Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Θέλει υπευθυνότητα η δημοκρατία

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
Ο καθένας από εμάς επικαλούμενος τα δικαιώματά του, νομίζει ότι μπορεί να κάνει τα πάντα και να μην υπολογίζει κανέναν. Οι έννοιες έχουν ξεχειλώσει επικίνδυνα και στο όνομά τους ενέργειες ακραίες και επικίνδυνες πραγματοποιούνται.
Και βέβαια ο καθένας μας έχει δικαίωμα να εκφράζεται ελεύθερα και να διαδηλώνει έντονα για τα δικαιώματά του. Αυτή, εξάλλου, είναι και η πεμπτουσία της δημοκρατίας. Τελευταία, όμως, έχουμε μπερδέψει τη δημοκρατία με το λαϊκισμό και τον τραμπουκισμό και τείνουμε να αποδεχθούμε ενέργειες, οι οποίες στρέφονται εν τέλει εναντίον της ίδια της κοινωνίας.

Η παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων του πολίτη και η ακύρωση βασικών λειτουργιών του κράτους δε συνάδουν με την έννοια της δημοκρατίας. Θέλει υπευθυνότητα η δημοκρατία και προσωπικότητες ικανές να σηκώσουν το βάρος της ελεύθερης και υπεύθυνης έκφρασης γνώμης. Με τραμπουκισμούς και επιβολή εξουσίας δε γίνεται δουλειά. Αντίθετα μπαίνουμε σε μια εποχή που αυτός που φωνάζει πιο δυνατά και δείχνει τη δύναμή του καταπιέζει τα δικαιώματα των άλλων.
Κι όλα αυτά στη λογική του αφού δεν με σέβεται κανείς, δεν σέβομαι κι εγώ κανένα Απο ‘κει και πέρα «γαία πυρί μιχθήτω».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας