Η κ. Βέττα συνεχάρη τους διοργανωτές και τους ομιλητές για την εκδήλωση, τονίζοντας ότι το σταφύλι, οι ιδιαίτερες ποικιλίες της περιοχής και τα παράγωγά τους μπορούν να δώσουν ισχυρή παραγωγική διέξοδο στην Δυτική Μακεδονία, σε μια περιοχή όπου το μικροκλίμα είναι ευνοϊκό και οι άνθρωποι έχουν μακρά ενασχόληση, γνώση και εμπειρία για το θέμα.
Στη συνέχεια, έκανε ειδική αναφορά στον οινικό τουρισμό, τονίζοντας τα ειδικά πλεονεκτήματά του, όπως ο συνδυασμός πρωτογενούς τομέα και τουρισμού, από την σύμπραξη των οποίων προβάλλεται η οινοπαραγωγή, τονώνεται η ζήτηση, εθνική και διεθνής, ενώ αυξάνονται και οι παράπλευρες δραστηριότητες που σχετίζονται με την υποδοχή και την φιλοξενία των επισκεπτών και των γευσιγνωστών.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τις αναγκαιότητες της επόμενης ημέρας, αναδεικνύοντας πλευρές της κλιματικής κρίσης, των νέων απαιτήσεων για τη συσκευασία και την εμφιάλωση των κρασιών αλλά και δράσεις, όπως η συστηματική εκπαίδευση των επαγγελματιών του χώρου για την ανάπτυξη και εδραίωση της συγκεκριμένης μορφής θεματικού τουρισμού.
Κλείνοντας, η Βουλευτής επεσήμανε ότι η
Πολιτεία οφείλει να στηρίζει έμπρακτα τον χώρο, ώστε να γίνει πιο
ανταγωνιστικός και πιο ανταποδοτικός στην ελληνική κοινωνία,
υπενθυμίζοντας μία από τις δεκαέξι κυβερνητικές εξαγγελίες -ήδη
από τον Σεπτέμβριο του 2020- για δημιουργία οικοσυστήματος οινικού
τουρισμού στα πρότυπα της Βόρειας Ιταλίας στη Δυτική Μακεδονία, εξέλιξη
που αθροίζεται σε μια σειρά άλλων ανεφάρμοστων υποσχέσεων που αφορούν τη
λιγνιτική μετάβαση της περιοχής.
Με εκτίμηση,
Γραφείο Βουλευτή
Βουλευτής ΠΕ Κοζάνης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου