Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Σημαντικές συναντήσεις για θέματα ενέργειας – Α.Π.Ε.

της Βάσως Σάφη από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Το μήνυμα της γερμανικής στήριξης προς την τοπική αυτοδιοίκηση πέρασε στα πλαίσια της 4ης
Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας, με τη συμμετοχή μάλιστα δύο δημάρχων από την περιοχή, του δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα και του Δημάρχου Σερβίων Βελβεντού Βασίλη Κωνσταντόπουλου.
Οι δήμαρχοι έλαβαν σημαντικές πληροφορίες γύρω από την ενέργεια και τις Α.Π.Ε. και ήρθαν σε επαφή με πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν και στην περιοχή αναβαθμίζοντας το ενεργειακό προφίλ των δήμων, καλυτερεύοντας τη ζωή των δημοτών και φέρνοντας ανάπτυξη στην τόπο. Πρακτικές όπως η βιοενέργεια, το βιοαέριο, αλλά και τα θερμοκήπια για το Δήμο Σερβίων-Βελβεντού, αλλά και η σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη για το Δήμο Κοζάνη είναι στους άμεσους στόχους των δημάρχων!
Να σημειωθεί πως οι δύο δήμαρχοι Λ. Μαλούτας και Β. Κωνσταντόπουλος ήταν μεταξύ των 350 συνέδρων της 4ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, την οποία μάλιστα χαιρέτισε με ηχογραφημένο μήνυμα η Αγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας πως με τις συνεργασίες που αναπτύσσονται «χτίζονται γέφυρες ανάμεσα στις χώρες μας», είπε με νόημα σε προς τους 350 συνέδρους της 4ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. «Για μένα είναι σημαντικό να στηρίξουμε τους δήμους στις επίπονες μεταρρυθμίσεις, προς όφελος του δημότη στην καθημερινή του ζωή», είπε. Φιλοευρωπαϊκό χαιρετισμό απηύθυνε και ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, «ψυχή» της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Ενεργειακό προφίλ

Στη σταδιακή απεξάρτηση από τον λιθάνθρακα στοχεύει και ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας (όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ), που έχει ξεκινήσει συνεργασία με τον γερμανικό Δήμο Bottrop, «που έχει παρόμοιο με μας ενεργειακό προφίλ, αλλά έχουν υλοποιήσει εδώ και είκοσι χρόνια αυτά που εμείς σκεφτόμαστε τώρα». Με πολλές ιδέες παρακολούθησε τις εργασίες του συνεδρίου και ο δήμαρχος Σερβίων Βελβεντού, Βασίλειος Κωνσταντόπουλος: «Προσδοκώ να αξιοποιήσουμε το υγρό στοιχείο, όπως κάνουν και οι Γερμανοί, που δεν έχουν θάλασσα αλλά λίμνες και ποτάμια, όπως και σε στροφή προς ενεργειακές καλλιέργειες».
 
Β. Κωνσταντόπουλος: «Α.Π.Ε. – Βιοαέριο από ζωικά απόβλητα – Βιομάζα για θέρμανση κτιρίων»
Μιλώντας στον «Πρωινό Λόγο» ο δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού Βασίλης Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στις εμπειρίες που αποκόμισε από το ταξίδι στη Γερμανία, όπως και τις καινούριες πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν και στους εδώ δήμους. Οι δήμαρχοι είδαν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είδαν τη χρήση του βιοαερίου μέσω ενός προγράμματος το οποίο φιλοδοξεί να εφαρμόσει ο Δήμος Σερβίων – Βελβεντού μέσω του προγράμματος JESICA. «Έχουμε ετοιμάσει τις μελέτες και είμαστε ήδη στη φάση ανακήρυξης του αναδόχου. Πρόκειται για καλή χρήση του βιοαερίου και παραγωγή για χρήση ηλεκτρικής ενέργειας με ταυτόχρονη παραγωγή θερμικής ενέργειας για την ξύλευση της βιομάζας και παραγωγή». Το πρόγραμμα εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία στη Γερμανία και ο Δήμος Σερβίων – Βελβεντού φιλοδοξεί να το εφαρμόσει και εδώ, ώστε να υπάρξουν μεγάλα οικονομικά οφέλη. Να σημειωθεί πως το βιοαέριο θα προκύψει από τα ζωικά απόβλητα, τις κοπριές δηλαδή των ζώων, όπως και άλλα υλικά, μέσω κατάλληλης επεξεργασίας.
Σημαντικά οφέλη θα υπάρξουν, επίσης, από την εκτεταμένη χρήση βιομάζας για τη θέρμανση των δημοσίων και δημοτικών κτιρίων. Σχετική πρόταση θα υποβάλει ο Δήμος Σερβίων – Βελβεντού για ένταξη στο ΥΠΕΚΑ για τη θέρμανση και κλιματισμό των κτιρίων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν οι Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για ψύξη – θέρμανση και κλιματισμό, όπως και θερμό νερό από τους αθλητές.
Επίσης, οι δήμαρχοι συμμετείχαν σε workshop με αντικείμενο εργασίας την αγροτική ανάπτυξη. Ενδιαφέρον παρουσίασε, σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Κωνσταντόπουλο, η περίπτωση της καλλιέργειας υψηλής ποιότητας προϊόντων εντός θερμοκηπίων, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. «Ταυτόχρονα με τη χρήση του θερμοκηπίου υπάρχει σημαντικό κέρδος και οικονομικό. Στην περιοχή μας ειδικά, υπάρχει μεγάλο πλεονέκτημα, γιατί υπάρχει ένα εκτεταμένο δίκτυο άρδευσης το οποίο κυριολεκτικά κάθεται αχρησιμοποίητο και θα μπορούσε να εφαρμοστεί!».
Τέλος, οι δήμαρχοι συμμετείχαν σε workshop, όπου τους παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές και παραδείγματα από δημάρχους όλης της χώρας, πως δηλαδή μπόρεσαν να παράγουν ποιοτικά προϊόντα, τα οποία με τη σειρά τους προωθήθηκαν στη Γερμανική αγορά. «Είναι για εμάς σημαντικό, είναι ωφέλιμες εμπειρίες που άμεσα θα αξιοποιήσουμε, μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, ή ακόμα και με ιδιωτικές πρωτοβουλίες με συντονιστή το δήμο, όπως τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Το Προφίλ μας