Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Η Κοζάνη τίμησε τον ''παππού'' της Άγιο Νικόλαο (ΦΩΤΟ)

Κοζάνη | Χρήστος Καναρόπουλος

"Τῆς ΚΟΖΑΝΗΣ τὴν πόλιν, ἐκ πολλῶν περιστάσεων, καὶ δεινῶν ἐρρύσω παμμάκαρ, Ἱεράρχα Νικόλαε, καὶ ὤφθης τῷ λαῷ Σου θαυμαστῶς, ὡς Ἄγγελος Κυρίου τοῦ Θεοῦ, διὰ τοῦτο ὡς προστάτην ἡμῶν στερρόν,γεραίρομεν κραυγάζοντες· δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ, δόξα τῷ σὲ θαυμαστώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ πᾶσιν ἰάματα"
Με αισθήματα πνευματικής χαράς και μέσα σε ατμόσφαιρα θρησκευτικής ευλάβειας ο φιλάγιος Λαός της Δυτικής Μακεδονίας εόρτασε λαμπρώς σήμερα, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019, τον προστάτη και πολιούχο της Κοζάνης, Άγιο Νικόλαο τον θαυματουργό, Επίσκοπο Μύρων της Λυκίας.
Ευλαβείς πιστοί και προσκυνητές, άνθρωποι κάθε ηλικίας, προσήλθαν ομοθυμαδόν στον ιστορικό Ιερό Μητροπολιτικό και Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου με το εμβληματικό Καμπαναριό να δεσπόζει στο κέντρο της πλατείας, για να προσκυνήσουν το Ιερό του Εικόνισμα και το Ιερό του Λείψανο καθώς και για να επικοινωνήσουν μέσω της προσευχής με τον "παππού" τους, όπως με σεμνή οικειότητα αποκαλούν τον Άγιο οι Κοζανίτες.
Το εσπέρας της Πέμπτης 5 Δεκεμβρίου 2019, τελέστηκε μέγας πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεωργίου, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Θηβών κ. Γεωργίου και Κοζάνης κ. Παύλου, με τη συμμετοχή πλειάδος Ιερέων και Διακόνων, παρόντος του λαού που κατέκλυσε το ιστορικό παλλάδιο του Αγίου Νικολάου.
Ανήμερα της εορτής, του πανηγυρικού Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο οποίος προεξήρχε και της λαμπρής τρισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργούντων του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. Γεωργίου και του οικείου Επισκόπου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, πλαισιουμένων υπό των Ιερέων και Διακόνων με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλο της τοπικής Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη του Οικ. Θρόνου π. Χριστοφόρο Αγγελόπουλο.
Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Θηβών κ. Γεώργιος, ο οποίος με θεολογική ενάργεια ανέλυσε την ακουσθείσα Ευαγγελική Περικοπή του Ευαγγελιστού Λουκά, για να τονίσει ιδιαίτερα ότι ο Σωτήρας Χριστός θεράπευσε και θεραπεύει τόσο το σώμα, όσο και την ψυχή του ανθρώπου, Ανταποκρινόμενος στην προσευχή του κάθε πιστού αναλόγως του μέτρου της πίστεως ενός εκάστου. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Μητροπολίτη της Κοζάνης για την ευγενική πρόσκλησή του να συμπανηγυρίσουν μαζί με τον ευλογημένο λαό της Κοζάνης τον Άγιο Νικόλαο, επαινώντας τον τελευταίο για τη μαζική συμμετοχή του και την ευλάβεια του στον προστάτη του Άγιο Νικόλαο που τον σκέπει και τον προστατεύει από τις "φουρτούνες" της ζωής.
Τέλος, μετά τη Θεία Λειτουργία, πραγματοποιήθηκε μεγαλοπρεπή λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου του αγίου Νικολάου και της Ιερής του Εικόνας στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως, με τη συμμετοχή των Φιλαρμονικών του Δήμου Κοζάνης και του Στρατού, συνοδεία στρατιωτικού αγήματος, των Προσκόπων και των Οδηγών, αντιπροσωπείας του τοπικού Τμήματος του Ερυθρού Σταυρού, των Σημαιοφόρων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κοζάνης καθώς και πλήθος πιστών που παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες συμμετείχαν στην πομπή.
Στη δική του προσλαλιά ο Ποιμενάρχης της Δυτικής Μακεδονίας κ. Παύλος ευχήθηκε στους εκπροσώπους των αρχών και στο πλήθος κόσμου επί τη εορτή του Αγίου Νικολάου, τους προέτρεψε να συνεχίζουν να στέκονται όρθιοι με γενναίο και ορθόδοξο φρόνημα σε κάθε δυσκολία και πειρασμό της σύγχρονης εποχής και να προσπαθούν να μιμηθούν τις μεγάλες αρετές του Αγίου Νικολάου. Τέλος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους αρχιερείς για την λαμπρά παρουσία τους στον εφετινό πανηγυρικό εορτασμό.
Να αναφερθεί ότι στις λατρευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν οι εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, με επικεφαλής τους Βουλευτές του Νομού, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τον Δήμαρχο της Πόλης, κ.α.
Τελετάρχης ήταν ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτ. π. Νικόλαος Βαχτσεβάνος, ο οποίος φρόντισε μαζί με τους Πατέρες του Ναού την άρτια διοργάνωση της πανηγύρεως.
https://www.romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας