Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Ο Τζερόνιμο και ο Ιερώνυμος…

Ο Τζερόνιμο ήταν ένας σπουδαίος αρχηγός των Απάτσι που τον 19ο αιώνα έδινε και κέρδιζε σκληρές μάχες κόντρα στους χλωμούς λευκούς και τους Μεξικάνους υπερασπιζόμενος τη φυλή του. Ο Ιερώνυμος είναι ο αρχηγός μιας εκκλησίας που τον 21ο αιώνα δίνει μάχες- που πάντα κερδίζει- υπερασπιζόμενος εξουσίες που του έχουν παραχωρήσει μ' έναν εξωθεσμικό τρόπο και τις οποίες δεν δικαιούται. Το μόνο που τους συνδέει είναι το ίδιο όνομα και η αποτελεσματικότητα στους αγώνες τους, η υπόλοιπη σύγκριση αδικεί κατάφωρα τον πρώτο.
Τον περασμένο χρόνο, ο Νίκος Φίλης, είχε μια κακή -για τον ίδιο- ιδέα η οποία ωστόσο ταιριάζει απόλυτα σ' ένα κοσμικό κράτος. Να αναθέσει τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στους ειδικούς, τους επιστήμονες που ασχολούνται με την διδακτέα ύλη στα σχολεία. Αυτό, δεν ακούγεται απλά λογικό για μια χώρα που ανήκει στη Δύση και δεν συνορεύει με το Ιράν. Ήταν μια ακόμα από τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ πριν κερδίσει την εξουσία (ενταγμένη στο διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους) η οποία ωστόσο αλήθεια είναι πως μεγάλο διάστημα πριν κερδηθεί η εξουσία είχε ατονίσει λίγο, δεν προβαλλόταν με ένταση. Έβλεπες τον Τσίπρα να προσκυνάει κάτι
εικόνες στο Άγιο Όρος, τον έβλεπες ν' αφήνει να πετάξουν κάτι περιστέρια την ημέρα των Φώτων και σκεφτόσουν πως κάτι δεν πάει καλά.
Τα προσκυνήματα Τσίπρα και τα περιστέρια, τα έβλεπε και ο Φίλης ο οποίος ωστόσο πήγε να κάνει του κεφαλιού του νομίζοντας προφανώς πως απλά ο αρχηγός του είχε μικρά διαλείμματα θρησκευτικής κατάνυξης. Και φυσικά έσπασε τα μούτρα του. Ο Φίλης και όλοι όσοι πίστεψαν πως σ' αυτή τη χώρα θα υπάρξει κυβέρνηση που θα πει στους ιεράρχες ν' ασχοληθούν με τις μεταφυσικές τους ανησυχίες και μόνο. Στην ιστορία βοήθησε και ο Καμμένος (λογικό) ο οποίος μπροστά στον Τσίπρα και τον Φίλη είπε στον Ιερώνυμο (ενδεχομένως γονυπετής) πως αν του το ζητήσει, θα ρίξει την κυβέρνηση. Ντροπιαστική σκηνή αλλά κανένας δεν ισχυρίστηκε ότι δεν είναι πραγματική.
Η συνέχεια γνωστή. Ο Ιερώνυμος που ήθελε να εξακολουθεί να έχει λόγο η εκκλησία στον τρόπο διδασκαλίας ενός μαθήματος (όπως θέλει να μετέχει με εξωθεσμικό τρόπο και στη διαμόρφωση πολιτικής σε άλλα επίπεδα), βγήκε νικητής. Μια νίκη που κόστισε στον Φίλη την υπουργική του καρέκλα και μια νίκη που ανακοίνωσε χθες ο Ιερώνυμος στους υπόλοιπους ρασοφόρους της Συνόδου. Τις φράσεις του να την αποθηκεύσουμε για να τις θυμίζουμε σε κάποιους που εξακολουθούν να λένε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αριστερό πρόσημο.
Έχουν ως εξής: ’’Το υλικό μαθητείας που θα αποτελέσει τα βιβλία τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από το σχολικό έτος 2018-2019 πριν τυπωθεί θα τεθεί εις την διάθεσιν της Εκκλησίας για την απαιτούμενη δογματική παρακολούθηση’’. Να το εξηγήσουμε λίγο; Τα βιβλία των θρησκευτικών θα γράφονται αλλά δεν θα τυπώνονται. Το υπουργείο Παιδείας (πόσο αριστερός αυτός ο Γαβρόγλου!) θα τα στέλνει στη Μητρόπολη ή κάπου εκεί για να τα εγκρίνουν και οι παπάδες. Και μόνο όταν αυτό συμβεί, θα πηγαίνουν στο τυπογραφείο!
Γ. Παντελάκης-liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας