Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Συσπείρωση των Προοδευτικών Δυνάμεων τώρα

Του Παύλου Π. Μασμανίδη

Η πρόσφατη εκλογική διαδικασία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έφερε στο φως σημαντικές εξελίξεις και προκλήσεις για την κεντροαριστερά στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών κατέδειξαν την ανάγκη για μια ενιαία και συνεκτική στρατηγική από όλα τα κόμματα της κεντροαριστεράς, με σκοπό την ενίσχυση της παρουσίας τους και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Η πολυδιάσπαση των δυνάμεων αυτής της πολιτικής φάσης έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία αποτελεσματικής εκπροσώπησης και την αποδυνάμωση του πολιτικού λόγου. Η ανάγκη για συμπόρευσητων προοδευτικών δυνάμεων της χώρας μας με τον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ολοένα πιο επιτακτική καθώς το κόμμα αυτό αποτελεί τον κύριο πόλο της κεντροαριστεράς και μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη δημιουργία μιας ισχυρής και ενιαίας κεντροαριστερής συμμαχίας.

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών έδειξαν μια μετατόπιση των πολιτικών ισορροπιών. Η άνοδος της ακροδεξιάς και η ενίσχυση των δεξιών κομμάτων στην Ευρώπη καθιστούν απαραίτητη τη δημιουργία ενός συμπαγούς μετώπου από την κεντροαριστερά για την προάσπιση των αξιών της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης. Η συσπείρωση όλων των δημοκρατικών πολιτών γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία μιας ευρύτερης προοδευτικής συμμαχίας.

Η συνεργασία μεταξύ των κομμάτων της κεντροαριστεράς δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο σε εκλογικούς συνασπισμούς. Είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα κοινό πρόγραμμα δράσης που θα επικεντρώνεται σε κρίσιμα θέματα όπως η καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης με ΕΠΑΝΑΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ, δηλαδή με επανένταξη του εθνικού μας λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος να ρίξουμε άμεσα το ενεργειακό κόστος, η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, η προάσπιση της δημόσιας υγείας, η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η διασφάλιση της δημοκρατίας και της διαφάνειας. Μια τέτοια συνεργασία μπορεί να οδηγήσει σε μια ανανέωση της κεντροαριστεράς και να αποτρέψει την περαιτέρω αποδυνάμωση της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, έχοντας ήδη διανύσει μια σημαντική πορεία ως κυβερνητικά κόμματα, διαθέτουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία για να ηγηθούν αυτής της προσπάθειας. Με την εμπειρία μάλιστα, που απέκτησε από τη διακυβέρνηση και τις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προσφέρει μια αξιόπιστη και συνεκτική πρόταση σε έναν νέο πολιτικό σχηματισμό, που θα διαμορφώνει σε καλύτερες βάσεις το μέλλον της χώρας. Η συμπόρευση με τα άλλα κόμματα της κεντροαριστεράς θα ενισχύσει τη δυνατότητα για ουσιαστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας.

Η ανάγκη για συμπόρευση των κομμάτων της κεντροαριστεράς είναι πλέον πιο επιτακτική από ποτέ. Η σημασία αυτής της ενότητας γίνεται πλέον αποδεκτή από σχεδόν όλους τους πολίτες και πρέπει να στηριχτεί και από τις ηγεσίες των κομμάτων, πρέπει να ακούσουν επιτέλους την βάση, τον λαό.

Η συσπείρωση γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια στρατηγική επιλογή που μπορεί να οδηγήσει στην αναγέννηση της κεντροαριστεράς και να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.

Είναι καιρός για τα κόμματα της κεντροαριστεράς να αφήσουν πίσω τις διαφορές τους και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για το καλό της χώρας και των πολιτών της.

Παύλος Π. Μασμανίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας