Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Είναι εθνική επιτυχία ή τραγωδία

Γράφει ο Αντώνης Δαλίπης
Αυτοί οι αστερίσκοι που συνοδεύουν κάθε συμφωνία με την τρόικα λειτουργούν σαν βόμβα που σκάει κάθε φορά στα θεμέλια της οικονομίας.
Από τον Απρίλιο του 2010 που εισήλθε η χώρα στα Μνημόνια και μέχρι τώρα, καμία ανασκόπηση, αξιολόγηση, εξέταση της πορείας της οικονομίας δεν έγινε χωρίς να τεθούν στο τέλος αστερίσκοι και επιφυλάξεις από τους δανειστές.
Εξίμισι χρόνια τώρα στα δεκάδες Eurogroup, στις πάμπολλες συναντήσεις κορυφής και στις εκατοντάδες πολύωρες συναντήσεις των τεχνοκρατών σε υπουργεία, ξενοδοχεία, ακόμη και σε έδαφος τρίτων χωρών, καμία συμφωνία δεν έκλεισε χωρίς υποσημειώσεις και επισημάνσεις για την ανάγκη προσαρμογής της χώρας στα συμφωνηθέντα.

Δυστυχώς, η ίδια «παράδοση» συνεχίζεται και τώρα στα μέσα της εφαρμογής του τρίτου σκληρού μνημονίου.
ΒΕΒΑΙΑ, η κυβέρνηση έσπευσε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας να μιλήσει για «εθνική επιτυχία» στο Eurogroup, εστιάζοντας μόνο στη συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του Δημοσίου χρέους.
Δεν θελησε να δει ούτε την οριστική απόρριψη των δανειστών για άμεση μείωση του χρέους που ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση και αργότερα ως κυβέρνηση θεωρούσε εύκολη υπόθεση με μια ηρωική «έφοδο στους ουρανούς», ούτε τους δεκάδες αστερίσκους από τους 18 υπουργούς Οικονομικών και το ΔΝΤ που άφησαν μετέωρη την αξιολόγηση του προγράμματος.
Κι αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, υπερεκτιμά το δευτερεύον και υποεκτιμά και υποβαθμίζει το πρωτεύον.
ΦΑΙΝΕΤΑΙ 'Η ΔΕΙΧΝΕΙ να αδυνατεί να αντιληφθεί ότι η παράταση της αξιολόγησης και οι πολλοί αστερίσκοι που τίθενται κάθε φορά καταδικάζουν την οικονομία σ’ έναν αργόσυρτο ρυθμό και θέτουν σε λειτουργία όλες εκείνες τις δυνάμεις που την οδηγούν στην χρόνια αποτελμάτωση.
ακριβως αυτό το αργό σύρσιμο που κατά την εφαρμογή του πρώτου Μνημονίου επέβαλε την ανάγκη για το δεύτερο Μνημόνιο και με τη σειρά του αυτό έφερε το τρίτο.
Όμως, τώρα το χειρότερο είναι ότι αυτά τα ήξεις αφήξεις συνεχίζονται τη στιγμή που όλα δείχνουν πως τα Μνημόνια τέλειωσαν και έρχονται τα χειρότερα...
Ήδη, ο γνωστός μας Σόιμπλε μας προσφέρει και? τρίτη λύση, επαναφέροντας την απειλή του Grexit. Μια λύση που θα επιχειρηθεί τώρα να είναι πιο ηχηρή μετά και τις τελευταίες προεκλογικές παροχές του Αλ. Τσίπρα.
Γι’ αυτό και το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν είναι ούτε εθνική επιτυχία, ούτε βέβαια εθνική τραγωδία. Απλώς μένει να αποδειχθεί αυτό από τις εξελίξεις.
Το σίγουρο είναι ότι η αβεβαιότητα τώρα συνεχίζεται με περισσότερη ένταση και παραλύει την οικονομία. Και μάλλον αυτό βλέπει καθαρά η κυβέρνηση και ανοίγει... πανιά για εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας