Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Τρόμος στην Ευρώπη παραμονές Χριστουγέννων: Μακελειό με 12 νεκρούς στο Βερολίνο, εν ψυχρώ δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στη Αγκυρα

Ο τρόμος επέστρεψε στην Ευρώπη, παραμονές Χριστουγέννων. 12 νεκροί και 48 τραυματίες (εκ των οποίων οι 7 σοβαρά) είναι ο τραγικός απολογισμός του τρομοκρατικού χτυπήματος με το φορτηγό που έπεσε σε πλήθος στην καρδιά του Βερολίνου. Νωρίτερα, νεαρός φωνάζοντας «Αλαχού Ακμπάρ» είχε δολοφονήσει εν ψυχρώ τον Ρώσο πρέσβη στην Αγκυρα, ενώ στη Ζυρίχη έπεσαν πυροβολισμοί στο ισλαμικό κέντρο, με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να τραυματιστούν.
Επίθεση αλά Νίκαια στο Βερολίνο

Σε μια επίθεση αντιγραφή εκείνης της Νίκαιας το καλοκαίρι όταν φορτηγό έπεσε σε πλήθος παρασέρνοντας στο θάνατο 86 άτομα, χθες, φορτηγό έπεσε πάνω σε κεντρική  χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνο σκορπώντας το θάνατο. Η επίθεση, την ευθύνη της οποία, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Washington Post, η New York Post και άλλα αμερικανικά ΜΜΕ,  ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, άφησε πίσω της 12 νεκρούς και 48 τραυματίες εκ των οποίων οι 7 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.
Νωρίς σήμερα το πρωί, μάλιστα ήρθε και η επιβεβαίωση από τη γερμανική αστυνομία ότι επρόκειτο για τρομοκρατικό χτύπημα, καθώς τουίταρε ότι το φορτηγό έπεσε πάνω στο πλήθος από πρόθεση.
Με βάση τα όσα είναι γνωστά ως τώρα, το φορτηγό που φέρει πολωνικές πινακίδες είχε ξεκινήσει τη διαδρομή του από την Πολωνία νωρίτερα χθες. Οδηγός του ο εξάδελφος του ιδιοκτήτη του. Το μεσημέρι, ωστόσο, δηλώθηκε από τον ίδιο ότι η τύχη του φορτηγού του και του εξαδέλφου του αγνοούνται. Το βράδυ το εν λόγω φορτηγό σκόρπισε το θάνατο στο κέντρο του Βερολίνου.

Ο συνοδηγός του φορτηγού σκοτώθηκε κατά την επίθεση, ενώ ο οδηγός του συνελήφθη. Κατά πληροφορίες που μεταδίδει ο Guardian, ο νεκρός συνοδηγός είναι ο Πολωνός εξάδελφος του ιδιοκτήτη της μεταφορικής στην οποία άνηκε το φορτηγό. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες ο  συλληφθείς είναι Αφγανός ή Πακιστανός και μπήκε στη Γερμανία τον Φεβρουάριο ως πρόσφυγας. Η Die Welt, αναφέρει ότι ο δράστης είναι πρόσφυγας από το Πακιστάν και έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές, όχι όμως για υποθέσεις σχετικές με τρομοκρατία.

Eφοδος της αστυνομίας στο παλιό αεροδρόμιο
Εφοδος των ειδικών δυνάμεων πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στο αεροδρόμιο Tempelhof του Βερολίνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η έφοδος συνδέεται με τη χθεσινή επίθεση με φορτηγό στη Χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης. Το αεροδρόμιο αυτό είναι κλειστό εδώ και αρκετά χρόνια και χρησιμοποιείται για να στεγάσει πρόσφυγες. Πιστεύεται ότι ο δράστης της επίθεσης που κόστισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους, ζούσε σε αυτό.
Εν ψυχρώ δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Αγκυρα 
Λίγες ώρες πριν την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο, ένα άλλο χτύπημα συγκλόνιζε την υφήλιο. 22χρονος άνδρας δολοφόνησε εν ψυχρώ τον Ρώσο πρέσβη στην Αγκυρα, κατά τη διάρκεια εγκαινίων έκθεσης σε γκαλερί.
O μακελάρης του Βερολίνου τη στιγμή που οδηγείται στο αστυνομικό τμήμα
Ο Ρώσος πρεσβευτής  στην Αγκυρα Αντρέι Καρλόφ έπεσε νεκρός από τα πυρά του 22χρονου Μερτ Αλτιντάς, πρώην αστυνομικού που είχε αποταχθεί από το αστυνομικό σώμα στο πλαίσιο των μαζικών εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Ηδη έχουν συλληφθεί η μητέρα και η αδελφή του.

 Ο δράστης ο οποίος στεκόταν για ώρα πίσω από τον πρέσβη ενώ εκείνος μιλούσε στα εγκαίνια, πυροβόλησε αρχικά στον αέρα και στη συνέχεια τον Ρώσο πρέσβη φωνάζοντας  συνθήματα εκδίκησης για το Χαλέπι. Πριν πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικών, ο 22χρονος δράστης τραυμάτισε ακόμη τρία άτομα.
Εντωμεταξύ, στη συνέχεια, ακολούθησαν απειλές προς τους απανταχού Ρώσους διπλωμάτες εκ μέρους της ισλαμιστικής οργάνωσης Μέτωπο Αλ Νούσρα, η οποία έχει αυτονομηθεί πλέον από την Αλ-Κάιντα.
Ακόμη, όπως έγινε γνωστό σήμερα το πρωί, ώρες μετά τη δολοφονία του Ρώσου διπλωμάτη, ένας ένοπλος επιχείρησε να εισβάλλει στην αμερικανική πρεσβεία της τουρκικής πρωτεύουσας.
Ο ένοπλος, ηλικίας περίπου 40-50 ετών, κρατούσε τα χέρια ένα αεροβόλο όπλο και πυροβόλησε στον 8 ή 9 φορές, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.Οπως μεταδίδει το RT, ο δράστης, την ώρα που απομακρυνόταν από το σημείο, φώναζε «μην παίζεται μαζί μου».Η πρεσβεία των ΗΠΑ εξαιτίας του περιστατικού τέθηκε σε καθεστώς lockdown. Το κτίριο της πρεσβείας βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την γκαλερί Τέχνης, που συνέβη το τραγικό περιστατικό με θύμα τον Ρώσο πρέσβη.
Χτύπημα και στη Ζυρίχη
Λίγες ώρες μετά το μακελειό στο Βερολίνο και το χτύπημα στην Αγκυρα, άνδρας, ντυμένος με μαύρα ρούχα και μαύρο σκούφο, εισέβαλε σε ένα τέμενος στην Ζυρίχη ανοίγοντας πυρ ενάντια σε πιστούς που προσεύχονταν το βράδυ της Δευτέρας, τραυματίζοντας τρεις ανθρώπους.Ο δύο από τους τρεις άνδρες – 30, 35 και 56 ετών – τραυματίστηκαν σοβαρά, σύμφωνα με την αστυνομία της Ζυρίχης.
Και ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, κατά πληροφορίες, το βράδυ της Δευτέρας η βελγική  αστυνομία απέκλεισε ξαφνικά το Σχάερμπεκ, τη συνοικία των Βρυξελλών όπου διέμενε ο μακελάρης του Παρισιού, Σαλάχ Αμπντελσλάμ.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας