Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Πετάμε φάρμακα αξίας 1 δισ. ευρώ το χρόνο!

Ένα δισ. ευρώ ληγμένα φάρμακα πετάνε στα σκουπίδια οι Έλληνες κάθε χρόνο, όσα δηλαδή κοστίζουν τα μέτρα που μας επιβάλλουν οι Τροϊκανοί ενώ οι αξονικές τομογραφίες είναι διπλάσιες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο!
Αυτήν την αποκάλυψη έκανε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, τονίζοντας ότι οι δαπάνες για φάρμακα στην Ελλάδα ξεπερνούν ακόμα και τις δαπάνες για αμυντικούς εξοπλισμούς. Είναι χαρακτηριστικό, τόνισε ο υπουργός, ότι στην Ελλάδα γίνονται κάθε χρόνο 3,5 εκ. αξονικές τομογραφίες που είναι διπλάσιες από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η συνταγογράφηση έχει εδώ και χρόνια ξεφύγει από κάθε έλεγχο αφού οι Έλληνες πετάνε στα σκουπίδια περίπου 1 δισ. ευρώ ληγμένα φάρμακα.
Ειδικά για την αντιμετώπιση του τελευταίου, ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι από 1η Μαρτίου το υπουργείο θα ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα όπου οι πολίτες θα καλούνται να πηγαίνουν τα ληγμένα φάρμακα στα φαρμακεία.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι δαπάνες των Ταμείων για φάρμακα μειώθηκαν τη διετία 2010-11 κατά 1,75 δισ. ευρώ αφού διαμορφώθηκαν στα 3,8 δισ. ευρώ από 5,6 δισ. ευρώ που ήταν πριν. Επιπλέον, στόχος του υπουργείου (περιλαμβάνεται στο Νέο Μνημόνιο) είναι να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών Ταμείων κατά 800 εκ. ευρώ ακόμα μέσα στο 2012. Για να επιτευχθεί αυτό, ένα από τα μέτρα που εξετάζει το υπουργείο είναι ο συνεχής έλεγχος των γιατρών από τους διοικητές των Ταμείων. Όταν ένας γιατρός υπερβαίνει ένα όριο συνταγογράφησης τότε θα διακόπτεται η σύμβαση του με το Ταμείο ενώ θα γίνεται και έρευνα από τις αρχές για το που πήγαν όλα τα φάρμακα. Μάλιστα, ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι το υπουργείο έχει εντοπίσει ήδη τουλάχιστον 20 περιπτώσεις γιατρών που έχουν ξεπεράσει κάθε όριο...
www.iefimerida.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο επίδοξος υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ακόμα δεν βλέπει τι γίνεται στα Νοσοκομεία.Είναι να μην αρωστήσει κανείς.Αυτός ζεί σε γιάλινο κόσμο. Οι συνταξιούχοι τον νοιώθουν καλά στο πετσί τους, με τις περικοπές που κάνει στα φάρμακα.

Ανώνυμος είπε...

Οταν ο ίδιος αρρώστησε στην ΒΕΡΟΙΑ μετακομίσθηκε επειγόντως στην ΑΘΗΝΑ, το ίδιο συνέβη και με τον ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟ οταν αρρώστησε στην ΚΑΣΤΟΡΙΑ διεκομισθη με ΕΛΟΚΟΠΤΕΡΟ στην ΑΘΗΝΑ. Γινονται αυτά επίδοξε αρχηγε τπυ ΠΑΣΟΚ στον απλό ΠΟΛΙΤΗ? Σημερα στα ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ της χώρας υπάρχουν φοβερές ελλέιψεις.Αντε να δείς λίγο και τα ΕΠΑΡΧΙΑΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ διότι την ΕΠΑΡΧΙΑ την επισκέπτεσθε μόνον για ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΩΦΕΛΗ και τίποτε άλλο.ΑΝΤΕ να συναντήσεις λίγο τους ΛΟΥΡΑΝΤΙΔΕΣ , τους ΒΑΓΙΩΝΑΔΕΣ, τους ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ και να συζητήσεις για τα ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ.

Το Προφίλ μας