτυπήστε τους την πίστη", συνέχισε στεντορεία τη φωνή ο Μητροπολίτης.
"Και θεωρούμε σήμερα μεσαιωνική αντίληψη το να μιλάμε στα παιδιά μας για τον Χριστό και για την Ελλάδα. Αλλά αυτοί που το υποστηρίζουν δεν ξέρουν πως η μόνη μας περιουσία είναι ο Χριστός. Και Αυτός θα μας σώσει. Αυτός θα οδηγήσει την οικογένεια του καθενός μας στην ειρήνη. Αυτός θα καθοδηγήσει τα παιδιά μας στη γαλήνη και στην φώτιση".
Και κατέληξε λέγοντας πως "όταν μιλούσε ο Μακαριστός Χριστόδουλος, ήταν όλοι έτοιμοι να του ρίξουν τον λίθο του αναθέματος. Και σήμερα δικαιώθηκε όντως ο Χριστόδουλος. Δικαιώθηκαν όσοι μιλούσαν για εποχές που θα έρθουν και δεν θα μιλάμε για την πατρίδα, δεν θα μιλάμε για τον Χριστό μας και την Εκκλησία Του, αλλά θα την πολεμάμε με λύσσα. Αφού θα μας περάσουν άλλα ήθη και άλλα έθιμα. Και θα φτάσουμε σε σημείο που θα εξουσιάζουν πάνω μας, δεν θα μας δίνουν καμία σημασία και δεν θα μας υπολογίζουν. Γι’αυτό κι εμείς μόνο αν επιστρέψουμε και μείνουμε σταθεροί στην παράδοση των προγόνων μας, στις αξίες της πίστης μας και στις αρχές της οικογένειας, θα έχουμε υπόσταση και κύρος. Και μόνο η προσευχή για τα παιδιά μας, η προσευχή να έχουν καθοδηγητή τον Ιησού μας Χριστό, θα τα απαλλάξει από τα πάθη και τις συνήθειες που τα καταστρέφουν".
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον υπεύθυνο του προσκυνηματικού Ναού του Αγίου Τρύφωνος Αρχιμ. Νεκτάριο Κακουλίδη για τις λατρευτικές εκδηλώσεις που οργάνωσε επ’ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Τρύφωνος και ευχήθηκε σε όλους να έχουν τη χάρη και την ευλογία του Παναγίου Πνεύματος.

romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας