Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

ΓΑΠ: Για μια Εθνική Κοινωνική Συμφωνία


Κυρίες και κύριοι,
Απευθύνομαι σήμερα σ' εσάς, τους εκπροσώπους της κοινωνίας, της παραγωγής, των πολιτών, των κοινωνικών εταίρων, των δυνάμεων της εργασίας και της δημιουργίας.
Απευθύνομαι και σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, με τους οποίους μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες, τους ίδιους προβληματισμούς για το μέλλον της χώρας. Για το μέλλον των παιδιών μας.
Σας κάλεσα, σε στενή συνεργασία με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, για να ξεκινήσουμε και να προχωρήσουμε, μαζί και άμεσα, σε μια νέα εθνική κοινωνική συμφωνία. Και θα αξιοποιήσουμε όλα τα συμπεράσματα της ΟΚΕ.Μια συμφωνία για να σώσουμε τον τόπο μας. Αλλά και να ξεκινήσουμε μαζί μια διαρκή σχέση διαλόγου και συμμετοχής. Παρ' ότι είναι το ξεκίνημά μας, σας ζητώ να συστρατευθούμε όλοι μαζί, για να πετύχουμε στο άμεσο μέλλον μεγάλες ανατροπές στη χώρα μας. Θα πάρουμε αποφάσεις. Και άμεσα.
Θα μπορούσαμε αυτές τις αποφάσεις να τις απλώναμε στο διάστημα της τετραετίας. Όμως δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Η βιωσιμότητά μας, η αξιοπιστία μας, η οικονομία μας, η παρουσία μας στο διεθνές στερέωμα, η κοινωνική συνοχή της χώρας μας, θα κριθούν πολύ πιο σύντομα. Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, θα πάρουμε εκείνες τις αποφάσεις που δεν πήραμε δεκαετίες ολόκληρες. Μαζί θα πάρουμε αποφάσεις για τη χώρα, τη ζωή μας, τα παιδιά μας.
Σας καλώ να συστρατευθούμε όλοι μαζί για να πετύχουμε. Ποιο είναι το πρόβλημα: Έχουμε απαξιώσει τις τεράστιες δυνατότητες που έχει αυτός ο τόπος, η Ελλάδα, ο Ελληνισμός. Τις ξέρετε. Απαξιώσαμε τους θεσμούς, το κράτος, το Κοινοβούλιο και τη Δικαιοσύνη, την επιχειρηματικότητα, τις σχέσεις εργασίας, το σύστημα παιδείας και υγείας, το ασφαλιστικό μας σύστημα, το περιβάλλον, την παράδοσή μας. Από τις όμορφες παραλίες και τα δάση, μέχρι και τη μεσογειακή μας δίαιτα.
Αντί να αναπτύξουμε ό,τι  καλύτερο είχαμε, το εκποιήσαμε, το ιδιοποιηθήκαμε, το ξεπουλήσαμε, το καταχραστήκαμε.  Μας πληγώνει όλους, όταν την Ελλάδα την έχουν ως παράδειγμα προς αποφυγή σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μας πληγώνει όλους, όταν έχουμε τα ρεκόρ σε αρνητικούς δείκτες στη διαφθορά, στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας, στο έλλειμμα του δημοσίου χρέους, στην επίδοση των σχολείων και των Πανεπιστημίων μας, στην παχυσαρκία, στα τροχαία, στην έλλειψη επενδύσεων, στη γραφειοκρατία.
Και όλα αυτά απαξιώνουν το πολυτιμότερο των αγαθών: Τον άνθρωπο και τις αξίες μας. Και το παράδοξο παραμένει: Η Ελλάδα των πολλών δυνατοτήτων να βρίσκεται σήμερα σ' αυτή την κρίσιμη κατάσταση. Σήμερα, αντιμετωπίζουμε ένα έλλειμμα που φτάνει στο 12,7% του ΑΕΠ κι ένα αυξανόμενο δημόσιο χρέος που αγγίζει τα 300 δις ευρώ, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να βουλιάξει από το χρέος. Να γίνεται εύκολος στόχος κερδοσκοπικών συμφερόντων. Και οι Ευρωπαίοι εταίροι να ανησυχούν εύλογα για τη δυνατότητά μας ν' ανταποκριθούμε σ' αυτές μας τις υποχρεώσεις.(...)
Το διακύβευμα για την Ελλάδα είναι ξεκάθαρο: Αφορά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αφορά στο δικαίωμά μας να στήσουμε ένα σωστό κοινωνικό κράτος. Αφορά στο δικαίωμά μας να επενδύσουμε σε μια νέα πορεία πράσινης ανάπτυξης. Το δίλημμα είναι απλό: Θέλει ο Έλληνας και η Ελληνίδα μια κυβέρνηση, που θα είναι απλά εκκαθαριστής των υποχρεώσεών μας προς τρίτους; Ή θέλει μια κυβέρνηση, που θα κάνει τη μεγάλη ανατροπή ανασυγκρότησης της χώρας και θα πάει την Ελλάδα σε μια νέα, διαφορετική αλλά βιώσιμη πορεία;
Το σύνθημά μας, «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», είναι όσο ποτέ επίκαιρο και η πρόκληση για όλους μας είναι ν' αλλάξουμε. Όλα και όλοι μας. Τα πάντα, τους  ίδιους μας τους εαυτούς. Και να κάνουμε την κρίση ευκαιρία για μια πολύ διαφορετική Ελλάδα. Μια Ελλάδα που οραματιζόμαστε, για μας και για τα παιδιά μας.
Σήμερα, θέλω τη συνεργασία όλων σας, για να αποδείξουμε ότι όταν θέλουμε μπορούμε. Το έχουμε κάνει το 1981, το έχουμε κάνει το 1993, όταν και πάλι βρεθήκαμε στη στενωπό μιας δημοσιονομικής κρίσης. Το αποδείξαμε με την ένταξή μας στην ΟΝΕ  το 2000.
Είναι ορισμένες στιγμές στην ιστορία ενός έθνους, που οι επιλογές του το καθορίζουν για τις επόμενες δεκαετίες, για τις επόμενες γενιές. Σήμερα, διανύουμε το μικρό αυτό διάστημα που ορίζει μια τέτοια στιγμή. Και είναι ώρα να δώσουμε τα χέρια όλοι μαζί για να πάμε μπροστά.
Γι' αυτό σας κάλεσα όλους τους εκπροσώπους της κοινωνίας, να ξεκινήσουμε αυτή τη γόνιμη διαδικασία. Εμείς, από τη μεριά μας, ανοίγουμε τα θέματα, τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, κάνουμε πράξη τις πολιτικές που έχει ανάγκη η χώρα.

Ολόκληρη η ομιλία Παπανδρέου εδώ 

Σχόλιο ai-vreS: Γ. Κύρτσος στο δελτίο ειδήσεων: Αν συνεχίσει έτσι, θα πετύχει.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

NON PASARAN
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ


Στην ψηφιακή εποχή μας βομβαρδιζόμαστε από πολλά στοιχεία και θέλει αρετή και τόλμη για να αντισταθείς. Στους πειρασμούς, στα βάσανα και στις καταργήσεις πάσης φύσεως. Στην ποικιλόμορφη καταπίεση που υφίσταται ο ελληνικός λαός μεταπολεμικά. Στην κακογουστιά που μας κατακλύζει από παντού. Στην προσπάθεια αφανισμού της αξιοπρέπειας μας. Στο καινούργιο ήθος που διαφημίζεται σε όλα τα κανάλια επιβεβαιώνοντας την γνωστή λαϊκή ρήση: ΄΄ Γούστο μου και καπέλο μου!.
Σαν να μην μας φτάνουν όλα αυτά οι κλιματικές αλλαγές μας ταλαιπωρούν πολύ τελευταία. Η παρατεταμένη ζέστη σε συνδυασμό με τις βροχές και τις πλημμύρες βάζουν την μάνα γη σε άλλους ρυθμούς ανάπτυξης. Χάσαμε την αίσθηση του χειμώνα και της άνοιξης. Εδώ και ημέρες ο ουρανός άνοιξε και βρέχει συνέχεια. Μία ζέστη μία κρύο τίποτα δεν μας αρέσει αλλά αυτά τα καιρικά φαινόμενα δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με αυτά που κάναμε εμείς στην φύση. Η συνάντηση στην Κοπεγχάγη δεν απέφερε μεγάλα αποτελέσματα αφού 53 χώρες της μαύρης ηπείρου απείχαν από τις διαπραγματεύσεις, ζητώντας ένα τμήμα των διαπραγματεύσεων να αφορά στο δεσμευτικό Πρωτόκολλο του Κιότο.
Η οικονομία της χώρας μας κρέμεται από μία τρίχα και οι ευρωπαίοι θεωρούν το πιο πετυχημένο αστείο τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος. Όποτε πάνε οι εκπρόσωποι μας στις Βρυξέλες ακούνε μόνο παράπονα και κριτικές. Λογική εξέλιξη αφού οι τόσοι που μας κυβερνήσανε δεν ήταν καλοί νοικοκύρηδες και κοιτούσαν μόνο την τσέπη τους Είναι τραγικό ότι χάσαμε την διεθνή αξιοπιστία μας. Σερνόμαστε. .Χρεοκοπήσαμε ,σαν χώρα. Δεν μπορούμε να δανειστούμε με τους ίδιους όρους με άλλες χώρες.
Η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή συνεχίζει να αποτελεί το αγαπημένο σπορ μερικών ελλήνων. Όσοι δεν μπορούν να τα κρύψουνε τα δηλώνουν και θα πληρώσουν. Τι γίνεται με αυτούς που ανέκαθεν δεν δηλώνουν και δεν πληρώνουν; Οι μεγαλοεπιχειρηματίες που ενίοτε κάλυψαν και κάποιες προεκλογικές καμπάνιες μερικών πολιτικών είναι στο απυρόβλητο. Η τσιμπίδα του νόμου θα τους πιάσει ή άλλα λόγια να αγαπιόμαστε; Σε αυτούς δεν έχει κηρύξει πόλεμο ο κύριος Παπανδρέου ή κάνω λάθος;. Όλοι οι Έλληνες (το 98%) εκτιμούν ότι οι κρατικοί θεσμοί μαστίζονται από φαινόμενα διαφθοράς. Πάλι ο τίμιος (φορολογικά) πολίτης θα πληρώσει την ζημιά !.Το πρόγραμμα της κυβέρνησης με το φορολογικό δεν βρίσκει σύμφωνο κανέναν. (81% των πολιτών είναι ενάντια στην κατάργηση του 13 ου μισθού.) Τα αόριστα νέα φορολογικά και οικονομικά μέτρα μας βρίσκουν σε σύγχυση . Καλή η σύσκεψη πολικών (αλήθεια η Αλέκα για τι έφυγε δεν την ενδιέφερε το θέμα;) αρχηγών αλλά πόσο ριζικά θα είναι τα μέτρα ;Μας μπέρδεψε πολύ ο κύριος Παπανδρέου που διάβαζε δύσκολα την ομιλία του και μας βύθισε στην αοριστολογία..Στις πλάτες ποιανού θα δοθεί λύση στο θέμα του ελλείμματος;
NON PASARAN , Οι φασίστες δεν θα περάσουνε! φώναξε η Dolores Ibaruri η περίφημη La Pasionaria", 18 του Ιούλιου 1936 τελειώνοντας την ομιλία της στο ραδιοφωνικό σταθμό καταγγέλλοντας τους Εθνικιστές. Αυτή η ενθουσιώδης ιαχή υιοθετήθηκε σαν σύνθημα των Ισπανών Δημοκρατών αλλά ο Φράνκο τελικά κέρδισε τον πόλεμο το Μάρτη του 1939. Η προτροπή αντίστασης είναι διαχρονική αλλά έχει ισχύ και σήμερα. Πρέπει να βρεθούμε εκεί να αντισταθούμε. Να μην περάσουνε τα αντεργατικά μέτρα .Ξέρουμε ότι ίσως θα ηττηθούμε αλλά τουλάχιστον έχουμε την ικανοποίηση ότι δώσαμε έναν άνισο αγώνα. Πολεμήσαμε και αντισταθήκαμε. Ας μας βοηθήσει το σύνθημα !

Το Προφίλ μας