Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

Η σιωπή είναι συνενοχή.

Του Ανδρέα Τσιφτσιάν 

Για πρώτη φορά μετά από 1700 χρόνια,

δε θα γίνει η χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία στους χριστιανικούς ναούς του Αρτσάχ, από την  αρχαιότερη εκκλησία στον κόσμο.  Ως γνωστόν, ο Λαός των Αρμενίων ήταν ο πρώτος που ασπάστηκε τον χριστιανισμό, ήδη το 301 μ.Χ.

Σχεδόν όλοι οι  ναοί (και αυτό είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε σήμερα), βρίσκονται σε στάδιο μετασκευής σε τζαμιά (όπως για παράδειγμα, ο ναός Γαζαντσετσότς στο Σουσί,  ο ναός της Αναλήψεως στο Μπερτσόρ  κ.α.).

Κατασκευάζονται ήδη οι μιναρέδες, κατακλέβονται  τα κειμήλια, καταστρέφονται τα Άγια των Αγίων και αφαιρείται η Αγία Τράπεζα.

Του χρόνου τέτοιον καιρό, αντί για χριστουγεννιάτικες ψαλμωδίες,  θα ακούγονται οι κραυγές του χότζα, εκεί που κάποτε  χτυπούσαν τα καμπαναριά.

Τα ίδια ξέρουμε κι από την Κύπρο άλλωστε: Σύμφωνα με στοιχεία, 77 εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε τεμένη, 28 εκκλησίες χρησιμοποιούνται από τον τουρκικό στρατό ως αποθήκες και πολυβολεία, 15  εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε στάβλους, 20 εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε μπαράκια, καφετέριες, νυχτερινά κέντρα και καζίνα!

Ας μην πάμε όμως σε μέρη αλαργινά και σε  «'ο,τι κείται μακράν». Στη γειτονιά μας, μια δρασκελιά δρόμος, μόλις πριν 5 μήνες, ο ορθόδοξος ναός του Αγίου Βουκόλου στη Σμύρνη:

https://www.youtube.com/watch?v=EIZwEENycW8

Άρπαγες, σφετεριστές και καταπατητές θα μαγαρίσουν τώρα τα ιερά και τα όσια στο Αρτσάχ. Κοράκια που ζουν από την οσμή πτωμάτων, θα βεβηλώσουν ό,τι αγγίξουν.

Σιωπή από όλους.

Έτσι το θέλει η συστημική ελίτ, έτσι το θέλει και η ορθοπολιτική νομενκλατούρα. Έτσι το θέλει το διεθνές σύστημα εξουσίας, έτσι το θέλουν και οι a la carte ευαισθητούληδες,  οι επαγγελματίες αγαπιστές, οι ειρηνολόγοι της «πνευματικής» θολοκουλτούρας που νοιάζεται μετά σπαραγμών και δακρίων για την ειρήνη -λέει- στον κόσμο.

Πεπλανημένοι ή μη, οι πιο αποτελεσματικοί υποστηρικτές του φασισμού είναι οι δήθεν αντιφασίστες. Οι επιλεκτικά εθελοτυφλούντες και εκλεκτικά πενθούντες. 

Αυτοί που τάχα προειδοποιούν για το τέρας, είναι και αυτοί που το αφήνουν να φάει αχόρταγα, κοιτώντας αλλού.  Σέβονται τις διατροφικές του συνήθειες, δεν ενοχλούνται από αυτές.   Ξέρουν να σιωπούν, όταν δεν εξυπηρετούνται συγκεκριμένα πολιτικά αφηγήματα και δεν ικανοποιούνται ειδικότερα πολιτικά ιδεολογήματα: «Αμερικανικός ιμπεριαλισμός» π.χ. Πιασάρικο, αλλά δεν ταιριάζει στην περίπτωση του Αρτσάχ, «κολλάει» αλλού.

Μην έχετε αυταπάτες: μόνον η χαμένη επιβεβαίωση της ημετέρας  ιδεολογίας είναι το κριτήριο της εκάστοτε διαμαρτυρίας.

Διαφορετικά, θα διαμαρτύρονταν και για τις επιθέσεις της Τουρκίας στη Συρία και στο Β. Ιράκ, οι οποίες συνεχίζονται απρόσκοπτα μέχρι σήμερα. 665 αεροπορικές επιθέσεις το 1ο εξάμηνο του έτους 2023.  Θα διαμαρτύρονταν και για τις παράνομες καταπατήσεις γης των Ελλήνων  της Χειμμάρας από το καθεστώς Ράμα σε συνεργασία με την αλβανική μαφία. Αλλά ο εθνικισμός είναι κακός μόνον όταν είναι ελληνικός. Ο ξένος μέλι έχει.

Αν ο πόλεμος είναι εθνικιστικός, τότε τους «ενοχλεί» (μη φανταστείτε βέβαια... πού και πού). Αν είναι τζιχαντιστικός, τότε κάνουν αβαβά, οι ορθοπολιτικοί προοδευτιστές, αυτοί που διαμαρτύρονται κραδαίνοντας στους δρόμους «παλαιστινιακές» σημαίες, αλλά που δεν κράτησαν ποτέ τη δική τους.

Αλίμονο, μη μας πουν και ισλαμοφοβικούς. Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα. Κατηγορούν για ισλαμοφοβία, οι χριστιανοφοβικοί.

 «Αδέρφια του Αζερμπαϊτζάν:  Ας είναι η ghazwa (στο Αρτσάχ) ευλογημένη». (Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν).

Αυτά τα Χριστούγεννα, θα είναι τα πρώτα που οι καμπάνες δε θα χτυπήσουν μετά από αιώνες, στη γη του Αρτσάχ. Αυτά τα Χριστούγεννα τα πνίγει η σιωπή, κάπου σε μια ξεχασμένη γωνιά του κόσμου. Μια σιωπή που σπάει μόνο σαν  κυμβάλου αλαλαγμός από τα ξεφωνητά ξένων μιναρέδων.

Κι αν είναι ξεχασμένοι από όλους, τουλάχιστον ας μην είναι από αυτούς που, σε αντίσταση απέναντι τόσο στη συστημικη ελίτ, όσο και την ορθολοπιτική-woke ηγεμονία, θέλουν να λέγονται ακόμα δημοκράτες.

Χριστός ετέχθη!

Χρόνια πολλά σε όλους για τις άγιες μέρες των Χριστουγέννων.

Ανδρέας Τσιφτσιάν

Οικονομολόγος

 

ΥΓ. Σύμφωνα με το Κοράνι, ο όρος «γκάζβα» σημαίνει μάχη ή επιδρομή εναντίον μη μουσουλμάνων για την επέκταση της μουσουλμανικής επικράτειας ή τον βίαιο προσηλυτισμό των μη μουσουλμάνων στο Ισλάμ.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Αθεατος μα κι ολοφανερος,εθνοπροστατευτικος και μη μου απτου καλοντυμενος λογος της εξ αποστασεως και δια της πεννας,μια πιθαμη μακρια απ την πλεμπα δηλαδη περιγραφη απωθημενων, καταληγει να γεμιζει το σακκι της εγωπαθειας ,με σωστες ενιοτε αναφορες και αποψεις που ο εγωκεντρισμος και η δηθεν αυταρκεια και επιγνωση του εποικοδομηματος,το μονο που πετυχαινει και στοχευει ειναι: η αγνοια του ταξιδιου, της συμμετοχης, της προσπαθειας, των αγωνων,της ωραιας ματαιοτητας της οποιας συλλογικοτητας,σωστης η λαθος,που ω του θαυματος θρεφει sic και τα τερατα.Στο ερωτημα αν δεν ηταν οι χαζοι πως θα ζουσαν οι γνουμκοι που ειναι ο αρχεγονος τροχος και στατους,τετοιου ειδους πιασαρικα αρθριδια οχι μονο δεν απαντουν,αλλα καταληγουν να βγαζουν και τον επιουσιον καποιοι περιγραφοντας το δραματικο διαβα της Οικουμενης,δεν συγκαταλεγω τον αρθρογραφο ελαφρα τη καρδια σ αυτη την τυχαρπαστη συνωμοταξια,αλλα οι αοριστες γκαιμπελικες προσβολες θα λαβαινουν απαντησεις,υπαρχουν και τα καλοπροαιρετα ορια,εξ αλλου η οδος προς τους θωκους παντος ειδους,σημερα ειναι απλοι και ινφλουενσερ,δε χρειαζεται να επιμενεις να θεωρεις τον εαυτο σου ξυπνιο,που εισαι σοφε διαφωτιστη μας,και να περνας τους συνανθρωπους σου για ηλιθιους.-Υ.Γ καπου παρακατω απ το Αρτσαχ ειναι και καποια Γαζα,η παραλειψη αναφορας ειναι προβλημα,τι λες ?

Ανώνυμος είπε...

Αν η πένα ήταν αγγούρι θα πονούσε λιγότερο 13:50. Τέτοιο σκούξιμο καιρό είχα να ακούσω. Πονάς πολύ; Ανδρέα συνέχισε να δίνεις πόνο. Απολαμβάνουμε.

Ανώνυμος είπε...

Ανδρέα ως φίλη σου θέλω να σου πω ότι είμαι πολύ περήφανη για σένα. Πολλά από αυτά που γράφεις δεν τα γνώριζα καν. Διαβάζω από κάτω το σχόλιο και πραγματικά ανατριχιάζω στην ιδέα ότι αυτοί οι άνθρωποι κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Ο φασισμός είναι νοοτροπία. Δηλαδή δεν φταίνε αυτοί που τους ξεγυμνώνεις, φταις εσύ που τα έγραψες. Κρύβονται πίσω από την ανωνυμία, γιατί είναι δειλοί. Ξέρεις τι καταλαβαίνω; Δεν μπορούν να σε αντιμετωπίσουν. Το έχω παρατηρήσει. Να βρίζουν ξέρουν μόνο. Δείχνουν πόσο λίγοι είναι. Και αυτό το μισούν, γι'αυτό αντιδρούν έτσι. Καμία αντιπαράθεση με επίπεδο και επιχειρήματα. Κανένας ευεργέτης στον τόπο του. Εδώ και η απόδειξη. Στον τόπο μας όπως βλέπεις τρωγόμαστε.

Ανώνυμος είπε...

Απ'όλα όσα ανατριχιαστικά διάβασες 13:50 έκρινες, ότι αντί να αγανακτήσεις, έπρεπε να βρίσεις τον Τσιφτσιάν; Εγώ έφριξα μ'αυτά που διάβασα και είδα στο βίντεο απο την Σμύρνη κι εσύ βρίζεις αυτόν που τα αναδεικνύει; Όνειρα γλυκά, μην ξυπνήσετε. Μιζεροι!

Ανώνυμος είπε...

Οι γκαιπμπελικές προσβολές θα λαβαίνουν απαντήσεις λεέι ο άλλος. Τι απαντηση έδωσες ρε καραμήτρο? Απαντηση είναι να βρίζεις και να προσβάλεις χωρις επιχειρήματα; Παρεξηγήθηκες που έγραψε ότι οι Τούρκοι κάνουν τις εκκλησίες τζμιά; Έχουμε την απόδειξη ότι έχουμε τουλάχιστον έναν γενίτσαρο στα Σέρβια.

Ανώνυμος είπε...

Η γενίκευση είναι η μήτρα του φασισμού.
Αυτά περί "μουσουλμάνων" "Εβραίων" "χριστιανών", γενικά
Το μόνο που χωρίζει τους λαούς είναι το όνομα του εξουσιαστή τους
Αυτή τη στιγμή ο λαός που ΕΞΟΝΤΩΝΕΤΑΙ λέγεται παλαιστινιακός λαός
ανταλλάσσω όλες τις εκκλησίες όλων των θρησκειών με τις ανθρώπινες ζωές.
Κάποιος Άνθρωπος .

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικός όπως πάντα ο Αντρέας θίγει ένα καίριο ζήτημα, το οποίο παραμένει θαμμένο, καθώς τα ενεργειακά συμφέροντα με τους Αζέρους είναι μεγάλα. Όσο για τον τύπο του 13.50 που, όντας με τρικυμία εν κρανίω, έγραψε ένα παραληρηματικό κείμενο που με δυσκολία κάποιος μπορεί να διαβάσει, του προτείνω να καταναλώσει ένα λίτρο ξύδι.

Ανώνυμος είπε...

Προς τους σχολιαστες του 13:50 26/12. Η Σιωπη ειναι συνενοχη γραφει ο αρθρογραφος και συμφωνω μαζι του.Οπως και με τις θρησκευτικες επισημανσεις και οικτρα αποτελεσματα της εξοντωσης και εκδιωξης των Βασανισμενου Λαου των Αρμενιων στο Αρτσαχ.Διαφωνω με το κομματι απο το:Πεπλανημενοι η μη μεχρι το μιλουν για Χριστιανοφοβια,συμφωνω μονο στο οτι καποιοι δεν σηκωσαν ποτε την Σημαια τους.Ναι ημουν σκληρος στην κριτικη και με εκφρασεις που δεν αφορουν προσωπικα κανενα,αλλα η ουσια του αοριστου τσουβαλιασματος με καταφωρη παλι τη μονομερεια,την επικινδυνη εξομοιωση, Κηνσορες και Θεραποντες στην πυρα και ουδεμια αναφορα για τους πραγματικους αιτιους ,παει πολυ,φτανει στα ορια του Γκαιμπελς:πες πες στο τελος θα το πιστεψουν και θα γινει κτημα τους.Εδω ο Αντρεας αδικει τις δυνατοτητες του τις γνωσεις και την πεννα του που ειναι καποιου βεληνεκους.Οσο για τα σχολια τι να πω,αμφιβαλω αν αυτοι στειλαν εστω και ενα ευρω στο Αρτσαχ οταν ηταν η ενισχυση.Η αλλη φιλη, μες την καυλα του οιστρου της λεει για δειλια και φοβο κλπ ενω η ιδια ειναι ανωνυμη,Γενιτσαρος,αγγουρια,θιασωτης του Φασισμου κλπ.Δε θα ασχοληθω πολυ,απλα θα πω οτι εχω τοση σχεση με τον Φασισμο οση ακριβως εχετε εσεις με τη δυνατοτητα να γροικατε το νοημα εστω μιας αραδας.Καποτε ενας Ελλην Πρωθυπουργος ειχε πει σε Αμερικανο Στρατηγο κατα την υποδοχη δειχνοντας το Αγημα :Στρατηγε μου Ιδου ο Στρατος σου.Απλα θα πω, Ιδου οι υπερασπιστες σου Ανδρεα.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Ανδρέα που δεν ξεχνάς και υπερασπίζεσαι την καταγωγή σου, ενώ δεν έχεις χάσει την ελληνικότητά σου. Άσε τα σκυλιά να αλυχτούν.

Ανώνυμος είπε...

και φυσικά φοβάμαι, έξυπνε, ειδικά ως γυναίκα, που ξέρω εγω ποιος είσαι συ; Άντε με τον κάθε ανώμαλο. Τα αγγούρια σε ενόχλησαν υποκριτή, αλλά με την καύλα του οίστρου μου δεν έχεις πρόβλημα, γελοίε. Έχουμε και οικογένεια, σαν δεν ντρέπεσαι. Προσωπικό κόμπλεξ έχεις. Να βγάζετε τα μάτια του αλλουνού μόνο ξέρετε. Μην δείτε άξιο άνθρωπο, αμέσως να τον φάτε. Είμαστε και σε στρατό. Καλύτερα σε στρατό παρά σε κοπάδι σαν κι εσένα.

Ανώνυμος είπε...

Στον σχολιαστή του 13:50, τόσες ασυνάρτητες μαλακίες στην σειρά στοιχισμένες έχω συνηθίσει να διαβάζω μόνο από κάποιους Σκοπιανούς και άλλους αντίστοιχα πυροβολημένους
στα διάφορα ποστ του Facebook. Θα έλεγα παθολογική περίπτωση, μάλλον ανίατη.
Τα συλλυπητήρια μου!

Ανώνυμος είπε...

Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τους λεηλατημένους αυτής της... ξεχασμένης γωνιάς του κοσμου... όπως πολύ εύστοχα έγραψες, είναι προσευχή.
Αληθώς ετέχθει και χρόνια πολλά!
Καλή χρονιά Ανδρέα σε σένα κ την οικογένεια σου. Καλή χρονιά σε όλο τον κόσμο.

Ανώνυμος είπε...

Ο 13:50 26/12 Επανακαμπτει αν και δεν ειχε κανενα κοψιμο και αμφιβολια, μπας και μεινει τιποτε ορθιο και στα συγκαλα του σε αυτον τον γλυφτρορημαγμενο Τοπο.Αφορμη ειναι ο τελευταιος ανωνυμος σχολιαστης που μαλλον κατι γροικαει και με απλο κι ανθρωπινο τροπο,μιλα για τις ρημαγμενες Πατριδες,με ολη του την καρδια ευχεται στον Ανδρεα και στους οικειους του τα καλυτερα γιατι το αξιζουν.Αν ανοιξετε τα στραβα σας θα δειτε οτι:κατεθεσα την επικινδυνοτητα καποιων αποψεων του Ανδρεα,αλλοι χωρις να διαβασουν καν κι αλλοι τενεκεδες ξεγανωτοι μη γροικουντες γρι, μπηκαν στον κοπο να λιβελλογραφησουν .δεν πειραζει, εγινα η αφορμη να γινει τζερτζελο αλεως ειναι σιγουρο οτι το αρθρο θα περνουσε απαρατηρητο και απο εδω πηγαν κι αλλοι.Ομως εσεις ολοι οι Πατριδοκαπηλοι,εσεις που ατενιζετε την Σημαια εμφορουμενοι απο φουσκωμενη αγαπη και πατριωτικο καθηκον,καθε μερα ξεσκιζετε τις αξιες και παρακαταθηκες της που ειναι:Εθνικο ειναι οτι ειναι Αληθες, Ιστορικα αλλοι παντα προεταξαν τα στηθια τους,απ ολους τους Χωρους μεν μα πιο πολυ απο αυτον που εν καιρω Ειρηνης για εσας τρεφει το τερας του Φασισμου.Συνεχιστε τραγουδατε καλα τον Χορο του Ζαλογγου,κακως ασχολουμαι,απλα μοναχα χαριν του 08:31 29/12/23

Ανώνυμος είπε...

Προς 23:25 26/12/23 Αφου σου ευχηθω Καλη Χρονια ηθελα να ρωτησω:που εισαι αραγε χαθηκες? φτιαχνεις Παστιτσιο ?γιατι Κυρια μου σε ψαζουν οι Ζαμπετογλου και Γαλακτερος οχι για κακο απλα να σε καμαρωσουν και να τους δωσεις καμια συνταγη πως θα πετυχαινουν την απολυτα ανοστη-ανεγκεφαλη-για φουρλιαγμα γενικως γευσιγνωσια σου,παπαρα με γαλα κι αν την πετυχεις κι αυτη,ναχουμε το νου μας δηλαδη.Υγεια και Ευτυχια !

Το Προφίλ μας