Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Στον απόηχο του 2ου διεθνούς φεστιβάλ χορωδιών στο Βελβεντό

Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής «Βελβεντινές φωνές» πραγματοποίησε με πολύ μεγάλη επιτυχία στις 30 Ιουνίου, 1 και 2 Ιουλίου 2023 το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών στο Ανοιχτό  Θέατρο του Αθλητικού Κέντρου Βελβεντού αφιερωμένο στο μεγάλο συνθέτη και στιχουργό Σταύρο Κουγιουμτζή. Είχε συνδιοργανωτές: την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Δήμο Βελβεντού και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης.

            Σ’ αυτήν τη μεγάλη γιορτή του πολιτισμού πήραν μέρος είκοσι χορωδίες προερχόμενες από διάφορα μέρη της χώρας. Είναι  κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός  σε επίπεδο χορωδιών της Δυτικής Μακεδονίας.  Ήταν μια πολύ σημαντική συνάντηση χορωδιών, που μαζί με τους μουσικούς απέδωσαν με τον καλύτερο τρόπο το ελληνικό τραγούδι. Η κάθε χορωδία με το δικό της τρόπο έβαζε την πινελιά στο μουσικό στερέωμα. Ήταν τραγούδια – δημιουργήματα του αείμνηστου Σταύρου Κουγιουμτζή κι άλλων Ελλήνων συνθετών. Εκεί, έγινε η μεγάλη συνάντηση,  κάτω απ’ τα Πιέρια όρη, στο βουνό των Μουσών. Άλλωστε η χώρα μας είναι Ιστορία και Πολιτισμός.

            Οι παιδικές χορωδίες εμφανίστηκαν το πρωί του Σαββάτου στον ίδιο χώρο. Αυτές ήταν: η Παιδική χορωδία του Δήμου Ελασσόνας, η Παιδική χορωδία «Δημήτρης Λιώτσης» Φλώρινας και η Παιδική – Εφηβική χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής «Βελβεντινές Φωνές». Οι δύο τελευταίες χορωδίες είχαν κοινή εμφάνιση.

            Η χορωδία του συλλόγου μας εμφανίστηκε τελευταία σε κοινή εμφάνιση με τη χορωδία του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλώρινας «Ο Αριστοτέλης» κάτω απ’ την καθοδήγηση της άξιας μαέστρου μας κας Αλεξάνδρας Παπά. Το χορωδιακό αυτό σχήμα συνόδεψε  εννιαμελής ορχήστρα αποτελούμενη από τους: 

Κιθάρες :         Λάσπας Βασίλης

                        Παπασπανός Μανώλης

Φλάουτο :        Μιτλιού Ανατολή

Μπουζούκια:   Μόσχογλου Παντελής                                   

                        Τέτος  Πάρης

Κρουστά :       Φασούλας Κωνσταντίνος

Ακορντεόν – πιάνο :    Μαραμής Βαγγέλης

Σαξόφωνο  – ενορχήστρωση : Καλέας Λάζαρος

Βιολί :             Τάκας. Σπύρος

            Σύμμαχός μας εκείνες τις μέρες ήταν ο καιρός, ιδανικός για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ. Κόσμος πολύς συγκεντρώθηκε στο Ανοιχτό Θεατράκι σ’ ένα χώρο καλά οργανωμένο απ’ τους ακούραστους εθελοντές του συλλόγου μας, που ανταποκρίνονταν πλήρως στις προσδοκίες αυτού του μεγάλου πολιτιστικού γεγονότος της περιοχής. Οι θεατές καταχειροκρότησαν τις χορωδίες και σιγοτραγουδούσαν.   

            Βγήκαν κι άλλα πολύ καλά στοιχεία μέσα απ’ αυτό το φεστιβάλ:

- Ήταν ένα φεστιβάλ γνωριμίας, επικοινωνίας και παραπέρα συνεργασίας για κοινές αξίες.

- Έγινε μεγάλη προβολή του Βελβεντού. Ήρθαν πολλοί ξένοι από διάφορα μέρη της χώρας. Ξεναγήθηκαν απ’ τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου και τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν τις φυσικές ομορφιές του Βελβεντού, την πολιτιστική και εκκλησιαστική κληρονομιά. Γεύτηκαν τα τοπικά προϊόντα κι ένιωσαν τη ζεστασιά της φιλοξενίας μας.

- Έδωσε και μια νότα ελπίδας στην επαρχία, ότι με ισχυρή θέληση, υπομονή, πολλή δουλειά και συνεργασία μπορούμε να σταθούμε καλά στα πόδια μας. Ο καθένας πρέπει να κάνει το καθήκον στην κοινωνία κι όχι στον εαυτό του.    

            Να συγχαρούμε τα παιδιά των χορωδιών, όλους τους χορωδούς και τους μουσικούς απ’ όλα τα χορωδιακά σχήματα που πλαισίωσαν το φεστιβάλ κι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους.

            Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους γονείς που μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους.

Τον κόσμο που τίμησε με την παρουσία του το φεστιβάλ. Τέλος να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς: «ΑΣΕΠΟΠ» Βελβεντού, Αστικό Συνεταιρισμό «Δήμητρα», Οινοποιείο Βογιατζή, Αμπελώνα Καμκούτη, Κτήμα Ζανδέ, Ρόκα Αντώνη, ζαχαροπλαστείο Πουλιάνα, τουλούμπες Ζανδέ, Καρδάκο Γιάννη και Μαρία, οικοδομικά υλικά Καραλή.

            Καλό καλοκαίρι σ’ όλους και με το καλό να διοργανώσουμε του χρόνου το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών στο Βελβεντό.

           

Με εκτίμηση

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Μουσικής

«Βελβεντινές Φωνές»

 

1 σχόλιο:

Επισκέπτρια είπε...

Αν προνοούσατε προπαντός για “μαξιλαράκια” από φελιζολ (μόνο 0,50€ κοστίζουν στα γήπεδα) , ώστε να μην δυσφορούν οι θεατές που καθονταν αναγκαστικά στο τσιμέντο 4 ωρες ,αν υπήρχε επίσης εξωτερική τουαλέτα και τέλος αν η διαρρύθμιση του παλκου ήταν πιο σωστή ώστε οι υπόλοιπες χορωδίες να μην εβλεπαν την πλάτη αυτής που ήταν ανεβασμένη (κι αυτές δεν ήθελαν να απολαύσουν τους συναδέλφους τους;)θα ήταν μοναδικά. Δεν αξίζει μόνο το περιεχόμενο ενός προϊόντος ( εδώ πολιτισμικού) αλλά και το περιτύλιγμα.

Το Προφίλ μας