Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

Γιώργος Α. Παπανδρέου: Η μετανάστευση είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο της ανθρώπινης ιστορίας και ένα αναπόσπαστο μέρος της παγκόσμιας κοινωνίας μας.

Μέσα στο χρόνο, οι άνθρωποι έχουν ταδιδέψει σε γη και θάλασσες, φέρνοντας μαζί τους τις κουλτούρες, τις δεξιότητες και τα όνειρά τους, εμπλουτίζοντας το κομπόδεμα της ανθρώπινης εμπειρίας. Ενώ οι ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις, τις πολιτιστικές αλλαγές και την ασφάλεια είναι θεμιτές και απαιτούν υπεύθυνες πολιτικές, είναι κρίσιμο να αναγνωρίσουμε ότι οι μετανάστες είναι, πρωτίστως και κύρια, ανθρώπινα όντα που αναζητούν καλύτερες ζωές, ασφάλεια και ευκαιρίες για τις οικογένειες τους.
Ο φόβος, είναι σύμβουλος κακός και αναποτελεσματικός. Και πολύ συχνά πηγάζει από έλλειψη κατανόησης ή παραπληροφόρησης.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι η διαφορετικότητα και η πολιτισμική ανταλλαγή που προκύπτει από τη μετανάστευση μπορεί να οδηγήσει σε καινοτομία, οικονομική ανάπτυξη και έναν πιο δυναμικό, αλληλένδετο κόσμο.
Αρκεί οι κοινωνίες μας να έχουν θεσμούς, εκπαιδευτική και κοινωνική πολιτική που θα εντάσσει και θα αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό που φιλοξενείται στην κάθε μας χώρα.
Τέλος, η προσέγγισή μας στη μετανάστευση, όπως και για κάθε πολίτη μας, πρέπει να εδράζεται στην ενσυναίσθηση, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια ισορροπημένη κατανόηση των επιπτώσεων και των ευκαιριών της.
Καθώς γιορτάζουμε τη Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών, ας αγκαλιάσουμε μια αφήγηση που αναγνωρίζει, χωρίς φόβο, τις προκλήσεις αλλά και υπογραμμίζει τις ανεκτίμητες συνεισφορές που κάνουν οι μετανάστες στις κοινωνίες σε όλο τον κόσμο.
Ο ελληνισμός, που μεγάλο μέρος της βρίσκεται στη διασπορά, έχει κάθε λόγο να δημιουργεί κοινωνίες συμπεριληπτικές, υποστηρικτικές κοινοτήτων όπου όλοι, ανεξαρτήτως της προέλευσής τους, μπορούν να ευδοκιμήσουν.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας