Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Η μεικτή χορωδία ‘’Ελίμεια’’ Κοζάνης εκκλησιάστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Η μεικτή 40μελής χορωδία ‘’Ελίμεια’’ Κοζάνης εκκλησιάστηκε (Κυριακή, 25-6-2017) στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου (εν Ολύμπω) Βελβεντού.

Οι πιστοί, μέσα στους οποίους και οι από την Κοζάνη χορωδοί, άκουσαν τους ύμνους της ημέρας από τον εκκλησιαστικό χορό των ψαλτών (Γιάννη Τζινίκο, Γιάννη Παπαγόρα, Βασίλη Καρανώτα, Δήμητρα Βαλωμά και Αριστείδη Σταμάτη) και τα ψαλλόμενα ‘’λειτουργικά’’ σε ήχο δεύτερο και οι χορωδοί της ‘’Ελίμειας’’ Κοζάνης επαίνεσαν το χορό των ψαλτών για την ωραία ψαλμωδία και για το ύφος της σύνθεσης όλων των φωνών.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Ιερός Ναός φιλοξένησε τους χορωδούς στο αρχονταρίκι του με προσφορά καφέ, γλυκίσματα και δροσερό νερό των Πιερίων ορέων.

Ενθουσιασμένοι οι χορωδοί τραγούδησαν στον αύλειο χώρο του Ναού, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Κλεοπάτρας Τζιουρά, το γνωστό τραγούδι ‘’Καϋμός’’ σε στίχους του Δημήτρη Χριστοδούλου και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Η νέα μαέστρος της ‘’Ελίμειας’’ Κοζάνης Κλεοπάτρα Τζιουρά καθηγήτρια πιάνου και διπλωματούχος της βυζαντινής μουσικής διαδέχτηκε στην ‘’Ελίμεια’’ τον αείμνηστο και ταλαντούχο μουσικό και μαέστρο Γιάννη Παφίλη, τον πρώτο δάσκαλο μουσικής στην μπάντα του Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού, όπου μεταξύ των μαθητών του ήμουν κι εγώ (μαθητής Γυμνασίου) σπουδάζοντας και παίζοντας τρομπέτα. ‘’Όταν ανέλαβα αισθάνθηκα ένα μεγάλο βάρος, ο μαέστρος ήταν πολύ ικανός’’, είπε πάνω στην κουβέντα η νέα μαέστρος εκτιμώντας τον Γιάννη Παφίλη και το έργο του – τη μεικτή χορωδία ‘’Ελίμεια’’ Κοζάνης που άφησε παρακαταθήκη.

Η μεικτή χορωδία ‘’Ελίμεια’’ Κοζάνης προβάλλει τραγούδια από την ελληνική και κλασική μουσική και έχει στο μουσικό της απόθεμα και εκκλησιαστικό πρόγραμμα. Φέτος έψαλε το Βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Κοζάνης, το τροπάριο της Κασσιανής ‘’Κύριε η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή…’’. Πέρσι έψαλε τον ίδιο Ύμνο στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης.

Η πρόεδρος του συλλόγου Αναστασία Γκλιάνα (το γένος Δαλαμπή από το Βελβεντό), μας μίλησε για τις δραστηριότητες της ‘’Ελίμειας’’ Κοζάνης και τη συμμετοχή της σε συναυλίες και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (λ.χ. στην Ελβετία) και ότι η πορεία της χορωδίας βαδίζει στα χνάρια του σπουδαίου Γιάννη Παφίλη με την νέα μαέστρο, που τη διακρίνει η σεμνότητα, και συνεχίζει την πορεία της.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού εύχεται καλή και δημιουργική μουσική πορεία στη μεικτή χορωδία ‘’Ελίμεια’’ Κοζάνης.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος, 25-6-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας