Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Εκδρομή στην παραδεισένια Νεράϊδα Κοζάνης!! (video)

Από το enallaxnews.gr 2/12/2016
Η Νεράιδα είναι ένα από τα πιο ταλαιπωρημένα χωριά του Ν. Κοζάνης…
Οι κάτοικοί της είναι πρόσφυγες από το ΝΑ Πόντο της περιοχής Σεβάστειας, όπου με την ανταλλαγή το 1922 άφησαν όλο το βιό τους και εγκαταστάθηκαν κοντά στα Λεύκαρα Κοζάνης.Περίπου δύο χιλιόμετρα βόρεια από τη Νεράιδα, στο λόφο «Πατσούρα», που υψώνεται πλάι στην αριστερή όχθη του Αλιάκμονα, εντοπίστηκαν τα λείψανα (θεμελιώσεις κτηρίου, κιβωτιόσχημοι τάφοι και όστρακα αγγείων ) ρωμαϊκού οικισμού.Το μέρος αυτό ήταν άγονο και χωρίς νερό. Όπως καταλαβαίνετε τα προβλήματα ήταν πολλά και δύσκολα.Ετσι το 1929 αποφάσισαν να κατέβουν το λόφο, κοντά  στον ποταμό Αλιάκμονα και να στήσουν το σπιτικό τους   από την αρχή, κοντά  στον ποταμό Αλιάκμονα.

Ονομασία

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παλαιότερων κατοίκων της, η ονομασία του χωριού προέρχεται από Νεράιδες που εμφανιζόντουσαν μόλις σουρούπωνε, στους πρώτους πρόσφυγες κατοίκους της περιοχής, που διέσχιζαν το λοφίσκο έξω από το παλαιό χωριό. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, όταν οι Νέοι του χωριού περνούσαν την Γέφυρα, Νεράιδες του ποταμού προέτρεπαν αυτούς να πέσουν στο Ποτάμι, για να τις συναντήσουν. Την ονομασία του χωριού την έδωσε ο τότε Δεσπότης Σερβίων – Κοζάνης Μακαριστός Ιωακείμ, που όταν είδε τα πολλά νερά που ανάβλυζαν στην όχθη του ποταμού, ενθουσιάστηκε και πρότεινε στους κατοίκους από Νέα Ηράκλεια να μετονομασθεί σε ΝΕΡΑΪΔΑ.
Οι κάτοικοι με πολύ κουράγιο και βοηθώντας ο ένας τον άλλον, έχτισαν τα σπίτια τους,  άρχισαν να καλλιεργούν τα εύφορα χωράφια, τα οποία ήταν απέναντι στο ποτάμι και να ασχολούνται με την κτηνοτροφία.
Η ζωή τους κυλούσε ομαλά και προοδευτικά, καθώς εκείνο τον καιρό είχαν κατασκευάσει μικρό υδραυλικό φράγμα στο ποτάμι και με το νερό των πηγών είχαν δωρεάν ύδρευση και άρδευση.
Πέρασαν τα χρόνια μέχρι το 1974 και η ΔΕΗ λόγω του Υδροηλεκτρικού  ΥΗΣ Πολυφύτου εξανάγκασε δια της βίας με το κλείσιμο του φράγματος τους κατοίκους να μεταγκατασταθούν για Τρίτη φορά . Αυτή ήταν πιο οδυνηρή από τις άλλες, διότι κομμάτιασε το χωριό. Πολλοί από τους κατοίκους εγκαταστάθηκαν στο σημερινό λόφο της Νεράιδας, καθώς και  στο Πλατύ Ημαθίας, στην Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στην Κοζάνη ενώ αρκετοί ξενιτεύτηκαν.
Η κατάσταση ήταν δραματική, οι αποζημιώσεις ήταν πολύ μικρές και δεν υπήρχε εργασία. Η ΔΕΗ και οι κρατικοί μηχανισμοί ήταν απόντες και οι κάτοικοι δεν εντάχθηκαν στο καθεστώς των πληττομένων.
Τριάντα εννέα χρόνια από τότε, η παρουσία του κράτους ήταν πολύ μικρή σε αντίθεση με άλλα απαλλοτριωμένα χωριά  της ΔΕΗ. Παρόλα αυτά οι κάτοικοι  με το κουράγιο και την αγάπη τους για το χωριό, κατάφεραν ο λόφος της Νεράιδας να γίνει ένα καταπληκτικό αξιοθέατο, με πάρα πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο.
Η Νεράιδα και οι παραδεισένιες ομορφιές της.
Η  Νεράιδα είναι ένα πανέμορφο τουριστικό χωριό του Δήμου  Σερβίων – Βελβεντού νομού Κοζάνης. Κτισμένη στην κορυφή του λόφου και ακριβώς επάνω από την Γέφυρα Σερβίων ηγείται  του κέντρου της λίμνης Πολυφύτου. Η πλεονεκτικής της αυτή τοποθεσία αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου. Καθημερινά  σταθμεύουν τουριστικά λεωφορεία  με τουρίστες από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.
Από την Νεράιδα ο επισκέπτης μένει ενθουσιασμένος, καθώς το υγρό και στερεό στοιχείο ξετυλίγονται μοναδικά  στα πόδια του και σε συνδυασμό με τα παιχνίδια της φύσης προσφέρουν  από κάθε γωνιά του χωριού μια μαγευτική εικόνα.  Η Λίμνη Πολυφύτου, η Γέφυρα Σερβίων , τα Πιέρια Ορη και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα είναι μερικά χαρακτηριστικά  που συνθέτουν το φυσικό μαγευτικό τοπίο, το οποίο μένει ανεξίτηλα χαραγμένο στην μνήμη του κάθε επισκέπτη.
Οι  Ταβέρνες, οι Καφετέριες και τα Ξενοδοχεία που λειτουργούν περιμετρικά της Νεράιδας είναι οικογενειακές επιχειρήσεις και φημίζονται για το υψηλό αίσθημα φιλοξενίας και το μεράκι στην εργασία τους. Τα αγνά και ποιοτικά υλικά που χρησιμοποιούν, η καλή και ποιοτική μουσική σε συνδυασμό με την μαγευτική θέα ανταμείβουν τον κάθε επισκέπτη,  αφήνοντάς του τις καλύτερες εντυπώσεις.

Τι θα δείτε  
Η Νεράιδα είναι ένα πολύ μικρό γραφικό χωριουδάκι και έχει μόνο ένα κεντρικό δρόμο στρωμένο με κυβόλιθους.
Στην είσοδο του χωριού υπάρχει μικρό πάρκο με παγκάκια. Από το σημείο αυτό μπορείτε να δείτε το ηλιοβασίλεμα, το Λιμανάκι της Νεράιδας, τις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Κοζάνης  να αγναντέψετε όλο το δυτικό κομμάτι της λίμνης με τους μικρούς γραφικούς κολπίσκους της και όλα τα παραλίμνια χωριά που βρίσκονται βορειοδυτικά του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού.
Ο κεντρικός δρόμος θα σας οδηγήσει στο κέντρο του χωριού και στις εισόδους όλων των καταστημάτων.
Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται  η  μικρή πανέμορφη πλατεία με τα διάφορα δένδρα και θαμνώδη φυτά. Το κέντρο του ενδιαφέροντος σε αυτή κλέβει το ρολόι του χωριού, το οποίο είναι εγκατεστημένο πάνω σε μια επιβλητική αψίδα ύψους τεσσάρων μέτρων .
Απέναντι από την κεντρική πλατεία τα ηνία παίρνει η εκκλησία του  πολιούχος της Νεράιδας  ο  Αγιος Γεώργιος,  η οποία  θα σας εντυπωσιάσει  από την μοναδικά διακοσμημένη και  αγιογραφημένη πρόσοψή της . Δεν είναι λίγοι οι θαυμαστές της, οι οποίοι  την  επιλέγουν  κάθε χρόνο, είτε προκειμένου να τελέσουν το μυστήριο του γάμου τους,  καθώς  όπως λένε τους φέρνει γούρι και ευτυχία στην ζωή τους, είτε προκειμένου να τελέσουν το μυστήριο της βάπτισης και να μοιραστούν εκεί  μαζί με συγγενείς και φίλους, εκτός από το ωραιότερο δώρο του Θεού, τον χώρο  που  βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία, το πάρκο της Νεράιδας.
Το πάρκο της Νεράιδας αποτελεί επίσης αναπόσπαστο κομμάτι του φωτογραφικού άλμπουμ των νιόπαντρων  ζευγαριών αφού εκμεταλλευόμενοι το φόντο της Γέφυρας, της λίμνης και της μαγευτικής πανσελήνου που ανατέλλει από  την κορυφογραμμή των Πιερίων,  το τοπίο υπόσχεται μοναδικές αναμνηστικές φωτογραφίες.
Στο πάρκο επίσης πολύ σύντομα θα εγκατασταθεί παρατηρητήριο με τηλεσκόπιο (μέσω προγράμματος Leader), για την παρατήρηση του καταπληκτικού φυσικού τοπίου (Καλντέρα της Νεράιδας).
Η  παιδική χαρά συμπληρώνει το πάζλ της κεντρικής πλατείας με τα πολλά παιδικά παιχνίδια, , τα οποία προσφέρουν ώρες χαράς για τα παιδιά  και ώρες ξεγνοιασιάς για τους γονείς.
Ο Περιπατητικός Πεζόδρομος μήκους 500 μέτρων ζώνει περιμετρικά την Νεράιδα, ξεκινά από την είσοδο του χωριού και καταλήγει στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
Βαδίζοντας τον πεζόδρομο θα συναντήσετε πολλά  αρωματικά φυτά, όπως τσάι του βουνού, μέντα, θυμάρι και χαμομήλι. . Επίσης από εκεί  μπορείτε να ανακαλύψετε μύθους του παρελθόντος και να  οδηγηθείτε στην  μεγάλη  σπηλιά της Νεράιδας με τις φωλιές των αγριοπερίστερων και νυχτερίδων.
Μπορείτε να βιντεοσκοπήσετε ή να φωτογραφήσετε  ολόκληρη την λίμνη έχοντας ως φόντο τα Πιέρια , το Βελβεντό, τα Σέρβια, τα κάστρα, το φαράγγι Σερβίων και όλα τα παραλίμνια χωριά του Δήμου Σερβίων Βελβεντού.
Μικρά χωμάτινα μονοπάτια ανάμεσα από το δάσος των πουρναριών σας οδηγούν στα ξέφωτα του λόφου, έτσι ώστε να απολαύσετε το υπέροχο ηλιοβασίλεμα και αν έχετε σύμμαχο τον καιρό και φανείτε τυχεροί, ένα φανταστικό ουράνιο τόξο, που το ένα άκρο του ακουμπά το λόφο της Νεράιδας και το άλλο την Υψηλή Γέφυρα Σερβίων.
Ακόμη  θα δείτε πολλούς ερασιτέχνες ψαράδες να ψαρεύουν παραλίμνια  και πάνω από την γέφυρα, για Γουλιανό, Γριβάδι, Μπρικί, Κέφαλους και Πλατίκες.
Βαρκούλες των επαγγελματιών ψαράδων να περιτριγυρίζονται από  πολλά είδη πουλιών, τα οποία φωλιάζουν στα νησάκια της λίμνης, όπως Φλαμίνγκος, Κορμοράνους, Γλάρους, Αγριόπαπιες, Αγριόχηνες και Αγριόκοτες. Εχουν παρατηρηθεί 170 είδη πουλιών.
Δραστηριότητες
Ψάρεμα στην λίμνη και Διαγωνισμός ψαρέματος, Αγώνες κολυμβητικοί ο διάπλους της λίμνης, Σκι και κωπηλασία στην λίμνη με Πανευρωπαϊκούς και Πανελλαδικούς Αγώνες.
Εκδηλώσεις  Φανός τις Απόκριες, καρναβάλι Σερβίων, Πλατανορέμματος , Καρναβάλι Κοζάνης, Φάτνη τα Χριστούγεννα,  καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις  από τον Μορφωτικό Σύλλογο Νεράιδας και κάθε πενταετία Αντάμωμα Νεραϊδιωτών.
Εκδρομές
Εχοντας σαν κέντρο την Νεράιδα  και διαμένοντας σ΄ αυτήν, μπορείτε να οργανώσετε ημερήσιες αποδράσεις σε όλα τα τουριστικά σημεία του Δήμου Σερβίων Βελβεντού.
Μπορείτε να επισκεφτείτε:  στο Βελβεντό το πανέμορφο φυσικού κάλους Σκεπασμένο με τους καταρράκτες και τα 70 εξωκλήσια ,στα Σέρβια τα Βυζαντινά Κάστρα και το φαράγγι με τις μορφές των βράχων, στο Μικρόβαλτο τα μοναδικά παγκοσμίως Μπουχάρια και Νοχτάρια, τον αρχαιολογικό χώρο της Αιανής, το εξαιρετικό Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης και το Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο της ΔΕΗ  ΠΟΛΥΦΥΤΟΥ.
Πως θα  έρθετε
Η Νεράιδα βρίσκετε στο κέντρο του Δήμου Σερβίων Βελβεντού και όχι μακριά από την Κοζάνη και Θεσσαλονίκη.
Αποστάσεις:
Από τα Σέρβια μόλις  6 χλμ  5 λεπτά της ώρας
Από Βελβεντό 9 χλμ  14 λεπτά της ώρας
Από Κοζάνη  16  χλμ  12 λεπτά της ώρας
Από Θεσσαλονίκη  (Λευκό Πύργο) 138 χλμ 1 ώρα 20 λεπτά της ώρας
Από Αθήνα (Ομόνοια) 458 χλμ  5 ώρες
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ:

6 σχόλια:

Ξενοφών Βαΐζογλου είπε...

Ευχαριστούμε το enallaxnews για την δημοσίευση και τον aprilo για το ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ βίντεο.
aivres ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια μπορεί να κατσει καποιος πανω απο 2 ωρες στη Νεραιδα σας. Τι να δει δηλαδη; Έλεος.

Ανώνυμος είπε...

Δε μας λες που μπορεί αλλού να κάτσει 2 ώρες;
Αντε βγάλε και άλλες ζήλιες να ξαλαφρώσεις

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΥΝΝΕΧΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΕΡΑΙΔΑ-ΚΟΖΑΝΗΣ ???
ΔΩΣΕ ΑΠΑΝΤΗΗ ΒΑΙΖΟΓΛΟΥ

Ανώνυμος είπε...

Χαχαχαχαχα Αντε Βαΐζογλου
Πάντως Νομού Κοζάνης είναι σίγουρα, τώρα αν είναι των Σερβίων ή του Βελβεντού μπερδεύομαι, όπως και να έχει είναι ένα πανέμορφο με θαυμαστική θέα τουριστικό χωριό

Ανώνυμος είπε...

NOMOS KOZANHS DEN YPARXEI
PERIFEREIA DYTIKHS MAKEDONIAS YPARXEI

Το Προφίλ μας