Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Η ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία κι εμείς….

Του Γιάννη Στ Αποστολίδη, μέλους της Περιφερειακής Συντονιστικής Επιτροπής Δυτικής Μακεδονίας του ΣΥΡΙΖΑ
Την Πέμπτη 8 Ιουνίου η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε στη δημοσιότητα τις μηνιαίες εκτιμήσεις της από την έρευνα εργατικού δυναμικού για το Μάρτιο 2017.
Στο 22,5% λοιπόν η ανεργία του Μαρτίου, μειωμένη κατά 1,3% σε σχέση με τον περυσινό Μάρτιο. Βάσιμα πλέον μπορούμε να υπολογίζουμε ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας θα αυξήσει ρυθμούς στη συνέχεια του έτους, καθώς ο Μάρτιος δεν ήταν από τους καλύτερους μήνες στο μέτωπο των ροών μισθωτής απασχόλησης (ΕΡΓΑΝΗ).
Λίγα μόνο σχόλια:
Οι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο απασχολούμενοι έφτασαν τα 3.682.416 άτομα, δηλαδή 11.439 περισσότεροι από το Φεβρουάριο και έχουν κάποιας μορφής απασχόληση. Οι άνεργοι 1.068.469 άτομα, είναι μειωμένοι σε σχέση με το Φεβρουάριο κατά 19.400 άτομα, την ώρα που οι οικονομικά μη ενεργοί αυξήθηκαν κατά 6.875 άτομα.
Η Δυτική Μακεδονία κρατάει σταθερά την πρωτιά, κάτι που κάνει επιτακτικό η κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά με το πρόβλημα. Σε λίγες μέρες (Πέμπτη 15/6ου) τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο του 2017, θα το αποτυπώσουν – δυστυχώς πανηγυρικά.
Ήπειρος – Δυτική Μακεδονία έχουν 4,1% υψηλότερη ανεργία από τη δεύτερη αποκεντρωμένη και σχεδόν 5% πάνω από το μέσο όρο της χώρας. Στο Δ’ τρίμηνο 2016 η αποκεντρωμένη είχε μικρότερη διαφορά από τη δεύτερη, ενώ η εκτίμηση του ποσοστού ανεργίας της εμφανιζόταν κατά 0,6% χαμηλότερη. Αναθεωρήθηκαν στη συνέχεια προς τα πάνω και έφθασαν το 27,4%, που είναι και η εκτίμηση για το Μάρτιο. Η απόσταση όμως από τη δεύτερη αποκεντρωμένη μεγάλωσε από 3,3% το Δεκέμβριο σε 4,9% το Μάρτιο του 2017. Στα τριμηνιαία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχουμε στοιχεία για τις Περιφέρειες, και η Δυτική Μακεδονία στο Δ’ τρίμηνο 2016 ήταν η μόνη Περιφέ-ρεια με ποσοστό ανεργίας υψηλότερο του 30%, ενώ η Ήπειρος είναι σε αρκετά χαμηλότερη θέση.
Το 2013 (Μάρτιο) είχαμε το υψηλότερο ποσοστό ανέργων για μήνα Μάρτιο και οι μεταβολές από τότε αφήνουν κάποια δόση αισιοδοξίας, καθώς:
1.      Ο πληθυσμός κατ’ αρχάς εμφανίζεται μειωμένος κατά 174.900 άτομα (σε σύγκριση πάντα με Μάρτιο 2013). Οι 100.100 από αυτούς προέρχονται από το μη ενεργό οικονομικά πληθυσμό και 74.800 από τον οικονομικά ενεργό.
2.      Ο αριθμός των απασχολουμένων στην οικονομία αυξήθηκε κατά 165.800 άτομα και ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 240.600 άτομα.
3.      Η μείωση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, που από την είσοδο στα μνημόνια ανέρχεται σε πάνω από 290.000 άτομα, δηλαδή είναι κάτι λιγότερο από 6%. Τα νούμερα αυτά δεν επιβεβαιώνουν με τίποτε την εκτίμηση της διάστασης του brain gain, που κατά την άποψή μας είναι πρόβλημα δομικό της οργάνωσης της κοινωνίας μας και προϋπήρχε της κρίσης. Βέβαια το μικρότερο μέγεθος ή το γεγονός ότι προϋπήρχε ως πρόβλημα, δε μειώνει την οδύνη μας (και ιδιαίτερα των ίδιων των νέων μας και των οικογενειών τους), αλλά πρέπει να φέρνει στο νου, τις διαμαρτυρίες της μαθητικής νεολαίας του 2008, για το μέλλον που η χώρα τους στέρησε και τους στερεί.
Τι αξία έχουν αυτές οι διαπιστώσεις; Αν δεν αξιοποιηθούν από αυτούς που πρέπει, ΚΑΜΙΑ!
Την ερχόμενη Παρασκευή η ΠΕΔ διοργανώνει τη 2η σύσκεψη για το ζήτημα της ανεργίας στη Δυτική Μακεδονία (η προηγούμενη ήταν 14 Δεκεμβρίου 2016).
Στο αιτιολογικό επισημαίνει το πρόβλημα των εξελίξεων στη ΔΕΗ, προϊδεάζοντας ότι το ενδιαφέρον για τη συμβολή της στην επίλυση του προβλήματος αφήνει εκτός τις Π.Ε. Καστοριάς και Γρεβενών, όπου η ΔΕΗ δεν είναι στις γενεσιουργές αιτίες του προβλήματος της ανεργίας
Εξ άλλου το πρόβλημα της υψηλής ανεργίας στη Δυτική Μακεδονία είναι εδραιωμένο εδώ και πάνω από 20 χρόνια (θύλακας υψηλής ανεργίας η περιοχή) και το πρόβλημα υπήρχε και χωρίς τις σαφώς αρνητικές ως ενδεχόμενο εξελίξεις με την ΔΕΗ.
Το να ζητήσουμε όμως να έρθει, πριν τον πρωθυπουργό που θα έρθει μέσα στον Ιούλιο, στο Αναπτυξιακό Συνέδριο που θα συνδιοργανώσουν Κυβέρνηση και Περιφέρεια, η αρμόδια Υπουργός με το επιτελείο της για να δει όλα τα θέματα (ΟΑΕΔ, προγράμματα κατάρτισης, Κοινωνική Οικονομία κ.α.) είναι αναγκαιότητα.
Αναγκαιότητα όμως είναι να γίνει και τοπικά η απαιτούμενη δουλειά για να ετοιμαστούν προτάσεις που αντιμετωπίζουν τη σημερινή κατάσταση (και όχι ότι υπάρχει στο συρτάρι) και ίσως πρέπει αυτή τη φορά να δοκιμάσουμε νέους τρόπους διαβούλευσης, για να βρούμε νέες ιδέες. Με τις παλιές συνταγές, είδαμε τα αποτελέσματα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας