Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

"Eγκατάσταση και λειτουργία ανεμογεννητριών στο όρος Βούρινος". Eρώτηση του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο

Αγανάκτηση προκαλεί σε φορείς και κατοίκους της Σιάτιστας Ν. Κοζάνης και της ευρύτερης περιοχής η αδειοδότηση για εγκατάσταση τριών αιολικών πάρκων στις ευαίσθητες για τη βιοποικιλότητα περιοχές της Ζώνης Ειδικής Προστασίας - ΖΕΠ (GR1330002 «Όρη βορείου Βούρινου και Μέλλια»), που περιβάλλουν την Ειδική Ζώνη Διατήρησης - ΕΖΔ (GR1330001 «Όρος Βούρινος – Κορυφή Ασπροβούνι»)
και όπου αναπαράγονται είδη αρπακτικών πτηνών προστατευόμενα από το Παράρτημα Ι της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ που κινδυνεύουν από την πρόσκρουση στα πτερύγια των ανεμογεννητριών και από τη διατάραξη του ενδιαιτήματός τους.
Έρευνες για την ορνιθοπανίδα του Βούρινου (Hallmann 1996a-Μπουρδάκης 2005), δείχνουν υποβάθμιση, ενώ ειδικά καταγράφεται εξαφάνιση του ζευγαριού των Βασιλαετών, σταδιακή μείωση των αναπαραγόμενων ζευγαριών Χρυσαετών από το 2004 έως το 2010 (είδη χαρακτηρισμού της ΖΕΠ). Οι δύο, με τα ίδια στοιχεία παρουσιαζόμενες, ΜΠΕ χωρίστηκαν, για να εμφανίζονται πιο ήπιες οι επιπτώσεις (salami slicing), πρακτική καταδικασμένη από την επιστημονική κοινότητα. Η αδειοδότηση των αιολικών πάρκων εντός της ΖΕΠ, που θα «διεμβολίσουν» από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις την υψηλής οικολογικής αξίας ΕΖΔ, χωρίς αξιολόγηση με Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, έρχεται σε αντίθεση με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, υπηρετεί όμως τα κέρδη του κεφαλαίου. Το συμφέρον του κεφαλαιοκράτη επενδυτή ανάγεται σε «δημόσιο συμφέρον» και με αυτό τον τρόπο καθαγιάζονται οι πιο καταστροφικές για τα οικοσυστήματα παρεμβάσεις. Γι’ αυτό η βιοποικιλότητα παρουσιάζει δραματική υποβάθμιση. Στην προκείμενη περίπτωση, η χωροθέτηση και εγκατάσταση των αιολικών πάρκων και των συνοδών τους έργων πριν την εκπόνηση της ΕΠΜ και του απαραίτητου Διαχ. Σχεδίου δημιουργεί τετελεσμένα γεγονότα με την
εγκατάσταση βιομηχανικών εγκαταστάσεων μεγάλης κλίμακας στο μεγαλύτερο τμήμα της ΖΕΠ, σε άμεση επαφή με την ΕΖΔ, παραβιάζοντας την αρχή της πρόληψης και άλλους κανόνες της βιώσιμης διαχείρισης του περιβάλλοντος.
Συμφωνεί η Επιτροπή με την εγκατάσταση πλήθους ανεμογεννητριών σε μια από τις πιο ευαίσθητες
ορνιθολογικά περιοχές του δικτύου Natura 2000; Είναι η πιο πάνω χωροθέτηση συμβατή με την υποχρέωση της Ελλάδας, όπως και κάθε άλλης χώρας της ΕΕ, για συμμόρφωση με τις διεθνείς της υποχρεώσεις για τη διατήρηση της βιοπο κιλότητας και ειδικότερα της άγριας ορνιθοπανίδας; Συμφωνεί ότι πρέπει να παρθούν από τις ελληνικές αρχές συγκεκριμένα μέτρα προστασίας για τα προστατευόμενα είδη της συγκεκριμένης ΖΕΠ και ΕΖΔ που κινδυνεύουν από την λειτουργία των αιολικών σταθμών;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας