Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Γεύσεις της Ελλάδας για το γιορτινό τραπέζι: Κοζανίτικο λάδι λευκής τρούφας και Αερομάνουρο Βλάστης και άλλα πολλά...

Από το αφιέρωμα του "Γαστρονόμου" της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ (17/12)
1. Κοζανίτικο λάδι λευκής τρούφας
Το μικροσκοπικό αυτό μπουκαλάκι των 100 ml αρκεί για πάμπολλα μαγειρέματα. Λίγες σταγόνες αρκούν για να δώσουν το θεσπέσιο άρωμα της λευκής τρούφας σε ριζότο, ζυμαρικά, πουρέδες, πατατοσαλάτες. Σημειώστε πως το άρωμα δεν έχει ξεθυμάνει εδώ και μήνες.
Μ. Χαψούλα
Ε-bloko, Μανδραγόρας, Παντοπωλείο Θεσσαλονίκης
Τηλ. παραγωγού: 24610-28.958

2. Κασέρι Σοχού ή Ξάνθης;

Στην «κασερομάνα» Μακεδονία παράγονται δύο από τις καλύτερες εκδοχές του παραδοσιακού ελληνικού τυριού. α) Το πρώτο καμωμένο με την παμπάλαιη συνταγή της οικογένειας Προίκα. β) Το δεύτερο από έναν sui generis παραγωγό, τον Δημήτρη Χατζηιωαννίδη, αμφότερα εκλεκτά, με αυθεντική, πικάντικη γεύση, προϊόντα ΠΟΠ. Τα συνταιριάζουμε με ώριμα κόκκινα κρασιά, ξερά φρούτα και καρπούς.
Αγγ. Ρέντουλας
Κασέρι Σοχού: σε σούπερ μάρκετ
Τηλ. παραγωγού: 23950-22.052 
Τηλ. Παραγωγού: 25410-27.053

3. Καπνιστά μύδια Πασχαλίδη
Για τα γιορτινά σας ουζάκια αναζητήστε έναν εκλεκτό μεζέ, τα καπνιστά μύδια. Ελληνικό προϊόν από το Φανάρι της Κομοτηνής. Εκεί παράγουν και εξαίσιο λυκουρίνο.
Ε. Βουτσινά
Τηλ. παραγωγού: 25310-35.567

4. Μικρασιάτικο με πράσινη πιπεριά
Σκληρό τυρί που φτιάχνεται στη Χαλκιδική, από 100% ντόπιο κατσικίσιο γάλα. Η αλμυρή του γεύση εξισορροπείται ιδανικά από τη γλυκιά πράσινη πιπεριά. Δοκιμάστε το ως έχει, συνοδεία τσίπουρου χωρίς γλυκάνισο, αλλά και σε σαγανάκι. Παρασκευάζεται από το τυροκομείο Σταθώρη, που φτιάχνει και μια σειρά άλλων καλών τυριών, όπως το κατσικίσιο άλμης πετρωτό.
Γ. Παπαδημητρίου
Τηλ. παραγωγού: 23770-22.603

5. Τυριά ποντιακής... τεχνοτροπίας
Στη Βάθη Κιλκίς, «Ραγιάν» στα Ποντιακά, ο Θεόφιλος Γεωργιάδης φτιάχνει ιδιαίτερα τυριά, όπως οι προπάτορές του στον Πόντο. Ξεχωρίζουν το καπνιστό τυρί της σπηλιάς και η γλυκιά μαστιχωτή αγελαδινή πλεξούδα, ό,τι πρέπει για τα πλατό μας αλλά και για γκρατιναρίσματα. Εξαιρετικό και το ξυγαλί, βούτυρο που παράγεται από την επεξεργασία του γιαουρτιού (ξύγαλα), με γλυκό άρωμα, πλούσια γεύση και απαλή οξύτητα. Κατάλληλο για πάσης φύσεως μαγειρέματα.
Ν. Μακρυωνίτου, Αγγ. Ρέντουλας
Τηλ. παραγωγού: 23410-84.267


1. Χατζηβαρύτη Ορόσημο

Οταν το ερυθρό Ξινόμαυρο ενδύεται μανδύα λευκό και συμπεθεριάζει με τον Ροδίτη, έχουμε ένα εκρηκτικό κρασί μακράς αντοχής. Δοκιμάστε να το κρατήσετε στην κάβα σας την επόμενη τριετία…τουλάχιστον!
Μ. Παπαδοπούλου
Σε κάβες και σούπερ μάρκετ
Τηλ. παραγωγού: 2310-215.259

2. Σερραϊκό βουβαλίσιο μπούτι
Φτιάχνεται από τον Μπόρα, από άπαχο βουβαλίσιο κρέας που σιτεύει υπό ειδικές συνθήκες, καπνίζεται με ξύλα οξιάς, μαρινάρεται και συσκευάζεται σε παρθένο ελαιόλαδο και αρωματικά φυτά. Η σημείωση στη συσκευασία, ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, καθησύχασε τις τύψεις μου που το κατανάλωσα μέσα σε μία μέρα.
Ιφ. Βιρβιδάκη
Τηλ. παραγωγού: 23270-31.109

3. Αερομάνουρο Βλάστης
Φτιάχνεται στο ομώνυμο χωριό της Κοζάνης από αιγοπρόβειο τυρόγαλο και κρέμα γάλακτος. Στεγνώνει στον αέρα, είναι μαλακό και έχει χαρακτηριστική βουτυράτη γεύση. Δοκιμάστε το σε πράσινες σαλάτες, σε μπρουσκέτες με μέλι, σε τάρτες και σουφλέ τυριών.
Γ. Παπαδημητρίου
Τηλ. παραγωγού: 24620-28.638

4. Λικέρ Κράνο Κεχρή
Το υπέροχο λικέρ από άγριο κράνο θα σας γοητεύσει με την ισορροπημένη γεύση του, ανάμεσα σε οξύτητα και γλυκύτητα, με ένα bitter τελείωμα και άρωμα δαμάσκηνο. Σερβίρεται με τριμμένο πάγο.
Μ. Παπαδοπούλου
Σε κάβες
Τηλ. Παραγωγού: 2310-751.283

1. Μπριζόλα καπνιστή και ζαφοριαστή
Φτιάχνεται στον Κρόκο Κοζάνης, εξ ου και το σαφράν ως συστατικό της παραγωγής του, το οποίο προσδίδει στο αλλαντικό αυτό χρώμα, αλλά και λεπτό άρωμα. Κατά τα άλλα, έχει ωραίο κάπνισμα και φίνα, ντελικάτη γεύση. Από την αλλαντοποιία Σκουτέλα.
Ν. Μακρυωνίτου
Τηλ. παραγωγού: 24610-64.127

2. Νωπά ορτύκια Αρτεμις
Από το πρότυπο εκτροφείο πτερωτών θηραμάτων Αρτεμις, που λειτουργεί στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης από το 1985, αυτά τα ξεχωριστής νοστιμιάς ορτύκια. Είναι μια εναλλακτική πρόταση για το γιορτινό τραπέζι. Μπορείτε να τα απολαύσετε γεμιστά με μυρωδικά και λίγο καπνιστό χοιρινό (π.χ. σύγλινο ή μπέικον), ψητά και σερβιρισμένα με σάλτσα κρασιού.
Μ. Χαψούλα
ΑΒ, Θανόπουλος
Τηλ. Παραγωγού: 6977-281.130

3. Ακακίες sparkling Κυρ-Γιάννη
Η κατάλληλη ώρα για να απολαύσεις το απίθανο αφρώδες από Ξινόμαυρο είναι όταν έχεις τα κέφια σου -για να το γιορτάσεις- αλλά και όταν δεν τα έχεις, για να τα φτιάξεις.
Μ. Παπαδοπούλου
Σε σούπερ μάρκετ και κάβες
Τηλ. παραγωγού: 23320-51.100


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας