Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Ομιλία Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό 2017

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Ελπίζω και αυτή τη φορά να μας ακούει από το γραφείο του γιατί η συνήθης τακτική του είναι να μην είναι εδώ.
Κουραστήκαμε να σας ακούμε να μιλάτε για σκληρές διαπραγματεύσεις.
Επιστρέφετε κάθε φορά σαν τον Σεβάχ τον Θαλασσινό με διηγήσεις για δήθεν μάχες και κατορθώματα.
Για την Ελπίδα που έρχεται
Για το σήμερα που είναι καλύτερο απ’ το χθες.
Για το χαμόγελο που επιστρέφει -αλήθεια σε ποιους;
Ντυθήκατε  αριστερός επαναστάτης στον επικήδειο του Φιντέλ.
Εκεί οι δανειστές έγιναν  δυνάστες. Εδώ ξαναγίνανε οι προστάτες σας.

Πόσους ρόλους έχετε ακόμη να υποδυθείτε κ. Τσίπρα;
Βιαστείτε λοιπόν. Όχι τίποτα άλλο, τελειώνουν εκτός από το χρόνο και οι στολές παραλλαγής στο βεστιάριο του συγκυβερνήτη σας.
Όλη αυτή η παρωδία γίνεται ακόμα πιο εξοργιστική με όλα όσα μας φέρνετε   με τον Προϋπολογισμό του 2017.
Γιατί αυτός δεν είναι προϋπολογισμός.
Είναι τελικά απολογισμός, απολογισμός ήττας.
Ένα πικρό ημερολόγιο δύο χαμένων χρόνων.
Κι εσείς πανηγυρίζετε.
Φύσηξε ο αέρας της ανάπτυξης και δεν τον νιώσαμε;
Μειώθηκε το χρέος και δεν το πήραμε χαμπάρι;
Γέμισε η χώρα με φουγάρα ή το πλάνο ακυρώθηκε;
Σκίσατε τα μνημόνια και δεν το έγραψε η Αυγή για να το μάθουμε όλοι;
Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έγινε. Δυστυχώς απολύτως τίποτα!
Προς τι, λοιπόν, η θριαμβολογία;
Προς τι η μεγάλη γιορτή για το Eurogroup?
Αποτυχία  ΔΥΟ στα ΔΥΟ!!
Πήρατε το χειρότερο για τη χώρα, από αυτό που ζητούσε το ΔΝΤ και το χειρότερο για τη χώρα από αυτό που ζητούσε η Ευρώπη!
Πήρατε μια αναδιάρθρωση που θα ωφελήσει τους Έλληνες μετά από 24 χρόνια και ένα πλεόνασμα 3,5% για τα επόμενα χρόνια που είναι αδύνατον να επιτευχθεί.
Αλυσοδέσατε τη χώρα κ. Πρωθυπουργέ. Αυτή είναι η αλήθεια και αφήστε τα πανηγύρια.
Αλλά φυσικά έτσι και το ΔΝΤ βρίσκει ένα φύλλο συκής ώστε να επιστρέψει στο πρόγραμμα και ο κ. Σόιμπλε και οι ευρωπαίοι ξενοιάζουν όχι μόνο μέχρι τις Γερμανικές Εκλογές αλλά για αρκετά χρόνια ακόμα. Μια χαρά τους εξυπηρετήσατε.
Και μάλιστα χάρη στη διαπραγμάτευση σας έχουμε δύο Μνημόνια στο κατώφλι μας!!
Το Μνημόνιο 3 PLUS με το ΔΝΤ και -αφού όλοι προεξοφλούν και ο Προϋπολογισμός το προβλέπει ρητά ότι η χώρα θα αργήσει πολύ να ξαναβγεί στις αγορές- το Μνημόνιο 4 μετά το 2018.
Και το μόνο ερώτημα αναπάντητο είναι: Ποιος θα βάλει την υπογραφή; Εσείς ή κάποιος άλλος;
Η πατρίδα μας μια φορά ακόμη στην ιστορία της πληρώνει ακριβά την έλλειψη εθνικής ομοψυχίας και συνεννόησης.
Ό,τι χτίστηκε, με μεταρρυθμίσεις μέσα στην κρίση, όποια χαραμάδα ελπίδας πήγε να ανοίξει, με πολύ δυσκολία και τόσες μα τόσες θυσίες όλων μας, όλα έγιναν καπνός.
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θα άλλαζε την Ευρώπη.
Και στο επίκεντρο, μόνιμα, ο Ελληνικός λαός.
Η μεσαία τάξη, που αντιμετωπίζει την ισοπέδωση και την φτωχοποίηση, με τα συνεχή μέτρα, την ύφεση, τους φόρους, την ανεργία.
Οικογένειες που παρακολουθούν αυτή τη συζήτηση και είμαι σίγουρη ότι θα περίμεναν από όλους εμάς να τους δώσουμε όλοι μαζί μια πραγματική ελπίδα.
Αντί γι’ αυτό στο ίδιο έργο θεατές.
Δημιουργική ασάφεια, πρόγραμμα γέφυρα, θεωρία των παιγνίων, απειλή εκλογών, παροχές μιας χρήσης.
Εμείς δεν θα κρατήσουμε την ίδια μίζερη στάση που κράτησε ο κ. Τσίπρας τα προηγούμενα χρόνια, γιατί μέρισμα δόθηκε και το 2014.
Και αυτό γιατί αντιλαμβάνομαι απόλυτα ότι οι συμπολίτες μας ,τους οποίους αφορά το ζήτημα αυτό, έχουν απόλυτη ανάγκη έστω και αυτό το μικρό ποσό που θα πάρουν εφάπαξ.
Αλλά μην προκαλεί ο Πρωθυπουργός μιλώντας για 13η σύνταξη. Γιατί η 13η σύνταξη αφορά μόνιμο μέτρο, δεν χορηγείται πετσοκομμένη ως εφάπαξ επίδομα. Και βέβαια προϋποθέτει ότι έχεις δώσει τη 12η, εσείς όμως τους την έχετε ήδη πάρει!
Τα πλήρωσαν πολύ ακριβά οι Έλληνες πολίτες και οι χαμηλοσυνταξιούχοι αυτά τα μέτρα.
7,2 δις πήρε από την τσέπη των Ελλήνων ο κ. Τσίπρας με το μνημόνιό του μέσα σε 2 χρόνια.
Οι χαμηλοσυνταξιούχοι πλήρωσαν χάνοντας το ΕΚΑΣ, πλήρωσαν τους  έμμεσους φόρους, πλήρωσαν με την αύξηση της εισφοράς υγείας στις συντάξεις.
Αλλά εδώ υπάρχει ένα ακόμη μεγάλο θέμα.
Το πλεόνασμα του 1,1 δις περίπου πάνω από το στόχο, δεν οφείλεται στην ανάπτυξη, αλλά στην υπερφορολόγηση του Ελληνικού λαού.
Κάθε ευρώ που μπαίνει στο δημόσιο ταμείο είναι το τίμημα αιματηρών θυσιών.
Προέρχεται από την άνιση καθημερινή μάχη που δίνουν όσοι επιμένουν να παράγουν, όσοι προσπαθούν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές, να ζήσουν με στερήσεις με περιορισμένα εισοδήματα, με υποβαθμισμένες κοινωνικές παροχές.
Αυτοί οι πολίτες αδικαιολόγητα πλήρωσαν επιπλέον 1,1 δις ευρώ και  επιστρέφετε σε κάποιους από αυτούς  τα 617 εκατ.
Και μένουν «απ’ έξω» οι άνεργοι, οι ανάπηροι και άλλες ευαίσθητες κατηγορίες του πληθυσμού.
Μεγάλη πράγματι «επιτυχία», «κόλπο γκρόσο» κ. Τσίπρα.
Αλλά να είστε σίγουρος ότι ο Ελληνικός λαός  σας γνωρίζει πια πολύ καλά.
Σας κατάλαβαν πια όλοι. Κανέναν δεν μπορείτε να ξεγελάσετε.
Ότι και αν εξαγγείλετε,  έχετε τελειώσει στη συνείδηση του Ελληνικού λαού.

Ποια είναι όμως η ωμή πραγματικότητα ;
Ελάτε να μιλήσουμε για όλα.

1. Ας αρχίσουμε από τα εθνικά θέματα.
Η αλήθεια είναι ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν μπορεί να ορθώσει ανάστημα απέναντι στις Τουρκικές προκλήσεις.
Ο Τούρκος Πρόεδρος πρέπει να γνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα υποχωρήσει μπροστά στις αλλοπρόσαλλες απειλές του.
Με σύνεση και νηφαλιότητα, πρέπει να προασπίσουμε την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά μας.
Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να βγει από τον λήθαργο και να αντιληφθεί ότι δεν πρέπει να αυτοπεριορίζεται στον ρόλο του εκδοτηρίου ανακοινώσεων.
Καλούμε την Κυβέρνηση και πάλι να τερματίσει την μακάρια τακτική της και να ζητήσει την ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Συνθήκη της Λισσαβόνας), προκειμένου να προστατεύσει τα Ελληνικά συμφέροντα αλλά και να θέσει την Ευρώπη ενώπιον των ευθυνών της.
Και κάτι ακόμη. Επιβάλλεται να σταθούμε στο πλάι της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην αποφασιστική φάση στην οποία εισέρχονται οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Πάντα με βάση την πάγια αρχή “η Λευκωσία αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαραστέκεται”.
Με στόχο την επίτευξη δίκαιης λύσης με βάση τις αρχές του ΟΗΕ και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2. Δεύτερο σημείο και ιδιαίτερα κρίσιμο:
Το προσφυγικό ζήτημα.
Η Κυβέρνηση έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά.
Στη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας μοιάζει ως αμήχανος παρατηρητής, αμέτοχος, σαν να είναι τρίτο εκτελεστικό μέρος χωρίς δικαίωμα γνώμης και ψήφου.
Η Κυβέρνηση Δημιουργεί  και συντηρεί εστίες κινδύνων για τους πρόσφυγες και τις τοπικές Κοινωνίες.
Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και της Δωδεκανήσου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής των προσφυγικών ροών και παρά την συγκινητική  αλληλεγγύη των κατοίκων τους έχουν ήδη ξεπεράσει τα όρια των δυνατοτήτων τους.
Τουλάχιστον ακούσατε έστω και την τελευταία στιγμή την πρότασή μου για αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Πρόταση που κατέθεσα εδώ και καιρό στην διάρκεια επίσκεψής μου στην Χίο τον Οκτώβριο και επανέλαβαν με ερώτησή τους οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Οι βουλευτές κατέθεσαν πρόταση στα τέλη Νοεμβρίου.
Κάλλιο αργά παρά ποτέ……
Θυμόμαστε όλοι κ. Πρωθυπουργέ, ότι το ελληνικό αίτημα, όπως προέκυψε από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ήταν η αναθεώρηση, έστω και μεταβατικά του Κανονισμού Δουβλίνο.
Αντί γι’ αυτό εσείς πανηγυρίζετε σήμερα γιατί θα μας επιστρέφονται από τον Μάρτιο του 2017 όλοι οι πρόσφυγες που θα περνούν από την Ελλάδα.
Δεν είναι θετική είδηση αυτή. Είναι είδηση που προβληματίζει και τρομάζει με τις διαστάσεις που παίρνει το προσφυγικό το τελευταίο διάστημα.

3. Εγκατέλειψε η Κυβέρνηση όχι μόνο τις προεκλογικές δεσμεύσεις της για “κούρεμα του επονείδιστου και επαχθούς χρέους”, αλλά και τις μεγαλοστομίες του κ. Τσίπρα για “διεθνή διάσκεψη για το χρέος”.
Να υπενθυμίσω στον κ. Τσίπρα ότι και ως ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ ΠΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ στις 3/07/2015 τόνιζε ότι “ο μόνος τρόπος να καταστεί βιώσιμο το χρέος είναι να κουρευτεί κατά 30% και να δοθεί 20ετής περίοδος χάριτος”.
Εγκατέλειψε η Κυβέρνηση απόλυτα όχι μόνο τις δικές της διακηρύξεις, αλλά και την ευκαιρία που της έδινε η απόφαση του Eurogroup του 2012 για αξιόπιστη και βιώσιμη μείωση του χρέους στο 110% του ΑΕΠ το 2022.
Και επιπλέον χάρισε στους Ευρωπαίους Τραπεζίτες 6 δις ευρώ από τα κέρδη των Ελληνικών ομολόγων.
Αποδεχθήκατε με λίγα λόγια να συνεχίζει ο κ. Σόιμπλε την απαράδεκτη τακτική του και να δημιουργεί τις συνθήκες για να οδηγηθεί ο Ελληνικός λαός και η Οικονομία μας, σε νέες περιπέτειες.
Αυτά κάνετε εσείς. Τώρα , όλοι κατανοούν τι πέτυχε το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια.
Την μεγάλη και σημαντική για την χώρα απομείωση του Δημόσιου χρέους που έγινε τον Φεβρουάριο του 2012. Μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από το 2011 και οδήγησε σε ΚΑΘΑΡΗ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟΥ 2012 ΗΤΑΝ 106 ΔΙΣ . ΕΥΡΩ, δηλαδή  ΤΟ 52% ΤΟΥ ΑΕΠ.
Εμείς αυτό καταφέραμε. Αυτό που εσείς λοιδορήσατε.

4. Και αυτή ακόμη η δεύτερη αξιολόγηση γίνεται χωρίς σχέδιο, χωρίς ουσιαστική παρέμβαση από την πλευρά της Κυβέρνησης, που α-αποδεικνύεται για άλλη μια φορά αδύναμη και ανίκανη να διαπραγματευθεί.
Δηλώνει η Κυβέρνηση ότι δεν θα δεχθούν νέα μέτρα μετά το 2018.
Όμως τα έχει ήδη δεχθεί με την απόφαση του Eurogroup . είναι ολοφάνερο. Κι αυτό σημαίνει μέτρα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2020 τουλάχιστον
Έχουν δεχθεί το “νέο ενισχυμένο και μόνιμο πια κόφτη” και το μόνο ενδιαφέρον τους είναι να θολώσουν τα νερά και να μην περιγραφεί στα κείμενα το τι ακριβώς θα αφορά.
“Μόνιμα” σκληρά μέτρα όπως μειώσεις συντάξεων και  αφορολόγητου καθώς και  έμμεσους φόρους.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Ερωτώ επίσης ευθέως την Κυβέρνηση και καλώ τον κ. Πρωθυπουργό να μας απαντήσει εάν όπως πληροφορούμαστε προτίθεται να συμφωνήσει στο πλαίσιο της Β’ αξιολόγησης:
  • Στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και στην επαναφορά της εργοδοτικής ανταπεργίας (lock out) με άμεσο ή έμμεσο τρόπο.
  • Στην ολοκληρωτική κατάργηση του ΕΚΑΣ.
  • Στην μεγάλη μείωση του επιδόματος θέρμανσης, την κατάργηση ή περιορισμό της φοροαπαλλαγής για ιατρικές δαπάνες, την κατάργηση ή περιορισμό του επιδόματος τέκνων που αφορά 800.000 τρίτεκνους πολίτες. Και στην μείωση του φοιτητικού επιδόματος για παιδιά φτωχών οικογενειών.
  • Στην κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος για τους ναυτικούς μας, που τόσα μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν.
Περιμένουμε την απάντηση της Κυβέρνησης.

5. Η αλήθεια είναι πως στην πραγματική οικονομία η κατάσταση χειροτερεύει καθημερινά.
Τα χρέη των πολιτών κοντεύουν να φθάσουν τα 95 δις ευρώ, η αγορά μαστίζεται από λουκέτα (το 26,4% των καταστημάτων της Αθήνας κατέβασε ρολά), η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε κατά 5,5 δις ευρώ.
Για ποια ανάπτυξη και ποιες επενδύσεις, μιλά η Κυβέρνηση με τη δυσβάστακτη φορολογία που έχει επιβάλλει;
Με ποιο κίνητρο  θα έρθει κάποιος να επενδύσει τα χρήματά του, όταν βλέπει τι γίνεται με τις πελατειακές σχέσεις στο κράτος, τις παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη, την υπονόμευση των μεταρρυθμίσεων, τις απαγορευτικές εισφορές στο ασφαλιστικό για τους ειλικρινείς φορολογούμενους;
Ακόμη και αν μας έδιναν γενναία μέτρα για το χρέος, η αδυναμία και η ανικανότητα της Κυβέρνησης να προωθήσει την ανάπτυξη, λειτουργεί συνεχώς ως  απαγορευτικό stop, στην προοπτική εξόδου της Ελλάδος από την κρίση και τα μνημόνια.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες έρχεται και η συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2017.
Του Προϋπολογισμού που αποτελεί δυστυχώς την «τελική πράξη» της επίθεσής κατά της μεσαίας τάξης, αλλά και κατά των δημιουργικών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας μας.

  • Οι νέοι φόροι για το 2017, φθάνουν τα 2,45 δις ευρώ.Και το κυριότερο πολλοί από αυτούς είναι ΕΜΜΕΣΟΙ ΦΟΡΟΙ που επιβαρύνουν τα ελληνικά νοικοκυριά και κυρίως τους λιγότερο προνομιούχους Έλληνες. Αυξημένος ΦΠΑ και φόροι στο πετρέλαιο, στα καύσιμα , στο τηλέφωνο, στα τσιγάρα, στον καφέ, ακόμη και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο Είναι χαρακτηριστικό ότι η σχέση άμεσης και έμμεσης φορολογίας επιδεινώνεται (από 1,15 το 2014 στο 1,3 το 2017). Η φορολογία γίνεται περισσότερο κοινωνικά άδικη.
  • Οι περικοπές κοινωνικών δαπανών φθάνουν το 1,83 δις ευρώ. Απ’ αυτά τα 1,6 δις αφορούν την κοινωνική Ασφάλιση και μεταξύ άλλων –ενδεικτικά τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (περικοπή 575 εκ) του Δημοσίου (142 εκ) τις συντάξεις χηρείας (43 εκ) και αυξήσεις εισφορών αγροτών/ελεύθερων επαγγελματιών (502 εκ). Αναρωτιέμαι για το τι θα γίνει με τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες που θα αντιμετωπίσουν εξοντωτικές αυξήσεις εισφορών, ιδιαίτερα για όσους δηλώνουν εισόδημα. Ουσιαστικά η Κυβέρνηση δημιουργεί κίνητρο φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής με υπαρκτό κίνδυνο να τινάξει στον αέρα τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
  • Η Κυβέρνηση «τα παίρνει» από τους φτωχούς για να «δώσει» στους ακόμη φτωχότερους. Καταργεί το ΕΚΑΣ, βάζει νέους φόρους, καταργεί φοροαπαλλαγές ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων για να δώσει με 2 χρόνια καθυστέρηση το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα. Το λέγαμε από την αρχή ότι έπρεπε να το πράξουν . ηταν μια πολιτική που ξεκινήσαμε εμείς με τον Βασίλη Κεγκέρογλου στο Υπουργείο. Αυτό δεν είναι όμως Κοινωνική Πολιτική, αυτό είναι αναδιανομή της φτώχειας.
  • Οι Δημόσιες επενδύσεις αθροιστικά παραμένουν στο ίδιο επίπεδο με το 2016.
  • Οι επιχορηγήσεις προς την Υγεία μειώνονται δραστικά! Στον ΕΟΠΥΥ η μείωση φθάνει στο 38,1% έναντι του 2016. Για τα Δημόσια Νοσοκομεία η αύξηση είναι μηδενική, όταν η κατάσταση γίνεται επικίνδυνα διαλυτική με πρωτοφανή φαινόμενα εις βάρος των ασθενών. Έχουμε γυρίσει στις εποχές πριν από το 1981 και τις μεγάλες μεταρρυθ-μίσεις του ΠΑΣΟΚ. Άλλη μια μεγάλη σκληρή αλήθεια για τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ .

Συμπερασματικά: Ο Προϋπολογισμός του 2017 αποτελεί την αποτύπωση της συντηρητικής, φορομπηχτικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Αποτελείς τροχοπέδη, ένα ακόμα σοβαρό εμπόδιο για την Αναπτυξιακή πορεία της χώρας

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταψηφίζει  με βαθύ αίσθημα ευθύνης και συνέπειας απέναντι στους πολίτες αυτόν τον Προϋπολογισμό.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Είναι απόλυτα ξεκάθαρη η στάση μας απέναντι στην Κυβέρνηση και στην πολιτική της.
Θα μας βρίσκουν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δυναμικά απέναντί τους, απέναντι στις αντιλαϊκές επιλογές τους μέσα στην Βουλή, αλλά και μέσα στην Κοινωνία.
Σήμερα ο Ελληνικός λαός αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση με οργή, αγανάκτηση, απογοήτευση για αυτά που του συμβαίνουν, με άγχος και φόβο για τα νέα αδιέξοδα και τα νέα προβλήματα που βλέπει να δημιουργούνται.
Με το χέρι στην καρδιά θέλω να διαβεβαιώσω τους Έλληνες πολίτες ότι υπάρχει και άλλος δρόμος.
Ο δρόμος της Εθνικής Συνεννόησης και της Εθνικής Γραμμής εξόδου από την κρίση και τα Μνημόνια.
Ο δρόμος των «επιταχυντών και της Ανάπτυξης» με τολμηρές ανατροπές στο κράτος, στην αγορά, στο φορολογικό σύστημα, στα κόκκινα δάνεια, την δικαιοσύνη, που θα φέρει επενδύσεις και θέσεις εργασίας.
Το αναπτυξιακό σοκ που έχει ανάγκη η χώρα μας.
Ο δρόμος μιας νέας σχέσης κράτους – αγοράς- κοινωνίας. Σχέση συνεργατική και όχι ανταγωνισμού.
Ο δρόμος των τολμηρών Τομών στην Παιδεία, την Υγεία, στις πολιτικές για την Ανεργία, για τις Συντάξεις που θα στηρίξουν την οικογένεια, τον μη Προνομιούχο Έλληνα, στην λογική κοινωνικής δικαιοσύνης.
Ο δρόμος της κοινωνικής αλληλεγγύης με την Κοινωνική Συνοχή που εξασφαλίζει το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα, το ΕΚΑΣ, τη διάσταση της αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές μας.
Αυτός είναι ο δρόμος που εγγυάται η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με τις νέες προτάσεις, τον αυτόνομο λόγο, την δική της διακριτή πολιτική.

Και κάτι ακόμη:
Ανεξάρτητα του τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ, και τις δυσβάσταχτες δεσμεύσεις που πιθανότατα θα αναλάβει εις βάρος της χώρας και του λαού μας, θετική διέξοδος υπάρχει.
Γιατί μια άλλη Κυβέρνηση, μια Κυβέρνηση ευρείας λαϊκής και Κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, μια Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης στηριγμένης σε όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, θα μπορεί να πετύχει 3 κεντρικούς στόχους:
  • Να θέσει έγκαιρα και άμεσα στο “τραπέζι” των διαπραγματεύσεων και πάλι το θέμα των ουσιαστικών μέτρων για την απομείωση και αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους.
  • Να εξασφαλίσει γρήγορα υψηλούς ρυθμούς Ανάπτυξης, κινητοποιώ-ντας όχι μόνο ξένες επενδύσεις, αλλά και όλες τις ζωντανές παραγωγικές δυνάμεις της χώρας με βάση ένα συγκεκριμένο σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Αλλά και μια Εθνική Αναπτυξιακή και Κοινωνική Συμφωνία που θα διασφαλίζει τόσο την στήριξη για την επιτυχία της, όσο και την δίκαιη διανομή του οφέλους της Ανάπτυξης υπέρ της Κοινωνίας και την βελτίωση της ζωής της Ελληνικής οικογένειας.
  • Να εγγυηθεί ότι οι αναγκαίες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που θα ισχυροποιήσουν την χώρα, την οικονομία, την Ανάπτυξη θα γίνουν πράξη με κοινωνική συναίνεση και αποδοχή.
Να δημιουργήσει δηλαδή τις συνθήκες ομαλής εξόδου της χώρας από την κρίση και τα Μνημόνια.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Αυτή η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έκλεισε τον κύκλο της.
Όσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο το καλύτερο για τον τόπο.
Αλλά λύση για την Ελλάδα δεν είναι η συντηρητική παλινόρθωση.
Λύση δεν είναι η δεξιά πολιτική της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη.
Κοιτάξτε για παράδειγμα την στάση τους στα εργασιακά.
Ούτε φωνή…ούτε ακρόαση.
Χωρίς οι ίδιοι να εκφράζουν διαφωνία ή να αναλάβουν κάποια δέσμευση για το μέλλον.
Μιλούν για «μεταρρυθμίσεις», αλλά χωρίς να επιδιώκουν την συναίνεση της κοινωνίας.
Κριτικάρουν αλλά δεν προτείνουν τίποτε για την Ασφάλιση, την Ανεργία, την Υγεία και τα Κοινωνικά Δικαιώματα.
Και φυσικά τίποτε δεν έχουν να πουν για την καταστροφική περίοδο της δια-κυβέρνησης της ΝΔ 2004-2009.
Τότε που το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 120 δις ευρώ, τότε που τα πρωτογενή ελλείμματα  σε πέντε χρόνια ξεπέρασαν τα 48,5 δις ευρώ.
Όχι αυτός δεν μπορεί να είναι ο δρόμος για το μέλλον για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.
Η συντηρητική στροφή, η δεξιά παλινόρθωση είναι επιστροφή  σε σκληρές,  αντιλαϊκές, πελατειακές  και ταυτόχρονα αντιπαραγωγικές, υφεσιακές  πολιτικές.
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αρνήθηκαν και αρνούνται την Εθνική Συνεννόηση.
Και οι δύο επιχειρούν να επιβάλλουν ένα νέο διχαστικό δίπολο στην πολιτική μας ζωή.
Δεν θα τους το επιτρέψουμε. Ας το καταλάβουν όλοι καλά αυτό.
Με την δική μας ισχυροποίηση μέσα στην Κοινωνία, με την ενδυνάμωση του προοδευτικού χώρου, με τον νέο σύγχρονο, προοδευτικό πολιτικό μας λόγο και πρωτοβουλίες.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Η ΑΛΛΑΓΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ και Η ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Είναι όρος επιβίωσης για τη χώρα.
ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ
ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΗΣ ΔΗ-ΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ.
Για Εθνική Συνεννόηση και μια νέα Κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας.
Που θα ξέρει και θα μπορεί να επιτύχει μια ουσιαστική, αποτελεσματική, βιώσιμη και λειτουργική βελτίωση της συμφωνίας με τους εταίρους.
Για την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια.
Για να αποκτήσουν ξανά περιεχόμενο και αξία για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες  έννοιες όπως ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ , ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ, ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ.
Τους το χρωστάμε!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας