Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Πέθανε ο Χρήστος Λέντζος, ο δημιουργός του πιο θρυλικού φραπέ στην Ελλάδα

Ένας από τους θρύλους της Αθήνας, ο Χρήστος Λέντζος, εμπνευστής και δημιουργός του πιο θρυλικού φραπέ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών.

Όλη η Αθήνα είχε περάσει από το μαγαζί του, στο Παγκράτι, γιατί ο Χρήστος Λέντζος ήταν ο άνθρωπος που έμαθε τους Αθηναίους να πίνουν φραπέ, τον οποίο είχε ανακαλύψει νωρίτερα, το 1957, τυχαία στη ΔΕΘ ο Δημήτριος Βακόνδιος.



Το 1964, στο Παγκράτι, απέναντι ακριβώς από το Άλσος, ο Χρήστος Λέντζος άνοιξε το ζαχαροπλαστείο του.

Ο ίδιος είχε διηγηθεί σε παλαιότερη συνέντευξή του: «Το μαγαζί ξεκίνησε ως ζαχαροπλαστείο πολυτελείας το 1964. Φτιάχναμε πολύ ωραίες πάστες και τις παράγγελνε ο κόσμος μαζί με το καφεδάκι του. Μία ημέρα είχα μπει πίσω από τον μπουφέ επειδή έλειπε μια κοπέλα με άδεια. Εκεί που καθόμουν πειραματιζόμουν και μου ήρθε η ιδέα να ανακατέψω στο μίξερ τον καφέ με διαφορετική δοσολογία. Αυτό ήταν! Ο πρώτος φραπέ α λα Λέντζος σερβιρίστηκε και από τότε έγινε ανάρπαστος».

Το εκπληκτικό είναι ότι όλοι οι φραπέδες του Λέντζου, αραδιασμένοι στο πάσο, έβγαιναν γλυκείς. Αν τον έπινες μέτριο σού έβαζε από πάνω μια κουταλιά ακόμη. Αν τον ήθελες πικρό, σου έβαζε δύο κουταλιές καφέ.

Το ζαχαροπλαστείο έγινε στέκι της θρυλικής ομάδας μπάσκετ του Παγκρατίου την περίοδο 1985-1995 και γενικά το σήμα κατατεθέν για ραντεβού.
Advertisement
ADVERTISING
Ο αστικός μύθος για το αβγό στο φραπέ και το μυστικό του Λέντζου

Ο φραπές του Λέντζου είχε πάρει πλέον μυθικές διαστάσεις. Όλοι αναζητούσαν τη συνταγή, ενώ θεωρίες κυκλοφορούσαν σε όλη την Αθήνα: Άλλοι έλεγαν ότι βάζει αβγό, άλλοι μπέικιν πάουντερ ή κρέμα γάλακτος για να πετύχει το πλούσιο μείγμα.

Ο ίδιος έχει διηγηθεί: «Από το 1965, που άνοιξα, μέχρι το 1971 έφτιαχνα τον φραπέ στο σέικερ. Τότε είναι που αγόρασα το πιο δυνατό μίξερ Μπράουν και τελειοποίησα τη συνταγή του καλού φραπέ. Το ίδιο μίξερ έχουν και άλλα μαγαζιά, αλλά τσιγκουνεύονται τη δόση. Στη χονδρική συσκευασία νεσκαφέ των 2,5 κιλών που αγοράζουν όλες οι καφετέριες, η εφορία υπολογίζει ότι αντιστοιχούν 1.000 δόσεις καφέ. Εγώ δεν βγάζω ούτε 400! Ετοιμάζω ένα γλυκό μείγμα και για τον μέτριο προσθέτω έξτρα καφέ από πάνω. Οι πελάτες ζητάνε τον έξτρα καφέ, γι' αυτό τους πιάνει καμιά φορά και το στομάχι τους!».

Το 2013 το θρυλικό μαγαζί έκλεισε εξαιτίας της κρίσης. Αλλά στη θέση του υπάρχει νέος Λέντζος, που φτιάχνει ακόμη τον θρυλικό φραπέ. Αλλά χωρίς τον κύριο Χρήστο δεν έχει την ίδια «χάρη».

Ο φραπέ α λα Λέντζος έγινε τραγούδι από τον Δημήτρη Κοντογιάννη, σε στίχους Μανώλη Ρασούλη και μουσική Χρήστου Νικολόπουλου, και η καφετέρια το σημείο συνάντησης, κάποτε, όλης της Αθήνας.

Ο κόσμος του twitter αποχαιρέτησε τον δάσκαλο του φραπέ

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας