Τις βαρύτατες επιπτώσεις της άδικης τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, που δυστυχώς επιβεβαίωσαν πλήρως τις έγκαιρες προειδοποιήσεις και τεκμηριωμένες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ανέδειξε ο Πάρις Κουκουλόπουλος, Βουλευτής Κοζάνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών, ως Εισηγητής κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το Φορολογικό Νομοσχέδιο.
«Αναρίθμητοι συμπολίτες μας έχασαν το επίδομα θέρμανσης γιατί τους αποκλείει το τεκμήριο που αυθαίρετα και οριζόντια νομοθετήσατε πριν ένα χρόνο. Οι αντιδράσεις είναι εκτεταμένες ειδικά σε εμάς στη Βόρεια Ελλάδα και εν γένει στις ορεινές περιοχές της πατρίδας μας, όπου οι θερμοκρασίες είναι ήδη χαμηλές και οι ανάγκες θέρμανσης εντονότερες», υπογράμμισε.
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «πέρυσι τέτοιες μέρες, στο προηγούμενο Φορολογικό Νομοσχέδιο (πλέον ν. 5073/2023), πάλι ως Εισηγητής, είχα θέσει ως κεντρικό ζήτημα την απόλυτη αναγκαιότητα να αυξηθεί από 500 κατοίκους σε 1.500 κατοίκους το πληθυσμιακό όριο των Κοινοτήτων, για τις οποίες αναγνωρίζεται μείωση του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας. “Φωνάζαμε”, εις ώτα μη ακουόντων, ότι θα κλείσουν τα μαγαζιά στην ύπαιθρο. Έρχεστε τώρα, ένα χρόνο μετά και προσχωρείτε στη θέση μας, εισάγοντας με το Άρθρο 7 του Νομοσχεδίου ακριβώς αυτήν την αλλαγή από 500 σε 1.500 κατοίκους. Εάν πέρυσι εμείς ήμασταν “πράσινος ΣΥΡΙΖΑ” που “λαϊκίζει”, όπως επικοινωνιακά μας κατηγορείτε, εσείς τώρα είστε αντίστοιχα “γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ” που προσχωρεί στο “λαϊκισμό” μας; Αυτές οι παιδαριώδεις επικοινωνιακές κατασκευές, λοιπόν, δεν επιτρέπουν μια σοβαρή συζήτηση για το καίριο ζήτημα της φορολογικής πολιτικής, του κλασσικότερου εργαλείου αναδιανομής πλούτου και εισοδημάτων».
Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών προχώρησε σε σύνδεση του υπό ψήφιση Νομοσχεδίου με τις θέσεις που έχει διατυπώσει κατά τις συνεδριάσεις αφενός μεν επί του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού – Διαρθρωτικού Σχεδίου 2025-2028 αφετέρου επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2025, σημειώνοντας ότι «ουσιαστικά το Νομοσχέδιο δίνει υπόσταση σε μια σειρά επίμαχων οικονομικών προβλέψεων που ήδη περιλαμβάνει ο Π/Υ, μεταφέροντας στο νέο έτος πλήθος προβλημάτων που δημιούργησε η ΝΔ, τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά ούτε από τις διατάξεις του Νομοσχεδίου ούτε από τις επιλογές του Π/Υ».
Στηλιτεύοντας τις φορολογικές επιλογές της Κυβέρνησης, σταχυολόγησε τους επτά κύριους παράγοντες που συνθέτουν τον άδικο χαρακτήρα του ισχύοντος φορολογικού συστήματος. 1) Τεράστια δυσαναλογία άμεσων – έμμεσων φόρων, πλήττοντας ευθέως τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, όπως παρουσίασε με αριθμούς στις συνεδριάσεις επί του Π/Υ. 2) Μη τιμαριθμοποίηση του φόρου εισοδήματος. 3) Υπέρογκες χρεώσεις στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, που με έμμεσο, αλλά σαφή, τρόπο ευνοούν το λαθρεμπόριο. 4) Φορολογικές παρεμβάσεις – “δώρα” της ΝΔ στους ισχυρούς, όπως η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, οι προκλητικές φοροαπαλλαγές στις υψηλές γονικές παροχές και στα μερίσματα κλπ. 5) Το τεκμαρτό οριζόντιο σύστημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και οι στρεβλώσεις που προκάλεσε. 6) Έλλειψη επιβράβευσης για τους συνεπείς φορολογούμενους. 7) Προβλήματα και καθυστερήσεις στην ενσωμάτωση ενωσιακού φορολογικού δικαίου και συμφωνιών διασυνοριακής φορολογικής συνεργασίας.
«Οι όποιες -λίγες και αργοπορημένες- θετικές ρυθμίσεις του Νομοσχεδίου (“πολύ λίγα πολύ αργά” κατά τη συνήθη έκφραση) δεν απαντούν ούτε στις αδικίες του δικού σας φορολογικού συστήματος ούτε πρωτίστως στο πρόβλημα της κοινωνίας, που είναι η καθίζηση της αγοραστικής δύναμης και η εκτόξευση του κόστους ζωής σε κάθε παράμετρο της καθημερινότητας. Λέτε ότι μειώνετε τους φόρους, αλλά οι βασικοί συντελεστές ΦΠΑ, στα 5,5 χρόνια που κυβερνάτε, παρέμειναν πρακτικά σταθεροί, ομοίως και οι βασικοί συντελεστές φορολόγησης εισοδήματος. Αντιθέτως, διαπρέπετε μόνο στην άδικη επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών και στις προκλητικές φοροαπαλλαγές υπέρ των ισχυρών, όπως αναλυτικά προανέφερα», τόνισε.
Εν κατακλείδι, ο Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής διευκρίνισε ότι στην πρώτη αυτή ομιλία εστίασε αμιγώς στο φορολογικό μέρος του Νομοσχεδίου, προαναγγέλλοντας πως στις επόμενες συνεδριάσεις θα αναφερθεί στοχευμένα στα υπόλοιπα εξαιρετικά σημαντικά άρθρα (όπως για την ΑΑΔΕ και για το “Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση”), επιπλέον θα παρουσιάσει εκτενέστερα συγκεκριμένες, ρεαλιστικές και κοστολογημένες προτάσεις Φορολογικής Δικαιοσύνης.
Αναλυτικότερα, μπορείτε να δείτε το video: https://www.youtube.com/watch?v=y0dWBioP9Us&t=149s
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου