Ενώπιον δημογραφικού σοκ βρίσκονται 4 ελληνικές περιφέρειες (Δυτική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα), καθώς χάνουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς τον πληθυσμού τους ηλικίας 15-39 ετών, δίχως εμφανή δυνατότητα αντικατάστασής του, δεδομένου ότι και οι γεννήσεις στις εν λόγω περιφέρειες βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Η αποχώρηση των νέων οδηγεί σε μείωση του εργασιακά ενεργού πληθυσμού, σε χαμηλό αριθμό αποφοίτων πανεπιστημίου και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε δυσκολίες στη διατήρηση των ταλέντων στον τόπο αλλά και στη χώρα τους. Ο συνδυασμός των παραπάνω παραγόντων είναι γνωστός ως «παγίδα ανάπτυξης ταλέντων».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, μέχρι το 2050 τα δύο τρίτα των περιφερειών της ΕΕ προβλέπεται να έχουν χαμηλότερο πληθυσμό από τα επίπεδα του 2019, ενώ σχεδόν 9 από τις 10 περιφέρειες αναμένεται να έχουν πληθυσμό με υψηλότερη μέση ηλικία. Η δημογραφική κατάρρευση είναι ραγδαία, καθώς η μείωση του πληθυσμού σε συνδυασμό με την γήρανση θα επηρεάσουν αρνητικά τις περιοχές αυτές σε διάφορους τομείς.
«Σήμερα, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις ταλέντων και μάλιστα τις έχουμε καταγράψει και σε συγκεκριμένες περιφέρειες. Με την πλατφόρμα Rebrain Greece μπορούμε να προσελκύσουμε επιστήμονες, ταλέντα, για να καλύψουμε ανάγκες στην αγορά εργασίας. Είναι μια εξαιρετική πρακτική συνέργειας με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετές ανοιχτές θέσεις που προσφέρουν ελληνικές εταιρείες» σημείωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Σπανάκης.
Παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Η δυσμενής αυτή δημογραφική εικόνα προκάλεσε την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αποφάσισε να προσφέρει τεχνική βοήθεια στις περιφέρειες που βρίσκονται «στα κόκκινα» (στην Ελλάδα αλλά και σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ) προκειμένου να προσελκύσουν και να διατηρήσουν τους νέους κατοίκους τους. Για να επιλέξει τις περιφέρειες αυτές, η Επιτροπή δημοσίευσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που απευθύνεται στις περιφέρειες που πλήττονται από την μετανάστευση των νέων.
Καθώς αρκετά κράτη μέλη είναι αντιμέτωπα με αυτές τις προκλήσεις, η πρόσκληση απευθύνεται σε 36 περιφέρειες 11 κρατών μελών (Φινλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία) που αντιμετωπίζουν σημαντική μετανάστευση του πληθυσμού ηλικίας 15-39 ετών. Οι 36 περιφέρειες επελέγησαν με βάση το μέσο ετήσιο ποσοστό μετανάστευσης του πληθυσμού τους, ηλικίας 15-39 ετών.
Δέκα περιφέρειες θα επιλεγούν για να λάβουν την ευρωπαϊκή στήριξη και τις συμβουλές από εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ. Μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής θα επιλέξει αυτές τις περιφέρειες, εξετάζοντας τις προκλήσεις και τις ανάγκες της κάθε μίας ξεχωριστά, τα κίνητρά τους να λάβουν στήριξη και τις προοπτικές αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων τους για την αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων.
Οι περιφέρειες θα επωφεληθούν από λεπτομερείς αναλύσεις, συστάσεις πολιτικής και σχέδια δράσης προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες εδαφικές προκλήσεις τους. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειες της Επιτροπής στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων 2023.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας προώθησης ταλέντων της ΕΕ (ΕΔΩ), ενώ η καταληκτική προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι η 7η Φεβρουαρίου 2024.
πηγή:insider.gr
prlogos.gr
3 σχόλια:
1.
λέγε-λέγε, στο τέλος κάτι μένει. Τα 'χουμε ξαναπεί, ας τα ξαναπούμε:
Αρνητικό ρεκόρ πανελλαδικά για τη Δυτική Μακεδονία. Μείωση του πληθυσμού στην Ελλάδα κατά 3,5% με 385.000 λιγότερους Έλληνες. Το ρεκόρ μείωσης κατέχει η Δυτ. Μακεδονία με 10% και 30.000 λιγότερους συντοπίτες μας.
Και εις ανώτερα!
Η μείωση του πληθυσμού σημαίνει φυγή εισοδημάτων, συρρίκνωση της αγοραστικής βάσης, περεταίρω μείωση εισοδημάτων για τους εναπομείναντες, μείωση του τοπικού ΑΕΠ, πράγμα που οδηγεί και πάλι σε περαιτέρω φυγή ανθρώπων και συρρίκνωση της οικονομίας.
Ένας φαύλος κύκλος δίχως τέλος.
Ακούω συχνά δημοσιολογούντες και πολιτικολογούντες να λένε, χρειαζόμαστε μικρά και εφικτά έργα, κάτι που να γίνεται γρήγορα και εύκολα, δε χρειαζόμαστε μεγάλα έργα, χρειάζονται απλά βήματα κοκ. Της παπαρολογίας το ανάγνωσμα.
Χαμηλά ο πήχης, χωρίς όραμα, τόλμη και σχέδιο.
Τη γνώμη μου μια φορά την έχω πει. Χρειάζονται επενδύσεις μεγάλης οικονομίας κλίμακος, με υψηλή ένταση εργασίας, με υψηλό return on investment (ROI) στην τοπική κοινωνία. Χρειάζονται επενδύσεις «ατμομηχανές» όπως τις λέμε στην οικονομική βιβλιογραφία. Διαφορετικά δεν αντιστρέφεται αυτό το αρνητικό τρεντ.
Το γεγονός ότι είσαι ο πάτος και ο ουραγός έχει όμως ένα πλεονέκτημα: έχεις το δικαίωμα να απαιτείς περισσότερα από τους άλλους. Αυτό λέγεται τακτική αντιστροφής μειονεκτήματος σε πλεονέκτημα.
Δεν έχει εκπονηθεί ποτέ ένα αναπτυξιακό σχέδιο ex nihilo που να βασίζεται στις ιδιαιτερότητες της τοπικής οικονομικής γεωγραφίας, στα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα της περιοχής, στα δυναμικά assets της οικονομικής τοπικής ανάπτυξης.
Πάει κι ο «λευκός δράκος», μας άφησε χρόνους το project στο οποίο είχε επενδύσει πολιτικά ο Περιφερειάρχης για ΑΠ»Ε» με υδρογόνο κτλ. Ξενόφερτο κι αυτό, ό,τι μας λέγανε να κάνουμε το κραδαίναμε με χαρά. Ανίκανοι να εκπονήσουμε κάτι εντελώς δικό μας, ανήμποροι να σκεφτούμε εμείς το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο από εμάς για εμάς που θα λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.
Αλήθεια, τα ξέρουμε κι αυτά;
Θα ήθελα πολύ να ρωτήσω τον Περιφερειάρχη και κάθε υπεύθυνο που πνίγεται στο γραφείο του από χαρτούρα ο φουκαράς και δεν μπορεί να σκεφτεί πέρα από τις χάρτινες στοίβες που τον κρύβουν αν ξέρει ποια είναι αυτά κι αν έχει σκεφτεί ένα αναπτυξιακό σχέδιο με βάση όμως αυτά.
Αν το έχει παραγγείλει σε ένα πανεπιστήμιο να του το εκπονήσει.
Θα ήθελα να ξέρω πώς τα φωτοβολταϊκά πάρκα και τα φουρφούρια λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα μιας περιοχής, η ηλιοφάνεια και η απανεμιά της οποίας είναι μία από τις χαμηλότερες στην Ελλάδα.
«Επενδύσεις» που δεν ξέρουν πού βρίσκονται!
«Επενδύσεις» χωρίς ένταση εργασίας, με μηδενικό ROI στην τοπική κοινωνία, με φυγή και εκροές κεφαλαίων στην έδρα του επενδυτή. Αν κάποιος πχ φτιάξει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη από την Αθήνα, δεν πρόκειται να δει η τοπική κοινωνία ούτε κλάσμα από το εισόδημά του.
2.
Δεν το καταλαβαίνουν, δεν πειράζει. Θα περίμενα κάτι περισσότερο από δεξιούς που υποτίθεται φημίζονται για τις «γνώσεις» τους στα οικονομικά.
Άλλοι πάλι δηλώνουν απογοητευμένοι με τις άμεσες ξένες επενδύσεις που δεν ήρθαν. Δεν έκαναν οι Γερμανοί το εργοστάσιο που υποσχέθηκαν, δεν έκαναν οι Γάλλοι την επένδυση που μας υποσχέθηκαν κοκ.
Πέσε πίτα να σε φάω
Κι ούτε θα την κάνουν, τζάμπα περιμένετε, σε μια περιοχή χωρίς σιδηροδρομική κάλυψη, οδικό δίκτυο, μακριά από λιμάνι για τα εμπορευματοκιβώτια και με πραγματική ταχύτητα ίντερνετ 10 Mbps.
Αλλά ακόμη κι αν δημιουργηθεί μια επένδυση που θα απασχολήσει 100-200 ανθρώπους και θα πανηγυριστεί δεόντως ως «επιτυχία», δε θα σώσει μια περιοχή που θα συνεχίσει να χάνει κι άλλους 30.000 (και βάλε) στην επόμενη δεκαετία.
Λίμνη μήκους 24 χιλιομέτρων, να ‘χουμε να τη θωρούμε.
- Μία λίμνη εντελώς ανεκμετάλλευτη για ιχθυοκαλλιέργεια, πέστροφας, καραβίδας, χελιού, οξύρρυγχου ή και ακόμα ιχθυοκαλλιέργεια και μεταποίηση άλλων ψαριών του γλυκού νερού που ενώ είναι ευτελούς γαστρονομικής αξίας για τον άνθρωπο χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ζωοτροφών πολυτελείας για οικόσιτα ζώα συντροφιάς. Ακόμη και πίσω από κάτι φαινομενικά άχρηστο μπορεί να κρύβεται μια επενδυτική ευκαιρία.
- Μία λίμνη εντελώς αναξιοποίητη για τουρισμό, λέγε με και το μεγαλύτερο συνεδριακό κέντρο της Ελλάδας στον ορεινό όγκο παραπλεύρως της Νεράιδας. Μόνο του αυτό θα μπορούσε να θρέψει τα Σέρβια.
Αυτό είναι επένδυση "ατμομηχανή". Δημιουργεί ένα σωρό άλλες επενδύσεις γύρω του, πχ εταιρίες ενοικίασης αυτοκινήτου, ενοικίασης ποδηλάτου, μαγαζί πώλησης ειδών αλιείας, ανθοπωλεία, μέχρι και σουβενίρ κοκ,
Έχω διαβάσει κατά καιρούς κάποιες ιδέες και αναπτυξιακές –λέει- προτάσεις. Να’χαμε να λέγαμε. Σταγόνες στην καφτή πέτρα.
- Καμία πρόταση καινοτομίας start up όπως πχ η δημιουργία παγκόσμιου κέντρου παραγωγής βιοτοξικών δηλητηρίων και πλάσματος.
Αυτό που ξέρω είναι ότι στην ευρύτερη περιοχή μας υπάρχουν κτηνοτρόφοι που εκτρέφουν εκατοντάδες άλογα κυρίως για μεταφορές ξυλείας σε δύσβατες περιοχές. Αυτό που η περιοχή μας και οι κτηνοτρόφοι δεν ξέρουν είναι ότι τα άλογα είναι εξαιρετικοί αιμοδότες παραγωγής πλάσματος αίματος στη φαρμακοβιομηχανία αντιδότων και μάλιστα σε καθετοποιημένες μονάδες παραγωγής τοξινών με όλο το εύρος της πανίδας από ερπετά, σκορπιούς, βατράχους κοκ.
- Εντελώς αναξιοποίητα μαρμαροφόρα κοιτάσματα με εξαγωγή της πρώτης ύλης χωρίς μεταποίηση.
- Μία αναξιοποίητη καταπληκτική φύση με δάση και υγρό στοιχείο που θα ήταν το ιδανικό μέρος για τη δημιουργία πανευρωπαϊκού κέντρου κλινικής ψυχικής αποκατάστασης νευρικής ανορεξίας, ακόμη και με τη βοήθεια ζώων όπως σκυλιά και άλογα για ιππασία, στο οποίο θα καταφθάνουν νέες και νέοι από όλες τις γωνιές της Ευρώπης, δωρεάν γι' αυτούς, πληρωμένα από τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Πηγαίνουν όμως στην Τουρκία.
3.
- Καμία προοπτική για ανάπτυξη της μόνης και αληθινής ΑΠΕ, της γεωθερμίας, για αγροτική παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας σε θερμοκήπια. Να έρθει ο άλλος να κάνει ένα θερμοκήπιο σε εμάς, γιατί; Θα πληρώνει την ενέργεια φθηνότερα απ’ότι στη Βουλγαρία;
- Παντελής έλλειψη βιομηχανικών ζωνών για προσέλκυση επενδύσεων.
- Παντελής έλλειψη πολυλειτουργικών μοντέλων ανάπτυξης με σύμπραξη περισσότερων κλάδων της οικονομίας όπως
- Πανευρωπαϊκό κέντρο summer university με μαθητές από όλη την Ευρώπη.
- Σχολή μαρμαροτεχνίας και γλυπτικής στην πατρίδα του μαρμάρου (και άλλες χίλιες μύριες σχολές όπως μελισσοκομίας κοκ)
- Κλινική αιμοκάθαρσης στη λίμνη για νεφροπαθείς ασθενής από Θεσσαλονίκη και Λάρισα σε συνδυασμό με δράσεις αναψυχής. Υπάρχει και η βασική υποδομή γι'αυτό: Αυτό το σχολείο στα Ίμερα θα μείνει για καιρό έτσι, ερείπιο; 13 σχολεία κλειστά μόνο στο Δήμο Σερβίων λόγω των περικοπών στην παιδεία. Θα μπορούσα να πω ξεχωριστά για κάθε ένα από αυτά τί θα μπορούσαν να γίνουν. Ως πότε θα μένουν έτσι;
- Πολυλειτουργικό διαδραστικό πάρκο εκπαίδευσης και αναψυχής στη λίμνη.
- Φεστιβάλ βυζαντινής γαστρονομίας, φεστιβάλ γλυπτικής τέχνης (σε συνδυασμό με τη σχολή μαρμαροτεχνίας), δημιουργία διαδραστικών μουσείων βυζαντινής ιστορίας (με προβολές 3D) και βυζαντινής τεχνολογίας (με ρέπλικες και απομιμήσεις) κοκ
- Για περιπατητικό τουρισμό; Θα μας ταίριαζε γάντι. Αν αρχίσω να γράφω, ειδικά σε αυτό το κομμάτι, τελειωμό δε θα έχω.
Τί από τα παραπάνω δεν λαμβάνει υπόψη και δε σέβεται την περιοχή στην οποία βρίσκεται;
Δύσκολα και μεγαλεπήβολα τα παραπάνω;
Ξεκινήστε από κάτι πιο απλό:
Κατάθεση φακέλου υποψηφιότητας της Καστροπολιτείας Σερβίων στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Δεν το είχε σκεφτεί κανείς μέχρι τώρα, αλλά τώρα που υπάρχει η πρόταση, γιατί δεν υλοποιείται;
Δύσκολο;
Πάρκα καλαμποκιού με επιπλέον διπλάσιο εισόδημα για τους αγρότες παραγωγής καλαμποκιού. Να ένα ωραίο και εύκολο πολυλειτουργικό concept.
Δύσκολο;
Πλωτό θερινό σινεμά στη λίμνη με βάρκες
Δύσκολο;
Ένα θέατρο τύπου αρχαίου θεάτρου στην πλαγιά του ορεινού όγκου παραπλεύρως της Νεράιδας, όπως το θέατρο Οδυσσέας Ελύτης στην Ίο, με θέα στη λίμνη.
Δύσκολο κι αυτό;
Γκρινιάζω;
ΟΧΙ.
Αν έκανα στείρους αφορισμούς χωρίς προτάσεις, τότε ναι, θα γκρίνιαζα.
Αλλά έχω το δικαίωμα ως πολίτης να είμαι αγανακτισμένος και απογοητευμένος.
Δημοσίευση σχολίου