Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Oμιλία της Γραμματείας Κοζάνης του ΠΑΜΕ στην απεργιακή συγκέντρωση της 10ης Φλεβάρη στην Κοζάνη

Συνάδελφοι, σύντροφοι,
Το Μαύρο Μέτωπο συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ., τρόικας και πλουτοκρατίας προχωρά στην τελική έφοδο κατά και των τελευταίων εργατικών κατακτήσεων.
Τα νέα μέτρα τρόικας, κυβέρνησης, πλουτοκρατίας, ΕΕ συνθλίβουν τους μισθούς σε όλα τα επίπεδα, τους εργαζόμενους όλων των κατηγοριών, ειδικευμένους, ανειδίκευτους, παλιούς, νέους, εργαζόμενους στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, τους άνεργους και τους συνταξιούχους. Τα δίνουν όλα για το μεγάλο κεφάλαιο εξαθλιώνοντας το λαό.

Είναι πελώριο ψέμα ότι η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 20%-22% επηρεάζει μόνο τους εργαζόμενους που αμείβονται με τα κατώτερα όρια ή όσους θα ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Πλήττει τους πάντες και τα πάντα.
α) Όσοι αμείβονται με τον κατώτερο μισθό από 633 € καθαρά για άγαμο χωρίς προϋπηρεσία σήμερα θα αμείβονται μετά τις μειώσεις με 494 €. Για τους νέους έως 25 ετών ο κατώτερος μισθός θα διαμορφωθεί ακόμη παρακάτω στα 430 € καθαρά και για τους νέους που εργάζονται με καθεστώς μαθητείας ακόμη χαμηλότερα στα 345 €.
β) Όλες οι κλαδικές συμβάσεις οδηγούνται στην κατεδάφιση και επιδιώκουν οι μισθοί να έχουν ως αφετηρία τα 494 €. Όσες συμβάσεις θα λήγουν θα καθηλώνονται σε αυτό το εξευτελιστικό ποσό και ενδεχομένως να φτάνουν το πολύ τα 600 €.
γ) Η μείωση του κατώτερου μισθού θα συμπαρασύρει προς τα κάτω τις κύριες συντάξεις, οι οποίες είτε με νόμο, είτε χωρίς συνδέονταν πάντα με το ύψος του κατώτερου μισθού. Σήμερα η κύρια κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ είναι 486 € και αποτελεί το 65% του σημερινού μεικτού κατώτερου μισθού. Με βάση το νέο κατώτερο μισθό θα μετατραπεί σε ένα επίδομα φτωχοκομείου.
δ) Οι απώλειες των Ασφαλιστικών Ταμείων θα ανέλθουν σε τουλάχιστον 2,5 δις ευρώ το χρόνο μόνο από τη μείωση του κατώτερου μισθού. Αυτό θα σημάνει ένα νέο αντιασφαλιστικό όλεθρο για όλες τις συντάξεις και τις παροχές και τις σημερινές και τις μελλοντικές.
ε) Έρχεται νέα λαιμητόμος στο επίδομα ανεργίας, αφού υπολογίζεται στο 55% του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη. Με βάση τα νέα δεδομένα θα πάει από τα 462 € σήμερα στα 369 €. Όλα τα υπόλοιπα επιδόματα που παρέχονται από τον ΟΑΕΔ και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, όπως είναι τα επιδόματα μητρότητας, τέκνων, κλπ., είτε θα διαμορφωθούν με βάση τα νέα ημερομίσθια πείνας, είτε θα συρρικνωθούν στο όνομα του εξορθολογισμού των δαπανών.
Η μείωση του κατώτερου μισθού είναι μόνο μία από τις αιχμές της νέας αντιλαϊκής επιδρομής, καθώς συνοδεύεται από:
  • το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων (5% περίπου κάθε τρία χρόνια επί του μεικτού μισθού), το οποίο θα επιφέρει μείωση του πραγματικού εισοδήματος και χειροτέρευση των όρων υπολογισμού της σύνταξης,
  • την καρατόμηση όλων των επιδομάτων, όπως επικινδυνότητας, ανθυγιεινής εργασίας, κ.ά., με τη λήξη των ΣΣΕ θα είναι τα πάντα επαναδιαπραγματευσιμα με όρους κατώτερου μισθού πεντακοσίων ευρώ και για πολλά δρομολογείται η κατάργησή τους,
  • τη μείωση στις ασφαλιστικές εργοδοτικές εισφορές τουλάχιστον 2% σε πρώτη φάση, πράγμα που θα βουλιάξει τα Ασφαλιστικά Ταμεία, θα ανοίξει το δρόμο για νέες μειώσεις σε κύριες κι επικουρικές συντάξεις, θα διευκολυνει τα σχέδια για συρρίκνωση των παροχών σε φάρμακα, εξετάσεις κι άλλα επιδόματα,
  • την καρατόμηση των επικουρικών συντάξεων με μειώσεις από 15% - 40%, στην οποία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συναινούν όλα τα κόμματα της πλουτοκρατίας,
  • την κατάργηση του δικαιώματος της μονομερούς προσφυγής από πλευράς εργαζομένων στον ΟΜΕΔ, γεγονός που επί της ουσίας καταργεί τη διαιτησία ως το τελευταίο καταφύγιο απέναντι στην κεφαλαιοκρατική αδιαλλαξία,
  • 150.000 απολύσεις στο Δημόσιο, πράγμα που εκτός του ότι θα γιγαντώσει τον τεράστιο αριθμό των ανέργων, θα συρρικνώσει και θα απονευρώσει πλήρως τη λειτουργία παιδικών σταθμών, σχολείων, νοσοκομείων, Ασφαλιστικών Ταμείων, κ.ά.,
  • την κατάργηση της μονιμότητας στις ημικρατικές επιχειρήσεις και τράπεζες, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για συνολική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την ένταση της εργοδοτικής τρομοκρατίας,
  • την κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας που θα οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες νοικοκυριά που εξαρτούν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό από τις επιδοτήσεις ενοικίου, δανείου κατοικίας, κλπ. Καταργούνται ακόμη και αυτά τα ελάχιστα που προορίζονταν για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών εργαζομένων, όπως πολιτισμός, αναψυχή, κ.ά.
Τα μέτρα τα έχουν συναποφασίσει τρόικα, κυβέρνηση, κόμματα του ευρωμονόδρομου για λογαριασμό της πλουτοκρατίας και όσων τη δανείζουν. Από αυτά τα μέτρα, από αυτή την πολιτική χάνει όλος ο λαός, κερδίζουν οι βιομήχανοι, τραπεζίτες, μεγαλοξενοδόχοι, μεγαλέμποροι, τα μονοπώλια. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αφαιρεθεί σύμφωνα με επίσημα στοιχεία μόνο από τις ονομαστικές μειώσεις μισθών από τις τσέπες των εργαζομένων περίπου στα 9,2 δις ευρώ, χρήματα που κατευθύνθηκαν απευθείας στη γιγάντωση των κεφαλαίων της πλουτοκρατίας. Συνολικά οι εργαζόμενοι θα χάσουν το 50% του εισοδήματός τους.
Η κόλαση δεν τελειώνει εδώ. Σε λίγους μήνες θα μας πουν πάλι, ότι η σωτηρία της χώρας επιβάλλει νέα μέτρα, ότι δε φτάνουν όσες θυσίες έγιναν μέχρι τώρα. Με τον μπαμπούλα της χρεοκοπίας αύριο θα μας ζητήσουν και τις σάρκες μας. Είναι αδίστακτοι, πρέπει να τους σταματήσουμε, γιατί είναι βέβαιο, ότι δε θα σταματήσουν εδώ τη σφαγή.
Είναι ώρα μεγάλης ευθύνης για όλους. Αν δεν παρεμποδιστούν τα μέτρα τώρα θα μας ρίξουν στον καιάδα. Μη χύνεις άλλο αίμα για τα κέρδη των μονοπωλίων.
Δεν πρέπει να αφήσουμε να επιβάλλουν το νόμο τους στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, στους κλάδους. Το ΠΑΜΕ σας καλεί να οργανωθούμε και να παλέψουμε σαν ένας άνθρωπος να μην καταργηθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις. Διώξτε τα τσιράκια των εργοδοτών, όλους όσους σπέρνουν την ηττοπάθεια και το συμβιβασμό με τους εργοδότες.
Αναδείξτε τίμιους και αφοσιωμένους μαχητές ηγέτες .

Συνάδελφοι, σύντροφοι,
Η πάλη για να μην ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση, το νέο μνημόνιο, να φύγει η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ θα είναι το πρώτο βήμα. Δεν αρκεί. Να διώξουμε τα κόμματα της πλουτοκρατίας αλλά να διώξουμε και την τάξη που εξουσιάζει. Μόνο η εργατική εξουσία με τους συμμάχους της μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω γιατί αυτή η εξουσία θα είναι η εξουσία στους τόπους δουλειάς, θα πάρει απ´ τους καπιταλιστές την οικονομία στα χέρια της, θα τη μετατρέψει σε λαϊκή περιουσία.
Η εναλλακτική πρόταση στην σημερινή κατάσταση είναι η εργατική λαϊκή εξουσία με αποδέσμευση από την Ε.Ε και την μονομερή διαγραφή του χρέους μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί ο φαύλος κύκλος της κρίσης
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ με την κοινωνική συμμαχία για να ανατρέψουμε την βαρβαρότητα
Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να κάνουμε στην πάντα κάθε δύναμη που στέκεται εμπόδιο. Να δυναμώσουμε το ΠΑΜΕ παντού
Όχι άλλη αναμονή όχι άλλες αυταπάτες.
Να τους κάνουμε την ζωή κόλαση πριν κάνουν αυτή την δική μας
Με την σημερινή μας απεργία και συγκέντρωση παίρνουμε απόφαση και Καλούμε τους εργαζόμενους σε κάθε εργοστάσιο σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο να οργανωθούν και να πάρουν αποφάσεις για:
  • Να μην επιτρέψουμε να περάσει κανένα μέτρο που μειώνει μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις
  • Να φύγει τώρα η κυβέρνηση του εγκλήματος μαζί με την τρόικα
  • Να μην υπογραφεί κανένα νέο μνημόνιο, καμία νέα συμφωνία
  • Απομονώστε και τιμωρήστε όποιον βάλει την υπογραφή του στο σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας
  • Έξοδος από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους
  • Να πληρώσει η πλουτοκρατία
  • Κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων
 Συνάδελφοι, σύντροφοι,
Πρέπει να τους σαρώσουμε! Πρέπει να τους ανατρέψουμε!
Δεν πρέπει να μείνει ίχνος παρουσίας τους σε μια γη ποτισμένη με αίμα για να εξασφαλιστεί κάθε μεροκάματο, κάθε ένσημο, κάθε κρεβάτι στο νοσοκομείο, κάθε σχολική αίθουσα.
Με οργάνωση και πάλη να εμποδιστεί η ψήφιση της δανειακής σύμβασης .
Να κλιμακωθεί ο αγώνας, να ανατραπεί η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου μέχρι να πάρει ο λαός στα χέρια του την εξουσία.
Δεν παραδινόμαστε στους σφαγείς του λαού!
Μία επιλογή έχουμε: `Η τις αλυσίδες ή τα όπλα του αγώνα, 
ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ - ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ
Συνεχίζουμε. Προετοιμαζόμαστε για νέα κλιμάκωση. Οργανώνουμε νέες δυνάμεις σε κάθε εργοστάσιο και τόπο δουλειάς σε κάθε γειτονιά
Ότι κέρδισε η εργατική τάξη στα χρόνια που πέρασαν το κέρδισε παλεύοντας κόντρα στους νόμους κόντρα στους συσχετισμούς και την θέληση των καπιταλιστών.
Συνεχίζουμε αυτή τη γραμμή της ταξικής πάλης τη γραμμή της ρήξης και της ανατροπής.
Κάτω τώρα η Μαύρη Συμμαχία τρόικας, κυβέρνησης και πλουτοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας