Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Φαιδρότητες !

Του Ι. Κ. Πρετεντέρη
Καλώς  Ή κακώς, στην Ελλάδα έχουμε μάθει εδώ και καιρό να ζούμε περικυκλωμένοι από φαιδρούς και από φαιδρότητες.
Φαιδρότητες άλλοτε χονδροειδείς, άλλοτε βλακώδεις, άλλοτε ύποπτες κι άλλοτε απλώς διασκεδαστικές.
Προσωπικά, έχουν πάψει να με εξοργίζουν εδώ και καιρό. Προσπαθώ απλώς να μην τις (τους) ακούω.
Με εξοργίζει όμως όταν όλοι μαζί τις παίρνουμε στα σοβαρά, όταν τις συζητούμε εξαντλητικά, όταν εκφράζουμε έκπληξη ή αποτροπιασμό για κάθε φυσιολογικό κι αναμενόμενο παρεπόμενό τους.
Πάντα πίστευα, ας πούμε, πως όταν ισχυρίζεσαι ότι η Μέρκελ στέλνει αεροπλάνα να ψεκάζουν τους Ελληνες, είναι μάλλον λογικό να υποστηρίζεις ταυτοχρόνως ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί εγκληματική οργάνωση ή ότι μας εξουσιάζουν οι Νεφελίμ από κοινού με την Γκόλντμαν Σακς και τον διεθνή σιωνισμό.
Γιατί όχι; Η γελοιότητα και η ακρότητα δεν έχουν όρια, ούτε ασκούνται κατά περίπτωση με αίσθημα ευθύνης και αυστηρές προϋποθέσεις. Είτε τις ψωνίζεις πακέτο είτε δεν τις ψωνίζεις.
Δεν μπορεί λοιπόν η κοινωνία να ψηφίζει στις εκλογές ακροδεξιούς ή καραγκιόζηδες και την ίδια στιγμή να εξανίσταται όταν οι ακροδεξιοί σκοτώνουν κόσμο ή όταν οι καραγκιόζηδες κάνουν καραγκιοζιλίκια.
Κακό του κεφαλιού της αν τους ψήφισε!..
Πάντα πίστευα, επίσης, ότι η πλειοψηφία των ποδοσφαιρικών παραγόντων χωρίζεται σε αυτούς που βρίσκονται ένα βήμα από τη φυλακή και σε εκείνους που βρίσκονται ένα βήμα από το δικαστήριο.
Η τελευταία τους επινόηση είναι να επιβάλουν τον νόμο της σιωπής στα μέσα ενημέρωσης εκβιάζοντας με κυρώσεις όσους ασκούν κριτική στην παράγκα τους.
Γιατί όχι; Υποθέτω ότι κάθε σκοτεινή δραστηριότητα έχει ανάγκη από τη σιωπή και την ανοχή της κοινωνίας προκειμένου να εξελίσσεται ανενόχλητη.
Αλλά για την προκλητική δράση τόσων υποδίκων και καταδίκων δεν ευθύνεται τόσο το φαιδρό τους μυαλό όσο η Πολιτεία που τους ανέχεται.
Κακό του κεφαλιού της αν τους επιτρέπει ακόμη να κυκλοφορούν ελεύθεροι!..
Πήρα δυο παραδείγματα από διαφορετικούς χώρους για να δείξω ότι η φαιδρότητα είναι εγγενής στην κοινωνία μας - όπως είναι η ακρότητα, η βία, η παρανομία και η κομπίνα.
Αλλά ασκείται ανεμπόδιστα μόνο όταν η κοινωνία και η συντεταγμένη Πολιτεία τη νομιμοποιούν, τη δέχονται και την ανέχονται.
Κακά τα ψέματα, ο υπόκοσμος μπορεί και υπάρχει όσο ο κόσμος του το επιτρέπει.
Και γι' αυτό, όταν σε μια κοινωνία αναδεικνύεται ως κορυφαίο γεγονός κάθε ασήμαντη γελοιότητα, όταν οι φαιδροί γίνονται πολιτικοί κι οι ποινικοί κάνουν τους παράγοντες του ποδοσφαίρου, όταν βρέχει μπαρούφες και ανοησίες, δεν υπάρχουν πραγματικά αθώοι του αίματος.
Το πολύ πολύ να φροντίσουμε οι υπόλοιποι να κρατάμε καμιά ομπρέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας