Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Ομιλία Φίλιππου Σαχινίδη στην πρόταση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τη Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

 "Δεν αρκεί να φορέσεις ζιβάγκο για να γίνεις «Ανδρέας Παπανδρέου»"
 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Συζητάμε την πρόταση που κατέθεσε η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνήσει τις συμβάσεις που αφορούν το εξοπλιστικό πρόγραμμα των υποβρυχίων και τα γεγονότα που σχετίζονται με την παραχώρηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. 
Tα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη κρίση που γνώρισε μεταπολεμικά η χώρα που οδήγησε σε σωρευτική απώλεια της τάξης του 25% στο Εθνικό Εισόδημα και την ανεργία στο 27%.
Αντί, λοιπόν, να συζητάμε την εθνική στρατηγική για την ανασυγκρότηση της χώρας, αντί να προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα μιας παραγωγικής δραστηριότητας που φυτοζωεί από τις ενέσεις ζωής  του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είμαστε εδώ και συζητάμε, επειδή το θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του, για το αν πρέπει να κάνουμε Εξεταστική Επιτροπή επειδή το ελληνικό Δημόσιο έκανε μια σύμβαση με τους επενδυτές των Ναυπηγείων, που σε όλες της τις λεπτομέρειες και σε όλα της τα σημεία ήρθε στη Βουλή, συζητήθηκε διεξοδικά σε περισσότερες από 24 συνεδριάσεις των αρμόδιων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας, στις οποίες για πρώτη φορά κλήθηκαν  και απάντησαν στις ερωτήσεις των Βουλευτών οι ίδιοι οι αντισυμβαλλόμενοι των συμβάσεων του ΥΠΕΘΑ και η Βουλή ψήφισε Νόμο με τον οποίο η σύμβαση αυτή αξιολογήθηκε ως επωφελής για την εθνική οικονομία και το δημόσιο συμφέρον.
Αντιλαμβάνεστε ποια είναι η κοινοβουλευτική καινοτομία που εισάγετε; Θα συγκροτούνται Εξεταστικές Επιτροπές για τους Νόμους που ψηφίζονται στη Βουλή;
Προτείνετε, επίσης, να διερευνηθούν τα πεπραγμένα της περιόδου 2000-2009.
Όταν για το λόγο αυτό  συγκροτήθηκε Προανακριτική Επιτροπή που υπέβαλε παραπεμπτικό πόρισμα, αλλά και Εξεταστική Επιτροπή - η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων λειτούργησε ως τέτοια - για όλη την περίοδο εφαρμογής των συμβάσεων του 2000-2002.
Στην Επιτροπή αυτή κλήθηκαν όλοι όσοι διετέλεσαν ΥΠΕΘΑ αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες και η στρατιωτική ηγεσία. 
Την Επιτροπή ενημέρωσε  για όλα τα θέματα ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλος. 
Επομένως τι επιδιώκετε με την σημερινή σας πρόταση;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Ζήσαμε τις ίδιες σκηνές  με την πρόταση δυσπιστίας που συζητήσαμε προ ημερών.
Πρόβλημα και στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ΠΑΣΟΚ. Επιδίωξή του να το εξαφανίσει από το Κοινοβούλιο.
Με άμεσο σκοπό να το υποκαταστήσει στην πολική σκηνή ως Κόμμα εξουσίας. 
Ξεχνάει, όπως και πολλοί άλλοι, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι  ζωντανό.
Ότι δεν αρκεί να φορέσεις ζιβάγκο για να γίνεις «Ανδρέας Παπανδρέου».
 Ότι το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε τη Χώρα για πολλά χρόνια, πρόσφερε στο λαό πολλές κοινωνικές και πολιτικές κατακτήσεις και δικαιώματα, και βεβαίως έκανε λάθη.
Όπως κάνουν λάθη όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί όταν εργάζονται.
Ότι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του ΠΑΣΟΚ, που ο ιστορικός του μέλλοντος θα του αναγνωρίσει, είναι η ανάληψη του ιστορικού χρέους για την προστασία  της χώρας, το 2010.
Ανάληψη ευθύνης και χρέους, που του κόστισε το μεγαλύτερο μέρος της εκλογικής του δύναμης.
Γιατί πρόταξε το καλό του τόπου και του έθνους μπροστά από το στενό κομματικό συμφέρον.
Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ούτε οι ηγέτες του, ούτε οι Βουλευτές του.
Το ΠΑΣΟΚ, ήταν και είναι, μία υπεύθυνη πολιτική δύναμη που σε όλες τις κρίσιμες στιγμές προέταξε το εθνικό συμφέρον απέναντι στο κομματικό.
Την ενότητα απέναντι στην εσωτερική διάσπαση.
Ναι,  κάναμε και λάθη.
Αλλά αν θέλετε να γίνετε ΠΑΣΟΚ, και αυτό ισχύει και για όποιον άλλον θέλει να γίνει ΠΑΣΟΚ, πρέπει να μιμηθείτε τις αρετές μας και όχι τα λάθη μας.
Είναι πλέον προφανές, ότι η επίθεση σας κατά του ΠΑΣΟΚ και του Προέδρου του, εντάσσεται στην προσπάθειά σας να απεμπλακείτε από το στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεστε και το οποίο δεν σας επιτρέπει να πείτε τίποτα επί της ουσίας για την προοπτική της χώρας.
Γιατί πώς να συγκεράσετε στην όποια πρότασή σας για την ανασυγκρότηση της χώρας, την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και την υπεράσπιση της αναγκαιότητας εξόδου από αυτήν;
Όποια σχολή οικονομική σκέψης και αν επικαλεστείτε, δεν μπορείτε να επιτύχετε σύνθεση αυτών των θέσεων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Την  περίοδο 2005-2009 η Ελλάδα βρισκόταν μέσα στους 5 μεγαλύτερους αγοραστές των πιο σύγχρονων συμβατικών όπλων και  ήταν δεύτερη σε αξία αγορών οπλικών συστημάτων.
Η Γερμανία είναι η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγέας όπλων παγκοσμίως.
Οι δύο καλύτεροι πελάτες της είναι η Τουρκία (14% των πωλήσεων) και η Ελλάδα (13%) των πωλήσεων.
Οι συνεχείς εξοπλισμοί των δύο Κρατών χρηματοδοτήθηκαν με δάνεια από τραπεζικά ιδρύματα με έδρες σε Χώρες της Βόρειας Ευρώπης κι ένα μεγάλο μέρος του χρέους οφείλεται στις αμυντικές δαπάνες.
Και η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, που υποτίθεται προστατεύει τα μέλη του από κάθε εξωτερικό κίνδυνο.
Είναι ευθύνη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτή τη βαθειά κρίση, να συμβάλλουν δραστικά στη μείωση αυτού του εξοπλιστικού πρωταθλητισμού στην περιοχή, που προκαλεί και τεράστια οικονομική αφαίμαξη στη Χώρα.
Η Χώρα πρέπει να έχει ένα πρόγραμμα εξοπλιστικών δαπανών που να το αντέχει και να το εκτελεί με διαφάνεια .
Για αυτά πρέπει να συζητάμε. Αυτά πρέπει να διεκδικούμε.
Και για να διεκδικούμε κάτι τέτοιο χρειάζεται ομοψυχία και συμπόρευση, εθνική στρατηγική με σκοπό το συμφέρον της Χώρας.
Δεν βοηθάει συνεπώς τον εθνικό σκοπό, που είναι και θα παραμένει για αρκετά χρόνια η ανασυγκρότηση της χώρας, η τυφλή αντιπαλότητα και η σπίλωση της μιας πολιτικής παράταξης από την άλλη για σκοπούς μικροκομματικού συμφέροντος.
Το κείμενο τη πρότασής σας αλλά και η τοποθέτηση των εισηγητών σας δεν προσέθεσαν κάποιο νέο στοιχείο. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι είναι μια πρόταση φτηνών κομματικών σκοπιμοτήτων, και όχι μια πρόταση που επιδιώκει να υπηρετήσει τις ανάγκες των πολιτών και της Χώρας.
Κι επειδή όταν η σκανδαλολογία και η σκανδαλολαγνεία υποκαθιστούν την πολιτική, οι μόνοι που κερδίζουν είναι οι εχθροί της Δημοκρατίας, γι΄αυτό την καταψηφίζω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας