Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Η λέξη που δεν λες... στην οικονομία

Γράφει ο Αντώνης Δαλίπης
Είναι να απορεί κανείς γιατί η απαγορευμένη για την οικονομία λέξη περί εκλογών αρχίζει να χρησιμοποιείται τελευταία όλο και πιο συχνά και μάλιστα από τα πιο επίσημα χείλη.
Αλ. Τσίπρας και Ευκλ. Τσακαλώτος, με διαφορά μιας ημέρας ο ένας από τον άλλο, διατύπωσαν, έστω και ως απειλή, την πιθανότητα προσφυγής στις κάλπες.
ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΙΑΣ άξιον γιατί σε μια εποχή που διεξάγονται οι πιο κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα για να κλείσει η αξιολόγηση, η αναφορά και μόνο της λέξης απειλεί όχι μόνο να τινάξει στον αέρα όλη τη συμφωνία, αλλά και να θέσει σε κίνηση τον εκλογικό και φαύλο κύκλο στην οικονομία.
Αυτό γίνεται μάλιστα όταν είναι δεδομένο ότι τους δανειστές απασχολούν, αυτή τη στιγμή, πολύ σοβαρότατα προβλήματα από τη συμφωνία με την Ελλάδα, όπως το αυριανό δημοψήφισμα στην Ιταλία και οι εκλογές στην Αυστρία, που δοκιμάζουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Εάν υποτεθεί ότι μ’ αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται ένας πειθαναγκασμός, αν όχι εκβιασμός, των δανειστών προκειμένου να συρθούν σε πολιτική, συμβιβαστική λύση, τότε διαπράττεται μέγα πολιτικό λάθος.
Γιατί τώρα πια κανείς στις Βρυξέλλες δεν φοβάται την ανάδειξη αντιμνημονιακού στην Αθήνα μέσα από εκλογές, αφού όλοι έγιναν... μνημονιακοί, ενώ, αντίθετα, πολλοί θα ξενυχτήσουν το βράδυ της Κυριακής με τον φόβο μιας νίκης ενός κωμικού και λαϊκιστή στη Ρώμη και ενός ακροδεξιού στη Βιέννη, που κινδυνεύουν να προκαλέσουν επικίνδυνες αναταράξεις.
Αντίθετα, για την Ελλάδα δεν αποκλείεται οι «σκοτεινές δυνάμεις» να επιδιώκουν να εμπεδώσουν τώρα το ίδιο μάθημα που έδωσαν και το 2015 με το «πάθημα» Σαμαρά-Βενιζέλου, οι οποίοι σύρθηκαν τότε στις εκλογές, χωρίς να εξασφαλίσουν έστω και μια ομολογία για χαλάρωση της λιτότητας, που τόσο ανέμεναν από το Βερολίνο.
Αυτή την ώρα που όλη η Ευρώπη σείεται και όλοι, Γερμανοί, Γάλλοι, Ολλανδοί, έχουν πια τα δικά τους προβλήματα και τους δικούς τους φόβους, η Ελλάδα παύει να τρομάζει.
το επιχείρημα για εκλογές κανέναν πια δεν συγκινεί, κανέναν δεν κινητοποιεί.
Κι αν η χώρα επιμείνει να χτυπά τον εκλογικό συναγερμό, ο κίνδυνος να παγιδευτεί η ίδια σ’ αυτόν είναι εμφανής.
Μαζί, βέβαια, θα βραχυκυκλωθεί με τα γνωστά δυσμενή αποτελέσματα και η οικονομία. Αλλωστε, ο εκλογικός κύκλος ανοίγει ξαφνικά και πριν κλείσει αφήνει το μαύρο στίγμα του πρώτα στην πολιτική και μετά στην οικονομία.
Συνεπώς, το φόβητρο για διενέργεια εκλογών δεν είναι καλή ιδέα. Ξεκινά σαν απειλή και στη συνέχεια κινείται αυτοτροφοδοτούμενο χωρίς κανείς να μπορεί να το σταματήσει.
Προσοχή λοιπόν. Οι εκλογές είναι μια λέξη που δεν λες, εκτός κι αν η μοιραία απόφαση έχει ήδη ληφθεί.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας